Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Dekorativa keramika - veleprodaja keramike

Veleprodaja keramike: keramičke pločice, mozaici, urezivanje pločica, reklama na pločicama, dekori i listele. Obrada i uslužno sečenje keramičkih pločica. Više o firmi Dekorativa keramika - veleprodaja keramike

Clair doo - konjička i stočarska oprema

Oprema za konjarstvo: prodaja opreme za konje i jahače, zaprežna oprema, pribor za negu. Oprema za stočarstvo, električne ograde. Mesarska oprema. Više o firmi Clair doo - konjička i stočarska oprema

Pedijatrijska ordinacija Dr Mirjana Lukić

Pedijatrijska ordinacija u Novom Sadu. Pedijatrijski pregled bolesne i zdrave dece, ultrazvuk kukova, glave, pluća i abdomena, inhalacija, aspiracija. Više o firmi Pedijatrijska ordinacija Dr Mirjana Lukić

Jedan je svet

Lignja – Loligo vulgaris

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Lignja (Loligo vulgaris) je morska životinja koja spada u glavonošce, koji čine treću glavnu vrstu mekušaca, a milionima godina su bili, mada je to danas nezamislivo, strah i trepet mora. Glavonošce karakterišu ručice oko glave, koje im služe za skupljanje hrane i izuzetno razvijene oči. Lignje pripadaju redu Teuthida i porodici Lignje (loliginidae). Najviše ih ima u Sredozemnom moru, Atlantskom okeanu, ali i na Jadranu.
 
Evropska lignja


Lignje su često nazivane morskim strelama, zbog svog karakterističnog oblika tela – ono je dugo, vretenasto i sluzavo po površini. Telo lignje nije prekriveno ljušturom, već se komad rožnate ljušture nalazi unutar njenog mekanog tela. Sa svake strane tela imaju peraja, čijim pokretanjem mogu lagano da plivaju. Ipak, lignjama je omogućen i drugi način plivanja, i to mnogo brži: kada snažno poteraju vodu levkom koji im se nalazi ispod glave.

Lignja ima dve dugačke ručice i osam mnogo kraćih. Između njih nalaze se rožnate čeljusti. Ručice joj služe za lov i ishranu. Lignja to radi na interesantan način: kada ugleda ribu koja joj izgleda kao slastan zalogaj, ona juri napred i hvata je pomoću dve najduže ručice. Zatim gurne ribu do drugih ručica, koje pridržavaju ulov sve dok ga lignja ne pojede.

Lignja, životinja


Lignja ume da pojuri i unazad, i to čini kada se oseti ugroženom i beži od neprijatelja. Takođe, koristi još jednu dobru caku koju koristi za beg: ova životinjica ima mogućnost da u more izbaci tamno mastilo i često time iznenadi neprijatelja ili se tom tintom skroz zakloni, pa utekne.

Hrane se planktonima, sitnim ribama i račićima, dok su njihovi predatori veće ribe i morski sisari. Naravno, u ovu grupaciju spada i čovek, kome je lignja vrlo omiljena morska hrana.Love uglavnom noću, a neretko se usude da napadnu i plen veći od sebe.

Poput kameleona, i lignjama se boja menja prema okolini, što im je još jedna vrsta zaštite. Osnovne boje koje proizvodi su smeđe i crvene, dok su kod mužjaka u prednjem delu plašta vidljive crne tačkice ili crtice.

Lignja, Loligo vulgaris


Razmnožavaju se polnim putem. Prilikom parenja obične lignje potroše svoje gonade koje više nikada ne mogu nadomestiti, pa ubrzo umiru. Ženka oplođena jajašca pričvrsti na stenje i kamenje, a nakon dvadesetak dana se izlegu malene lignje koje žive kao plankton nekoliko dana.

Prosečna veličina veće lignje duž obala je oko 60 cm, ali u dubinama žive i pravi džinovi-lignje, dugi i po nekoliko metara, sa hvataljkama velikim poput šoljica za kafu. Divovske lignje žive u svim okeanima na Zemlji, posebno u Norveškoj, Velikoj Britaniji, kod Japana, oko Australije kao i Južne Afrike. Verovatno žive na dubinama većim od 300 metara i retko dolaze bliže površini.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas