Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Novosadsko pozorište - Újvidéki Színház

Pozorište, pozorišne predstave na srpskom i mađarskom jeziku, simultani prevod predstave. Premijere i gostovanja. Više o firmi Novosadsko pozorište - Újvidéki Színház

Štamparija MBM Plas

Štamparija, štampanje knjiga, priprema, štampa i dorada časopisa, kataloga, kalendara, plakata i brošura, binderisanje. Finalna dorada štamparskih proizvoda. Više o firmi Štamparija MBM Plas

Salon za masažu Bliss

Salon za masažu u Novom Sadu, fizioterapeut Ceca Medenica. Relaks, sportska, terapeutska parcijalna i anticelulit masaža. Masaža za trudnice sa 20% popusta. Više o firmi Salon za masažu Bliss

O tržištu i upravljanju

O potencijalnom kupcu

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Pitam uvek klijente: ko Vam je kupac. Ni jednostavnijeg pitanja ni goreg odgovora. Najčešće, misli se da su kupci svi, takav odgovor dobijam i od ljudi čije je formalo obrazovanje uključivalo polaganje ispita u kojem je to trebalo da bude razjašnjeno.

Nešto bolji pogled na kupca imaju vlasnici firmi koji termin – svi, malo suže, po mestu, polu, ili uzrastu.

Još bolji su oni koji preciznije opišu grupu kupaca i grupu potencijalnih kupaca.

Primer: firma pravi poslovne sajtove. Mogu misliti da su mi potencijalni kupci sve firme Srbije, ali mogu to malo suziti pa reći da su mi potencijalni kupci iz Novog Sada.

To naravno, nije dovoljno dobro opisan kupac koji se traži, ali je ipak napravljen napredak u drugom slučaju. Pre svega, sužavanjem grupe, lakše možemo pristupiti proceni te grupe, formiranju i plasmanu poruka itd.

Potrebno je direktnije opisati potencijalnog kupca: To su firme iz Novog Sada, koje imaju sajtove, na izgled kulturno dizajnerski i tehnički odrađene satjove, ali malih ili nikakvih poslovnih rezultata.

Ovaj opis je mnogo bolji, sada smo smanjili grupu sa 20.000 firmi na 1.000. Ipak, to može bolje: To su firme koje imaju bruto promet – kod usluga preko 10 miliona, kod proizvoda preko 30 miliona.

Grupa nam se i dalje smanjuje na np. 200 firmi. Ovo bi bio pristojan odgovor, pa je veme je da tu grupu potencijalnih kupaca detaljnije proučimo i ocenimo.

Drugo pitanje koje postavljam je: Ko Vam je kupac a ko potencijalni kupac? Ovim pitanjem pokušavam da uočimo razliku. Kupac je onaj koji je kupio od nas, a potencijalni kupac ona osoba za koju bi želeli da kupuje od nas. Obično se ta dva pojma mešaju, mogu biti isti po karakteristikama, ali ne moraju.

Naš primer može biti: Kupci su mi male firme raznih branši iz Novog Sada kojima smo pravili jednostavnije sajtove samo osnovne informativne funkcije, vrednosti od 1.200 do 2.000 evra. Ali, kupci su nam bile i domaće kompanije kojima smo razvijali interne i eksterne poslovne funkcije vredne i više desetine hiljada evra. Takođe, kupci su nam i strane kompanije, za koje smo radili sajtove po unapred specificiranim zahtevima.
Ovo je realnost, realnost koja pokazuje da firma nema fokus, da su kupci jako široke grupe, da ne postoji strategija nastupa na tržištu, osmišljen plasman poruka niti razvijena prodajna ponuda. Firma koja ima ovako različite kupce po pravilu ne radi to smišljeno, kako bi smanjila rizik ili ušla u više segmenata tržišta, nego se to dešava slučajem. I tu može, i treba,  mnogo šta da se promeni kako bi se poslovalo bolje.

Za kraj:
Od previše informacija, previše pažnje da se kupac opiše, i da se smisle načini da se do kupčevog novca dođe, često se zaboravlja najvažnija karakteristika kupca:

Kupac je Osoba koja Vam omogućava da živite.

Vama, Vašoj porodici i Vašim radnicima. Ukoliko mislite da je to značajno i ovoj rečenici posvetite dovoljno pažnje povećaćete kvalitet Vašeg poslovanja, kvalitet za Kupca, pa i kvalitet Vašeg života.

Izvod iz zbirke znanja - Kako da poslujem bolje? - VirtualniGrad


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas