Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Dinamika szr - izvođenje građevinskih radova

Izvođenje građevinskih radova, investiranje i izgradnja, prodaja stanova, izvođenje grubih završnih radova, mašinsko malterisanje, sanacija objekata. Više o firmi Dinamika szr - izvođenje građevinskih radova

Kozmetički salon Bonne Etoile

Kozmetički tretmani lica: ultrazvučno čišćenje, medicinski tretman, mikrodermoabrazija, Pure Oxigen. Pedikir, depilacija, ultrazvučno skidanje visećih bradavica Više o firmi Kozmetički salon Bonne Etoile

Ginekološka ordinacija Ejlejtija

Ginekološka ordinacija u Novom Sadu. Ginekološki pregled, ekspertni ultrazvuk, CTG, kolposkopski pregled, ultrazvuk dojki, lečenje steriliteta, brisevi. Više o firmi Ginekološka ordinacija Ejlejtija

Jedan je svet

Maslina – biljka neverovatnih lekovitih mogućnosti

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Maslina kakvu mi znamo predstavlja plod drveta Olea europea. Sam naziv drveta govori o njenom ogromnom bogatstvu uljem (olea na latinskom znači ulje) te ne čudi njena vrlo česta upotreba za pravljenje maslinovog ulja. Veruje se da potiče sa Krita odakle se proširila na Grčku, Egipat, Palestinu i druge zemlje. Maslina se pominje u Bibliji, opisuje u egipatskoj umetnosti i važan je deo grčke mitologije. Smatra se za simbol mira i mudrosti.
Maslina, biljka neverovatnih lekovitih ogućnosti
Maslina, biljka neverovatnih lekovitih ogućnostiMaslina, biljka neverovatnih lekovitih ogućnostiMaslina, biljka neverovatnih lekovitih ogućnostiMaslina, biljka neverovatnih lekovitih ogućnostiMaslina, biljka neverovatnih lekovitih ogućnosti
Stablo masline je nepravilno, kvrgavo i razgranato. Listovi su ovalnog oblika, kožnati, a boja im je tamnozelena dok je donja strana belo-srebrne boje. Beli cvetovi se javljaju u grozdovima tokom cvetanja, a plod je ovalan. Iz njega se na dva načina dobija uljeceđenjem kroz razne prese korišćenjem visokog pritiska (hladna obrada) ili se koriste vruća voda ili para. Dobijeno ulje ima više namena: kao dodatak jelu, za prženje i začinjavanje jela, ali i u medicinske svrhe, a nekada se koristi i kao gorvo. Maslina spada u lekovite biljke, jer je bogata vitaminom E, nezasićenim masnim kiselinama, antioksidansima, mineralima, gvožđem, bakrom i prehrambenim vlaknima.

Da li ste znali?
  • Masline se ne mogu jesti direktno sa drveta, jer neprerađene one sadrže prirodnu gorčinu zbog posedovanja oleuropeina. Posebnim metodama obrade se smanjuje njena gorčina, ali tako da se očuva dovoljna količina ovog sastojka kako bi se očuvala njena zaštitna antioksidantna svojstva.
  • Boja i ukus masline ne zavise samo od stepena zrelosti ploda prilikom branja, već i od raznih procesa obrade. Fermentacijom i/ili konzerviranjem u ulju, slanoj vodi ili soli, one gube menjaju boju u crnu, ljubičastu, smeđu, crvenu ili žutu.
  • Masline nisu same po sebi slane. Svu slanoću one dobijaju tokom konzervisanja u slanoj vodi.
  • Pikantan ukus i jarka boja odraz su postojanja sastojaka koji izuzetno blagotvorno utiču na zdravlje. Npr. boja zelene masline potiče od hlorofila u kombinaciji sa različitim karotenoidima i fitohemikalijama koje imaju snažan antioksidativni uticaj.
  • Masline pozitivno deluju na rad srca zahvaljujući antioksidansima koje poseduju. Oni štite molekule LDL holesterola od oksidacije, a to je prvi korak u razvoju ateroskleroze.
  • Masline štite od upalnih procesa u organizmu zahvaljujući postojanju vitamina E, oleinske kiseline i polifenolnih spojeva hidroksitirosola i oleuropeina. Naučno je dokazano da oni inhibiraju upalne procese. Pored toga, sprečavaju bolesti kao što su astma, osteoartritis i reomatoidni artritis.
  • Masline i maslinovo ulje su povoljni za sprečavanje karcinoma. Tokom druge polovine XX veka epidemiološke studije su pokazale da stanovništvo Mediterana poseduje znatno niži stepen degenerativnih bolesti, a pogotovo kardiovaskularnih i karcinoma, a sve zbog visokog stepena hidroksitirosola, tirosola, skvalena  terpenoida koji poseduju antikancerogeno dejstvo.
  • Masline pozitivno utiču na rad probavnog sistema. One su bogate neprobavljivim prehrambenim vlaknima (4gr vlakana na 100gr jestivog dela ploda) te povoljno utiču na digestivni trakt. Pored toga, konzumiranjem dovoljne količine maslina preventivno delujemo na nastanak karcinoma debelog creva.
Ne samo da su izuzetnog ukusa, nego su i vrlo lekovite i povoljno utiču na naš organizam. Sigurno će dodati poseban šmek ako se ubace u neka jela koja svakodnevno koristimo, a svakako će pozitivno uticati na naše zdravlje.

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas