Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Fenix - centar za obrazovanje

Škola računara, zanatski kursevi: informatička obuka, serviser pc računara, grafički dizajn, web dizajn, kurs iz fotografije, daktilografije, za negovateljice. Više o firmi Fenix - centar za obrazovanje

Jupiter Tours - turistička agencija

Turistička agencija, turistička putovanja. Turistički aranžmani za letovanja, zimovanja, ekskurzije, kongresni turizam. Rezervacija avio karata. Više o firmi Jupiter Tours - turistička agencija

Zoovet - veterinarska apoteka i pet shop

Veterinarska apoteka, pet shop i frizerski salon za pse. Lekovi i vitamini za životinje, hrana za kućne ljubimce, oprema, odeća i kozmetika za pse i mačke. Više o firmi Zoovet - veterinarska apoteka i pet shop

Mesta i predeli sveta

Nijagarini vodopadi - voda koja grmi

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija na svetu zasigurno su Nijagarini vodopadi, koji su nakon Viktorijinih drugi po veličini u svetu. Sa 168.000 prostornih metara vode u minuti jedni su od najimpozantnijih i najlepših na svetu. Oko 12 miliona turista godišnje dolazi da poseti te vodopade i uživa u njihovoj zapanjujućoj lepoti. Nijagara, što znači voda koja grmi naziv je koji su tom moćnom vodopadu, što čini prirodnu granicu između SAD-a i Kanade, nadenuli američki Indijanci. Od jezera Erie reka Nijagara mirno teče gotovo 56 kilometara, a u blizini jezera Ontario pretvara se u brzake koji užurbano jure prema kataraktu u magli vodene prašine.

Zatim sledi dramatičan pad sa visine od otprilike 50 metara u kojem se bujica uz grmljavinu strmoglavljuje u podivljalu penu kao da juri u ponor bez dna. Otok Goat, na ivici kaskade, reku deli na dva dela. Američki slapovi na istočnoj strani čine ravnu crtu dugu 328 metara, ali zato su za četiri metra viši od kanadskih Horseshoe Falls (Slapovi potkovice). Oni su ipak znatno spektakularniji i dvostruko širi od Američkih slapova, a kako im i ime govori, imaju oblik potkovice. Protežu se u širini od čak 675 metara.

Posebno je zanimljivo što je Nijagara kod Slapova potkovice dublja od same visine vodopada. Reka je na tom mestu duboka 56, a slap je visok 52 metra. Taj se deo slapa kojim se sa litice sleva oko 90 posto toka Nijagare naziva i Kanadskim vodopadom, jer je većim delom vidljiv sa kanadske strane granice. Američki vodopad podeljen je na dva dela i manje je impresivan od Kanadskog. Upravo zbog toga najviše turista koji posećuju Nijagarine slapove, dolazi u Kanadu jer je doživljaj znatno fascinantniji.

Poznati po svojoj lepoti, Nijagarini slapovi popularna su turistička destinacija, ali i izvor za proizvodnju električne energije. Tamo je 1893. godine otvorena prva svetska hidrocentrala, za čiju je gradnju uveliko zaslužan Nikola Tesla koji ju je osmislio.

Ono što slapove čini zadivljujućima jesu prekrasne boje. Kad je sunčano, iznad slapova se zbog hiljadu kapljica vode što pršte u zraku, stvara prekrasna duga koja pokriva gotovo celu potkovicu. Čak i kada padne noć, boje ne nestaju. Tada se pale reflektori sa dvadesetak različitih boja koji obasjavaju i jedne i druge slapove. Onaj ko poseti to čarobno mesto u razdoblju od sredine maja do kraja avgusta, ima priliku da uživa i uveče u spektakularnim vatrometima.

Nijagarini slapovi su i jedno od najpoželjnijih mesta za venčanja i medeni mesec. Na suprotnim obalama reke smestili su se gradovi-blizanci Niagara Falls u američkoj državi Njujork, i Niagara Falls u kanadskom Ontariu, koji već godinama doživljavaju pravi turistički procvat. Godišnje u kanadskom Niagara Falls-u na medeni mesec i venčanje dolazi oko 50.000 parova, zbog čega je postao glavni kanadski grad za sklapanje braka.

Ta tradicija počela je davne 1804. godine kad je Napoleonov mlađi brat, Jerome Bonaparte ovde doveo svoju mladu Elizabeth Patterson iz Baltimorea kako bi uživala u lepotama vodopada. Onima koji se tokom poseta Nijagarinim slapovima iznenada odluče na brak, nudi se venčanje u poslednji čas za koje trebaju izdvojiti 499 kanadskih dolara, budući da su od organizovanja venčanja Kanađani napravili biznis, mladencima su na raspolaganju čak četiri venčana paketa. Najskuplji je platinasti koji stoji oko 2.600 kanadskih dolara.

Nijagara Falls u Ontariu mamac je i za ljubitelje kocke. Onde sve vrvi od hotela, kockarnica, restorana i klubova. Ulaz je dopušten svima koji imaju više od 19 godina, što je granica punoletnosti u Kanadi, za razliku od 21 godine u SAD-u. Uz sve to, grad je idealan za zabavu, i to ne samo odraslih nego i dece. Clifton Hill glavna je ulica za to i obavezno je treba posetiti želite li dobar provod. Onde je velik broj hotela, kockarnica, igraonica, kafića, klubova i restorana.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas