Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Sobe Marina

Sobe Marina, prenoćište u centru Novog Sada, u novoizgrađenom objektu, namenski konstruisanom i moderno opremljenom. Povoljan smeštaj, na apartmanski način. Više o firmi Sobe Marina

Jela MJ - stolarska radionica

Izrada i ugradnja drvenih vrata i prozora. Proizvodnja drvene stolarije. Drvena vrata i prozori od čamovine, jasena, hrastovine. Popravka prozora i vrata. Više o firmi Jela MJ - stolarska radionica

Spelta Jokić - proizvodnja i prodaja spelte

Proizvodnja i prodaja spelte, Novi Sad. Proizvodi od spelte: integralno brašno od spelte, meko brašno od spelte, zrno spelte, mekinje od spelte, speltin griz. Više o firmi Spelta Jokić - proizvodnja i prodaja spelte

Mesta i predeli sveta

Nacionalni park Darijen

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Nacionalni park Darijen, otvoren 1980. godine, pokriva 579.000 hektara zemlje. To je najveći nacionalni park, ne samo u Panami, već i u čitavoj Centralnoj Americi, a prostire se jugoistočnim delom zemlje gotovo u punoj dužini granice sa Kolumbijom. Sa svojim močvarama mangrova, laguna i plaža, dobio je međunarodno priznanje time što je stavljen pod UNESCO listu zaštićenih rezervata 1981. godine, a 1982. godine, proglašen je rezervatom Biosfere. Na 1845 metara nadmorske visine, Cerro Tacarcuna je najviša tačka u parku, smeštena u kontinentalnom predelu Serrania del Darien, nekoliko kilometara od Kariba, na severoistoku zemlje.
Predeo je pod tropskom klimom, izuzetno vlažnih šuma i ukršten velikim brojem reka i potoka. Najveći broj planinskih velikih i malih venaca su vulkanskog porekla, dok je česta pojava lave širom parka dokaz bogate vulkanske istorije. Serrania Del Darien na severu, Pirre i Setule venci u južnom delu, kao i Serrania del Sapo i Cortillera del Jurado na jugu, su mesta jedinstvenih morfoloških karakteristika. Najvažnije reke ovog regiona,Tuira, Balsas, Sambu i Jacque, svoj izvor imaju u planinama samog parka. Glavne karakteristike pejzaža su prostrane doline pune vlage, i veoma vlažne tropske prašume.

Visoki šumski svod je zaklonjen od pogleda, jer je obrastao ciupos-om (Cavanillesia platanifolia), čiji cvet najavljuje kišu i služi kao hrana epifitima, bromelijadama i orhidejama. Ovde možemo naći preko 40 botaničkih endemizama, poput escalera de mono i bejuco de agua. Zgodna geografska pozicija parka čini ga izuzetno poželjnom stanicom za divlji svet na putu iz Severne Amerike ka Južnoj i obratno. Takođe, park je domaćin velikom broju kičmenjaka i beskičmenjaka. Sedam vrsta sisara, uključujući i veliku krticu, i specijalna vrsta lisice su neki oblici života koji se mogu pronaći samo ovde.

Od preko 450 zabeleženih vrsta ptica, samo 55 je ograničeno na područje parka i tu možemo spomenuti trkača po drvetu (Margarornis bellulus) i zelenog čupavog tanagera. U Darijenu se nalazi populacija od preko 56 vrsta koje su ili ugrožene ili im preti istrebljenje. Ta populacija uključuje oštroperog orla, stidljivog tapira i pet vrsta mačaka: jaguar, puma, ocelot, margej i jaguarondi.

Tri pretkolumbovske grupe ljudi žive na prostorima Darijen parka:
Kune, sa svojim tradicionalnim naseljima u gradovima Paha i Pakulu na korak od svete planine Cerro TarcunaEmbere, naseljenici reke Čoko, i Vunaani, koji su lingvistički i kulturno najsličniji Emberama. Afrodarijenske populacije, sa svojim predivnim tradicijama, su vekovima živele pored starosedelaca, stvarajući etno-kulturni mozaik bez premca u čitavoj Centralnoj Americi.

Kana ekološki centar i kompleks Naučne stanice, smešten u srcu parka koji je do nedavno bio nazvan Epiritu Santo ili Zlatni rudnici Kane, su važni za posmatranje ptica. Mnoga prirodnjačka i istorijska mesta su otvorena čitave godine kao deo parka, koji je pod upravom centra za Nacionalno Očuvanje.

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas