Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Duomo - škola italijanskog jezika

Kursevi italijanskog za odrasle, kursevi za srednjoškolce i po smenama, priprema za CILS sertifikat. Priprema za studiranje i rad u Italiji. Usluge prevođenja. Više o firmi Duomo - škola italijanskog jezika

My Home Company doo

Proizvodnja i prodaja montažnih kuća. Montažne kuće, termo i zvučna izolacija, ušteda energije do 70%, ključ u ruke. Čvrsta gradnja - zidane niskoenergetske kuće. Više o firmi My Home Company doo

Sintelon.RS doo

Tepisoni su kvalitetne tekstilne podne obloge za privatne, poslovne i javne prostore. Tepisoni od zida do zida i komadni tepisoni. Preko 200 vrsta dizajna. Više o firmi Sintelon.RS doo

Hobi i sport

Muay Thai - borilačka veština koja se brzo uči

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Tradicionalni muay thai ima bogatu i dugačku tradiciju kao borilačka veština korišćena od strane vojske, u zemljama Jugoistočne Azije. Današnji sportski muay thai uzima malo drugačiju formu, sa modifikovanim tehnikama nogama i rukama u ringu i uz korišćenje rukavica sličnih onima u boksu. O muay thai-u se govorio kao o veštini osam udova, jer se osim šaka i stopala, intenzivno koriste i tehnike laktovima i kolenima, što muay thai borcu daje mogućnost 8 kontaktnih površina u najrazličitijim kombinacijama, za razliku od klasične 4 (stopala i šake), prisutne u većini modernih borilačkih sportova.

Muay thai, tajlandski boks


U početku su se borci borili goloruki (samo bandaži), a borbe su bile zakazivane na 11 rundi po 3 minute. Danas se bore u rukavicama i maksimalno trajanje borbe je 5 rundi, sa 2 minute odmora. Pravila su ostala gotovo netaknuta.

U skladu s pravilima, dozvoljeni su udarci rukama i nogama uz upotrebu kolena, laktova i držanje, guranje i bacanje (bez upotrebe poluga), što čini razliku od drugih sličnih sportova (K1, kick boks). Ovakva pravila zahtevaju od boraca velik stepen izdržljivosti i polivalentnost u načinu borbe. Nivo opterećenja u borbama je izuzetno visok, pa su vrhunski takmičari ovog sporta na glasu kao borilački supermeni, što dokazuju u kontinuitetu i na takmičenjima poput K1, jer muay thai predstavljaju borci poput R.Bonaytski, E.Hoost, A. Ignashev, Kalookai, J.W. Paar, Buakaw Por Pramuk... Uostalom, većina pobednka i učesnika i K-max (do 72 kg) i K1 turnira su iz tajlandskog boksa.

Dve vodeće organizacije muay thai-ja su IFMA ( International Federation of Muaythai Amateur) i WMC (World Muaythai Council). Ove dve organizacije su nadležne za amaterski i profesionalni muay thai. Od 1996. godine, u kontinuitetu se organizuju svetska i evropska prvenstva na amaterskom nivou, sa upotrebom zaštite (oklop za telo, zaštita za potkolenice, laktove i glavu), što donosi znatan rast sporta van granica Tajlanda. U profesionalnom tajlandskom boksu ipak je još uvek kvalitet koncentrisan na dva stadiona u Tajlandu (Randjamen i Lumpini stadium), uz nekoliko jakih turnira u Holandiji, Francuskoj, Japanu i Švedskoj.

U poslednje vreme, projekat SuperLeague donosi veliki napredak u evropskim okvirima, iako se radi o modifikovanim pravilima (borba bez upotrebe laktova s manjim ograničenjima u upotrebi kolena), ali veliki broj kvalitetnih boraca i medijsko pokrivanje od Eurosporta, znatno su doprineli promociji sporta.

IFMA je 12.04.2006.godine , priznata od strane GAISF-a ( organizacije koja daje preporuku za Olimpijske Igre) i kao takva je vrhovno savetodavno telo tajlandskog boksa. WMC je nadležan za profesionalne mečeve, borbe za titule i revijalna takmičenja.

Ukoliko biste želeli da trenirate muay thai, kontaktirajte Vojvodina-Veletabak klub borilačkih sportova.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas