Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Language Laboratory Academy

Škola engleskog jezika, kursevi za decu i odrasle. Prevođenje i poslovni engleski, specijalizovani (ESP) kurs za bankare, pravnike i sekretarice. LCCI ispiti. Više o firmi Language Laboratory Academy

Mobilsistemi doo - mobilni toaleti

Mobilni toaleti, VIP i stambeni kontejneri, montažna klizališta, tuševi. Iznajmljivanje, transport, opremanje, servisiranje i održavanje toaleta i kontejnera. Više o firmi Mobilsistemi doo - mobilni toaleti

Pan Knjiga doo

Izdavačka kuća, prodaja i dostava knjiga; rečnici, kuvari, knjige za decu, enciklopedije, istorija, umetnost, zdravlje, medicina, priručnici, beletristika. Više o firmi Pan Knjiga doo

Upoznajte Srbiju

Manastir Šišatovac

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Blizu Sremske Mitrovice, pored naselja Šišatovac i izvora Remete, na južnim padinama zapadnog dela Fruške gore, nalazi se aktivan muški manastir Šišatovac. Crkva manastira Šišatovac je jedina na Fruškoj gori koja se sa svih strana vidi iz daleka i ima istaknut položaj.

Krenite u virtuelnu šetnju
 

1520. godine žički monasi gonjeni Turcima, sklanjaju se u Srem. Na čelu sa igumanom Teofilom, monahom Ilarionom i Visarionom, pronalaze malu crkvu posvećenu Sv. Nikoli. To mesto nazivaju Šišatovac i ruše staru crkvu, da bi na istom mestu podigli novu crkvu koju posvećuju Rođenju presvete Bogorodice.

Manastir Šišatovac, Fruška gora
Manastir Šišatovac, naselje ŠišatovacManastir Šišatovac, crkvaCrkva manastira Šišatovac na Fruškoj goriIkona Rođenje presvete Bogorodice, manastir ŠišatovacManastir Šišatovac, ikona

Godine 1543. iz Mađarske se prenose mošti Svetog Stevana Štiljanovića, crnogorskog kneza, proslavljenog u borbama protiv Turaka i sve do 1942. godine borave u Šišatovcu, kada su prenete u Sabornu crkvu u Beograd.  Mnoštvo posetilaca je obilazilo mošti Stefana Štiljanovića, što je povećavalo materijalne priloge. Tokom 1643. godine, patrijarh Pajsije (patrijarh srpski 1614-48.) boravio je jedno vreme  u manastiru.

Stari rukopisi i štampane knjige, čuvane su u Šišatovcu i njegova biblioteka bila je čuvena po tome. Čuven je bio rukopisni apostol na pergamentu, takozvani Šišatovački apostol, koji je pisao jeromonah Damjan 1324. godine, pisano jevanđelje iz 1560. godine, minej iz 1566. godine, arhijerejski službenik iz 1616. godine i drugo. Takođe su u Šišatovcu čuvani stari krstovi, petohljebnica iz 1659. godine, bakrorez iz 1756. sa likom Štiljanovića i bakrorez  iz 1763.

Unutrašnjost crkve, manastir Šišatovac
 
Gradnja je ponovljena i godine 1634. kada je srušena stara  i izgrađena nova  kamena crkva sa dve kupole, kao i zvonik na četiri sprata. Vremenom je i ona postala stara i teskobna, te je 1758. godine tadašnji arhimandrit šišatovački Vićentije Popović porušio i započeo novu gradnju. Uz pomoć velikih priloga,  uzdizala se monumentalna građevina, crkva koja i danas postoji. Građena je dvadeset godina u baroknom stilu, kao i kapela koja je posvećena Svetom Petru i Pavlu koja je sagrađena 1750. godine. Crkvu su okruživali konaci sa tri strane, sa četvrte strane je bio hram. Konaci su završeni početkom 19. veka a renovirani posle požara koji se dogodio 1849. godine. Takođe je 1749. godine izgrađena je i grobljanska kapela, nalik na malu crkvu, imala je četiri prozora, vrata i drveni zvonik.

U devetnaestom veku manastir je bio stecište srpske inteligencije. Lukijan Mušicki bio je arhimandrit od 1812. do 1824. godine a Šišatovac je napustio 1827. godine. Vuk Karadžić je boravio u Šišatovcu posle pada Srbije 1813. godine, zajedno sa Filipom Višnjićem i Tešanom Podrugovićem. Takođe u manastiru su boravili i Jakov Gerčić, Petar Ivanović Kepen i drugi.

U Drugom svetskom ratu, manastir Šišatovac uništavan je u više navrata.  Partizani su imali spremište municije i oružja  i kada su se povlačili 1942. godine zapalili su krovove manastira. Zvonik je srušen pod artiljerijom nemaca i ustaša. Manastir je bio miniran 1944. godine kada je uništen ceo gornji deo crkve. Tada je i veliki deo ikonostasa oštećen. Nakon rata, nova vlast je dovršila posao uništenja, odnoseći građevinski materijal koji se mogao upotrebiti za zidanje drugih objekata, a stanovnici okolnih sela su uništili freske sa zidova crkve. Obnova manastira započeta je 1970. godine zidanjem zvonika, a od 1991. do 1995. svi radovi su okončani kada je osvanuo novi bakarni krov, novi lukovi i svodovi.

Manastirska slava je 21. septembar Rođenje presvete Bogorodice.

Na fotografijama se zahvaljujemo:
Srpskoj pravoslavnoj crkvi i eparhiji sremskoj
Slobodanu Vujinoviću
Radomiru Maši Dikosavljeviću


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas