Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Alfabet - škola stranih jezika

Škola stranih jezika: engleski, nemački, italijanski i grčki jezik. Kursevi za predškolce, osnovce, srednjoškolce, odrasle i treće doba. Više o firmi Alfabet - škola stranih jezika

Amigos wings - najbolja pileća krilca na planeti

Najbolja pileća krilca na planeti, obilne porcije. Pileća krilca Classic, Hot (ljuto), Orient (sa belim lukom), sa medom i dodacima. Dostava na kućnu adresu. Više o firmi Amigos wings - najbolja pileća krilca na planeti

Pedijatrijska ordinacija Dr Zoran Bulatović

Pedijatrijska ordinacija u Novom Sadu. Pedijatrijski pregled. Pedijatar, dečiji alergolog, dečiji dermatolog, dečiji ORL, dečiji ortoped, dečiji endokrinolog. Više o firmi Pedijatrijska ordinacija Dr Zoran Bulatović

Život ljudi

Norveška demokratska i pravna država

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Norveška, ili službeno Kraljevina Norveška je nordijska zemlja na zapadnom delu Skandinavskog poluostrva. Graniči se sa Švedskom, Finskom i Rusijom. Dugačka norveška obala duž severnog Atlantika je poznata po fjordovima.

Norveška ima izdužen oblik. Norveškoj pripadaju i arktičke ostrvske teritorije Svalbard i Jan Majen. Norveški suverenitet nad Svalbardom je baziran na Svaldbardskom sporazumu, ali se ovo ne odnosi i na Jan Majen. Ostrvo Buve u južnom Atlantiku i Ostrvo Petra I u južnom Pacifiku su spoljašnje zavisne teritorije, ali nisu delovi kraljevstva. Osim toga, Norveška polaže pravo na Droning Maud Land u Antarktiku.

Norveška je demokratska država. To, između ostalog, znači da svi koji imaju pravo glasa mogu učestvovati u odlučivanju o tome ko će upravljati državom.

Sloboda izjašnjavanja je veoma važna za demokratiju. Sloboda izjašnjavanja znači da niko ne može biti progonjen zbog svojih izjava ili mišljenja. Svako ima pravo da kaže svoje mišljenje o odnosima u društvu.

Niko u Norveškoj ne može biti zatvoren nezakonito i bez presude. Zakoni i propisi staraju se o zaštiti prava stanovnika. Zakoni određuju i dužnosti stanovnika Norveške. Jedino sudovi mogu kazniti neko lice. To se zove pravna država.

U Norveškoj je preko sto listova, više televizijskih i mnogo radio stanica. Novinari često kritikuju Vladu, druge vlasti i sve druge koji drže vlast u Norveškoj. Slobodni mediji su važni za demokratiju.

Norveška ima državnu crkvu, ali svi u Norveškoj ipak imaju pravo da upražnjavaju svoju religiju. Sloboda veroispovesti podrazumeva i slobodu da niste religiozni. Religija nema u Norveškoj nikakvog uticaja na politiku i društvene odnose. Većina ljudi smatra veru kao privatnu stvar.

Diskriminacija na osnovu pola, boje kože, religije ili seksualne naklonosti, u Norveškoj je zabranjena. Žene i muškarci vrede isto, i moraju imati ista prava u svim vidovima društvenog života. Jednakost polova znači da žene i muškarci imaju iste mogućnosti, prava i dužnosti. To važi za porodicu, na poslu, u politici i inače u društvu.

Norveška država stara se da niko ne gladuje ili mu nedostaje školovanje, medicinska pomoć, odeća ili stan. Takva država zove se država socijalne sigurnosti. Vlasti raspoređuju novac na: škole, bolnice, izgradnju puteva, penzije, socijalnu pomoć i za druge namene. Novac pritiče iz poreza i dažbina koje plaćaju stanovnici. Svaki put kad nešto kupite, jedan deo plaćene cene odlazi državi. Pored toga, država zarađuje na prodaji nafte i na drugim delatnostima. Norveška država vlasnik je mnogih važnih preduzeća.

Svi koji zarađuju novac moraju u Norveškoj plaćati porez. Oni koji zarađuju najviše moraju plaćati najviši porez, a oni koji zarađuju najmanje, najniži. Novac od uplate poreza omogućuje državi da obezbedi čitav niz socijalnih davanja. Na primer, prihvatilište za azilante - u kome stanujete, škole u koje idu vaša deca, kao i bolnice - koje ćete možda morati da posetite, plaćeni su od poreza stanovnika Norveške.

Deca imaju jasna i važna prava. Ona imaju pravo na: hranu, stan, zdravstvenu pomoć, odeću i školovanje, da misle i veruju šta hoće i da ih društvo pomaže na najbolji mogući način. Deca imaju pravo da kažu svoje mišljenje o svim pitanjima koja se njih tiču. Mišljenje dece mora se vrednovati zavisno od njihove starosti i stepena zrelosti. Norveške vlasti se staraju da sva deca u Norveškoj ostvare svoja prava. Država će ih zaštititi od svih vrsta nasilja.

Roditelji moraju deci pružiti vaspitanje koje pokriva njihove interese i potrebe. Deca moraju biti upućena u način na koji funkcioniše norveško društvo. Deca moraju da nauče što se podrazumeva pod ljudskim vrednostima i jednakošću. Decu je zabranjeno tući ili ih drugačije fizički kažnjavati, bez obzira na razlog. Zabranjeno je i psihičko vređanje dece.

Deci mlađoj od 12 godina zabranjeno je da rade za novac. Deca koja su napunila 13 godina mogu prihvatiti lakši posao, kao na primer raznošenje novina. Rad ne sme da utiče na sigurnost, zdravlje ili razvoj dece. On ne sme da ometa ni njihovo školovanje.

Svako lice može u Norveškoj da živi s kim hoće, pod uslovom da je napunilo 18 godina. Mnogi žive sami. Neki sami izdržavaju decu, neki žive sa partnerom istog pola, dok neki žive sa prijateljima. Lica se mogu venčati ili registrovati kod vlasti kao nevenčana - ili jednostavno živeti zajedno. Homoseksualci mogu u Norveškoj da žive neregistrovano ili kao registrovani partneri.

Muškarci i žene mogu stupiti u brak s navršenih 18 godina. Svi imaju pravo da sami odlučuju s kim će stupiti u brak. Niko u Norveškoj ne može biti prisiljen da stupi u brak. Decu i omladinu zabranjeno je slati u inostranstvo da bi prisilno stupila u brak. Ako je brak zaključen pod prisilom, spajanje porodice neće biti odobreno. Pored toga, brak zaključen pod prisilom može u Norveškoj biti sudski poništen. U tom slučaju, tužba se mora podneti sudu u roku od šest meseci nakon prisilno zaključenog braka.

Nasilje i pretnje, i prema članovima porodice, u Norveškoj je zabranjeno. U Norveškoj postoji 50 kriznih centara, raspoređenih po celoj zemlji. Ovi centri primaju žene i decu koji su bili izloženi nasilju, ili se osećaju ugroženim. Da bi posetili ili kontaktirali krizni centar nije Vam porebna uputnica ni od koga.Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas