Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Baby Sara doo

Oprema za bebe, decu i trudnice. Kolica, krevetići, autosedišta, stolice za hranjenje, ogradice, dubak, šetalice, zaštitnici, igračke, cucle, flašice, veš. Više o firmi Baby Sara doo

Menjačnica Tačka str

Menjačnica, otkup, prodaja deviza, konvertor valuta, kursna lista, stimulativni kursevi za veće sume novca. Zamena eura, kuna, funti, dolara, bosanskih maraka. Više o firmi Menjačnica Tačka str

Rođendaonica Dvorištance Sport&Play

Rođendaonica sa dvorištem od 200m2, sa uređenom travnatom površinom za dečije aktivnosti i prelepim letnjikovcem za roditelje. Sportski rođendani za decu. Više o firmi Rođendaonica Dvorištance Sport&Play

Jedan je svet

Mravojed, egzotični kućni ljubimac

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Mravojed je poreklom iz države Guyana, u Južnoj Americi. Ovaj egzotični kućni ljubimac je u svom rodnom kraju posmatran isključivo kao štetočina, te ga tamošnji stanovnici ubijaju kako bi spasili useve. Obzirom na to da potiču iz zemlje sa tropskom klimom, ove životinje su navikle na visoke temperature. Hladnoća im ne prija, i kada im je hladno, mravojedi se umire, pokušavajući da zadrže svoju telesnu temperaturu. Ukoliko im nabavite džemper ili bilo kakav drugi odevni predmet, mravojed će postati mnogo aktivniji.

Mravojed
Mravojed pijeMravojed odmaraMravojed obučenMravojed mašeMravojed maza
Mravojed je u proseku dužine od 1 do 1,3 metra, iako se može desiti da dostigne i dužinu od 2,2 metra, kada se uračuna i rep. Najčešće njihova težina varira između 40 i 65 kilograma. Njihov izgled predstavlja mešavinu karakteristika više životinja – njihovo telo blago podseća na telo medveda, imaju uši nalik na uši zeca i kandže oštre kao mačka. Stanište mravojeda može da bude bilo koji predeo, koji obiluje mravima i drugim termitima, njihovom omiljenom hranom, a koji je pokriven dovoljno mekom zemljom, kroz koju mravojedi mogu bez teškoća da proguraju jezik. Mravi, termiti, crvi i larve puževa su im omiljena poslastica, ali pored njih, mravojedi ponekad, iako vrlo retko, jedu i neko voće i povrće.

Kada jedu, mravojedi prvo šapama, na čijim krajevima se nalaze velike, oštre kandže, kopaju do središta mravinjaka, a zatim, svojim dugačkim jezikom, koji dostiže dužinu i do 60 cm, usisavaju svu hranu koja im se nađe na putu. Dok kopaju, uši su im okrenute na nazad, kako bi sprečili da im prašina dospe u uši i ošteti sluh. Imaju izuzetno dobar i istančan sluh i njuh, ali im je zato vid izuzetno slabo razvijen. Zahvaljujući toliko dobro razvijenom čulu mirisa, oni bez većih problema nalaze mravinjake.

Mravojedi, zahvaljujući svojoj izuzetnoj snazi i oštrim kandžama, mogu da iskopaju sklonište za samo par minuta. Mladunci mravojeda se i rađaju unutar. Obzirom na to da mogu vrlo brzo i lako sebi da iskopaju novo sklonište, često se sele u potrazi za hranom. Jednom napuštena skloništa, druge životinje koriste kao svoje domove. Mravojedi su isključivo noćne životinje i teško je naići na njih.

Mravojed

Mravojede prati glas da su veoma inteligentne životinje, koje se čak mogu i dresirati. Naravno, oni nisu kao psi, ali mogu da nauče ko i šta je čovek, da ne treba da ga napadaju i u tom smislu mogu postati pravi kućni ljubimci koji se razumeju sa ljudima. Međutim, ponekad umeju biti veoma neugodni, naročito kad osete opasnost. Tada, da bi se odbranili, puštaju izuzetno neprijatne mirise, koji podsećaju na mirise koje pušta tvor. Mogu da nauče kako da otvaraju sve vrste fijoka, pri čemu su im obično najzanimljivije fijoke od frižidera. Dresura ovih životinja Vam može zagarantovati da će naučiti neke jednostavne radnje, kao što su mahanje, dolazak na poziv i slične veštine, koje su uobičajene za kućne ljubimce.

Kao i mačke, mravojedi će doći da se maze kada to oni požele, a ne kada Vama to padne na pamet. Najčešće nisu agresivni, ali ipak postoji mogućnost da će napasti čoveka. Ukoliko Vas napadne mravojed, izuzetno je teško odbraniti se, jer je to životinja koja ima puno snage i dobru alatku za sečenje – oštre kandže.

Jedini razlog iz kog mravojedi nisu dobri kao kućni ljubimci jeste činjenica da su oni vrlo osetljivi, a ne postoji veterinar koji bi Vam mogao dati savet kako ih hraniti i kako se brinuti o njima.

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas