Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

2 štapića doo - kineski restoran

Kineski restoran, besplatna kućna dostava kineske hrane. Kineska hrana: piletina, teletina, svinjetina na kineski način, vegeterijanski specijaliteti. Više o firmi 2 štapića doo - kineski restoran

Digitalno snimanje zuba DentalScan

Digitalno snimanje zuba, kostiju lica i vilica. OPT snimanje zuba, telerendgen zuba, temporomandibularni zglobovi, dentalni radiogram, 3D snimanje zuba. Više o firmi Digitalno snimanje zuba DentalScan

Stomatološka ordinacija Bošković

Stomatološki pregled, popravka zuba, parodontologija, zubna protetika, bezmetalne krunice, fiksna proteza, estetska stomatologija, saniranje preloma korena zuba Više o firmi Stomatološka ordinacija Bošković

Život ljudi

Narod Tališi

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Narod Tališi živi u najjužnijem rtu Azerbejdžana, uz Iransku granicu, naročito u delu Lankoran, Astarin i deo Lerik i Masalin. Granica njihove tradicije nastavlja se u Iranu, uz Južnu obalu Kaspijskog mora. Do nedavno, nije bilo prekogranične komunikacije, tako da se Tališi narod razvio u dva smera. Jedan deo Tališi naroda iz Azerbejdžana živi u planinama, gde je suva klima, dok drugi deo živi u subtropskim primorskim nizijama, gde je klima vlažna.

Prema popisu iz 1926. godine bilo je 77.309 pripadnika Tališi naroda u Sovjetskom Azerbejdžanu. 1955. godine računali su se kao Azerbejdžanci, pa je tako i ostalo, do dan danas. Njihov maternji jezik ustanovljen je kod 10.500 stanovnika, iste godine. Prema podacima iz 1983. godine, danas u Iranu živi blizu 100.000 pripadnika Tališi naroda. Jezik spada u grupu iranskih indoevropskih jezika. Najbliži srodnici tog jezika su Tatiansi i, u Iranu, Gilanis i Masenderanis.

Istorija ovog naroda nije detaljno istražena. Smatra se da su njihovi preci antički Aboridžini iz Kavkaza i region koji je nekada pripadao drevnom Median carstvu. Tališi narod je islamske vere, koja je, bez obzira na jezičke razlike, dovela do bliske veze sa Azerbejdžanom. Tako da su, sa jedne strane, bili pod velikim uticajem Azerbejdžana, što se ogleda u njihovoj hrani i oblačenju. Dok, sa druge strane, odeća koju su nosile žene (majica i kratke pantalone) su karakteristično za Tališke. Kulinarski specijalitet su kizme, gusto kuvani pirinač koji je zamenjivao hleb (danas je zamenjen sa azerbejdžanskim hlebom). Više originalnosti je zadržano u Tališkoj arhitekturi, verovatno kao posledica vlažne klime, naročito na području Azerbejdžana. Štale postavljene na štakama, krovovi od trske, predvorje ograđeno stubovima, gde se porodica odmarala u toplijem periodu... sve su to stambena obeležja ovog naroda.

Tališi narod nema pisani jezik, ali su u prošlosti koristili arapski alfabet, kada je bio potreban. Školovanje se odvija po azerbejdžanskom obrazovnom sistemu, pa se oba jezika koriste ravnopravno. Izvorna kultura ograničena je na folklor.

Tokom poslednjih decenija, Tališi narod je stavljen pod veliki pritisak od strane administracije Azerbejdžana SSR, čiji cilj je bio da se ujedine sve manjine u jedinstveni azerbejdžanski narod. Ovo pravilo je relativno lako delovalo na narod islamske vere, jer su se proglasili kao etnička grupa azerbejdžanskog naroda.

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas