Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Rođendaonica Dinokids

Rođendaonica Dinokids, povoljni rođendani za decu. Školica sporta i balet za decu. Vežbanje za žene. Časovi engleskog i matematike. Bioskop za decu, Mlekoteka. Više o firmi Rođendaonica Dinokids

Pčelinjak Glumac - med i proizvodi od meda

Prirodan med bez dodatka šećera i aditiva. Proizvodi na bazi meda za imunitet, mršavljenje i razne zdravstvene probleme. Prodaja meda u Novom Sadu i okolini. Više o firmi Pčelinjak Glumac - med i proizvodi od meda

Art & soul - salon lepote

RF lifting, mezoterapija, elektrostimulacija, kavitacija, vakuum terapija, presoterapija, masaža. Šminka, trepavice, microblading. Obuke za manikir i šminkanje. Više o firmi Art & soul - salon lepote

Mesta i predeli sveta

Tongariro, vulkansko područje Novog Zelanda

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Osnovan 1887. godine, Tongariro je bio prvi nacionalni park na Novom Zelandu i četvrti u svetu. Dva puta je imenovan za područje Svetske baštine UNESCO, zbog prepoznatljivosti kulture Maora i vulkanskog područja. Nacionalni park Tongariro se nalazi u centralnom delu Severnog ostrva, jedno od dva glavna ostrva koja čine Novi Zeland. Najbliža mesta su Turangi, Nacionalni park i Ohakune.

Tri andezitska vulkana nalaze se u srcu parka – planine Tongariro, Ngauruhoe i Ruapehu koje su južna granica vulkanske zone Taupo. Ngauruhoe je karakterističan i po tome što ima još dva naziva -  Orodruin i planina Dum (iz filma Gospodari prstenova). Vulkanske aktivnosti u zoni su počele pre 2 miliona godina, i u toku su i danas. Ruapehu i Ngauruhoe su dva najaktivnija vulkana na svetu. 1995. i ponovo 1996. godine, Ruapehu je proradio na spektakularan način, šaljući oblake pepela, paru i plašt snega sa debelim filom pepela okolnim šumama i poljima.
Nacionalni park Tongariro, planina Ruapehu
Nacionalni park Tongariro, Crveni kraterNacionalni park Tongariro, planina RuapehuNacionalni park TongariroNacionalni park TongariroNacionalni park Tongariro, ptica kiwi
Činjenica da su vulkani aktivni ne sprečava ljude da skijaju niz padine i planinare do kratera. Kontrolni sistem omogućava rano upozorenje prilikom erupcije. Najpoznatiji deo parka je Planinski prelaz Tongariro, staza duga 12 kilometara koja počinje u razbarušenom pašnjaku, a zatim se penje pored litica od lave i glečerskih morena do podnožja Ngauruhoea. Krateri koji se puše, stara lava koja protiče i termalna jezera čine nezaboravan doživljaj za šetače.

Staza Planinski prelaz Tongariro, sa oko 70.000 izletnika svakog leta, pruža fenomenalan pogled na vulkanski pejzaž, jezero Taupo i planinu Taranaki. Na vrhu prelaza, staza se pruža pored Crvenog kratera, koji je i dalje aktivan. Sa druge strane, niz strminu, su meke vulkanske padine, Plavo jezero, Smaragdno jezero sa parom koja se podiže oko njega. Za vreme kiše, sve je prepuno pare i izgleda prilično pakleno, na čudno lep način. Možete odabrati i mnogo kraće staze koje vode do vodopada i fascinantnih vulkana.
Nacionalni park Tongariro, Turoa

Ako volite skijanje i snowboarding, uživaćete u oblastima planine Ruapehu - Whakapapa i Turoa. Oni koji ne skijaju mogu da se opredele za sanke za više osoba ili jednostavno da uživaju u spektakularnom pogledu sa vrha. Ski sezona obično počinje u julu i često traje do kasnog proleća. Reka Tongariro savršena je za rafting, jer najmanje tri brzaka obećavaju uzbudljivo putovanje. Ribare oduševljavaju pastrmke kojih obilato ima u potocima i rekama u okolini parka.

U selu Whakapapa možete odsesti u kampovima, a tu su i hoteli i moteli. Najluksuzniji smeštaj u parku je istorijski Bayview Chateau Tongariro. Rezervacije su potrebne u jeku sezone. Različiti tipovi smeštaja mogu se naći i oko gradova Turangi, sela Nacionalni park i Ohakune.
Nacionalni park Tongariro

 Iako je priroda u parku fascinantna, postoje i ozbiljna pitanja u vezi sa zaštitom životne sredine. Ekosistem parka je pretrpeo užasne gubitke zbog uvođenja stranih vrsta: pacova koje su doneli prvi Maori, lasica, zečeva, australijskih oposuma i mačaka koje su doneli Evropljani. Domaće ptice, koje su evoluirale milionima godina, danas preživljavaju samo u malom procentu. Ptica kiwi, koja ne može da leti, je voljeni simbol Novog Zelanda, a skoroda je izumrla u divljini, jer joj lasice proždiru jaja i mlade.

Tongariro je ekstremno mesto prepuno iznenađenja, mesto za istraživanje i pamćenje. Od polja biljaka do šuma, od mirnih jezera do pustinja, visoravni i aktivnih vulkana -  Tongariro ih ima sve.

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas