Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Bourjois - kozmetički salon

Kozmetički tretmani, lečenje akni, čišćenje lica bez bola i crvenila, tretmani protiv bora, nega lica i tela, masaža, mezoterapija, uvećanje usana, botox. Više o firmi Bourjois - kozmetički salon

Korać R doo - štampane samolepljive trake

Proizvodnja i štampa selotejp traka. Štampane samolepljive trake za pakovanje, obeležavanje, lepljenje, reklamu, protiv klizanja. Veleprodaja opreme za farbare. Više o firmi Korać R doo - štampane samolepljive trake

Psihijatrijska ordinacija Psychiatria Nova

Dečija i adolescentska psihijatrija, psihijatrija odraslih, psihoterapija, lečenje mentalnih poremećaja. Više o firmi Psihijatrijska ordinacija Psychiatria Nova

Život ljudi

Mentalno zdravlje

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Svetska zdravstvena organizacija definiše mentalno zdravlje kao stanje blagostanja u kome osoba ostvaruje ili koristi svoje sposobnosti i potencijale, može da se nosi sa stresom koji donosi svakodnevni život, radi produktivno i ostvaruje dobrobit u društvu.

Mentalno zdravlje

Mentalno zdravlje je nov pojam u nauci, koji zasigurno nalazi svoje mesto u radovima istraživača koji se bave objašnjavanjem i razumevanjem ljudskog ponašanja. Može se predstaviti i kroz šest osobenosti:

 • Samo-prihvatanje koje se zasniva na negovanju pozitivanog stava prema sebi. Osoba prihvata različite selfdomene, kao i svoju prošlost.
   
 • Doživljaj rasta, odnosno osećaj da se tokom života osoba stalno usavršava, menja ili razvija. U budućnostse gleda sa utiskom da se mnoge stvari mogu naučiti I unaprediti.
   
 • Bitna stavka mentalnog zdravlja je postojanje svrhe. Bitno je da pojedinac poseduje ciljeve i uverenjakoja daju smisao životu.
   
 • Doraslost životnim zahtevima se odnosi na osećaj kompetencije i sposobnosti koji pomažu da pojedinacupravlja kompleksnim životnim problemima i pitanjima.
   
 • Autonomija ili samodeterminisanost. Ponašanje osobe se zasniva na osnovu unutrašnjih podstrekača. Osoba jedovoljno snažna da se odupre socijalnim pritiscima.
   
 • Pozitivni odnosi sa drugima ukazuje na veze sa drugima koje su tople i zadovoljavajuće, podrazumevajuempatičnost i intimnost.

Mentalno zdravlje predstavlja osnovu za razvoj pojedinca i društva. Zahteva sistematski imultidisciplinarni pristup, objedinjavanje znanja različitih naučnih oblasti. Ispitujući ono što utiče narazvoj i održavanje mentalnog zdravlja možemo doneti strategije koje će razvijati pojedinca i društvo.Bio-psiho-sociološki pristup je pravac u kom se trenutno kreće proučavanje mentalnog zdravlja. Mnogi našipostupci, ponašanja su uslovljeni upravo biologijom, a način na koji vidimo i negujemo svoje ponašanjezavisi od naše psihe i svesti, a sve to činimo pod uticajem određene kulture, postavljenih normi,očekivanja. Sjedinjenjem ove tri oblasti dobijamo celovitu sliku svakog od nas, upravo je to mentalnozdravlje - uspešno dopunjavanje i uklapanje onoga što imamo, onog što nam se dešava, onog što želimo imesta u kom se nalazimo.

Autor teksta Slavica Ranisavljev, koordinatorka projekta Aktivno o mentalno zdravlju, koji je realizovan od strane Udruženja mladih za društveni aktivizam i Gradske uprave za zdravstvo.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas