Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Fakultet tehničkih nauka

Studije tehničkih nauka - arhitektura, građevinarstvo, elektronika, mašinstvo, saobraćaj, industrijsko inženjerstvo i menadžment, grafičko inženjerstvo. Više o firmi Fakultet tehničkih nauka

Sportski klub Phoenix

Borilački sportovi - kik boks, savate, MMA. Fitness, body building, aerobik. Individualni i grupni treninzi, obuka trenera i sudija. Više o firmi Sportski klub Phoenix

Hostel Podbara

Hostel Podbara, prenoćište, sobe sa klimom i CG, internetom, parking za kola, garaža za bicikle i motore, roštilj i sto za ručavanje Više o firmi Hostel Podbara

Život ljudi

Milutin Milanković, jedan od pet najvećih naučnika XX veka

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Milutin Milanković, rođen u Dalju, 28. maja 1879. godine, kao najstarije dete u porodici, još kao mali pokazivao znake visoke inteligencije. Sa 10 godina, odjednom je položio sva četiri razreda osnovne škole i nakon toga upisao se u gimnaziju u Osijeku. Sa 17 godina, započeo je studije građevinske tehnike i 1902. godine, za samo 6 godina, stekao zvanje diplomiranog inženjera, a dve godine kasnije i zvanje doktora tehničkih nauka. Nakon toga, radio je u Beču, kao građevinski inženjer u nekoliko bečkih firmi. Na Beogradskom univerzitetu započeo je profesorsku karijeru 1909. godine.

Milutin Milanković


Milutin Milanković je po profesiji bio matematičar, astronom, geofizičar, a pre svega utemeljivač moderne klimatologije i klimatskog modeliranja. Milanković se bavio osnovnim kosmičkim i ljudskim pitanjima, suncem i ledom, od čije veze zavisi pojava i opstanak života. Matematički je objasnio uzroke, nastanak i trajanje ledenih doba na Zemlji, dokazao vezu između nebeske mehanike i klime i postavio teoriju pomeranja Severnog pola. Njegovo delo Kanon osunčavanja Zemlje i njegova primena na problem ledenih doba je najznačajnije delo srpske nauke u dvadesetom veku. Milanković je istovremeno i jedan od tvoraca tektonike ploča, koja se primenjuje u geologiji.

Milutin Milanković


Milutin Milanković je tvorac najpreciznijeg kalendara, čija se korekcija zahteva tek za 28.000 godina. U Carigradu 1923. godine na Vaseljenskom saboru kalendar je priznat, ali je na žalost, ostao bez primene.

Milutin Milanković


Naučni genije, Milutin Milanković, nije doživeo da njegove teorije budu usvojene. Svet ga priznao 1976. godine, nakon opširnog petogodišnjeg projekta istraživanja njegovih proračuna. Tada je ugled Milutina Milankovića u svetu naglo porastao. Pored međunarodnih naučnih simpozijuma, koji nose njegovo ime, jedan planetoid, jedan krater na Mesecu i jedan na Marsu, takođe nose ime Milutina Milankovića.

Proslavljeni naučnik Milutin Milanković umro je u Beogradu decembra 1958. godine, a osam godina kasnije, njegovi zemni ostaci preneti su u Dalj.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas