Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Educons univerzitet

EDUCONS, Fakultet za uslužni biznis-FABUS, menadžment i usluge, Fakultet poslovne ekonomije, Fakultet zaštite životne sredine i Akademija klasičnog slikarstva. Više o firmi Educons univerzitet

Stomatološka ordinacija Medident

Besplatan stomatološki pregled, popravka zuba, parodontologija, mobilna i fiksna protetika, oralna hirurgija, ugradnja zubnih impalnta, dentalni turizam. Više o firmi Stomatološka ordinacija Medident

Rođendaonica Teatrilo

Rođendaonica za decu - rođendani sa predstavom. Pozorište za decu, sa redovnim repertoarom dečijih predstava za sve uzraste. Dramski studio za decu i mlade. Više o firmi Rođendaonica Teatrilo

Za kuću i stan

Li-on baterije za laptopove

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Jedva ste dočekali da vidite taj novi laptop, notebook ili netbook u svojoj sobi ili kancelariji, kada ste shvatili da sledi punjenje, formiranje i održavanje baterije. Uh! Imamo rešenje i za vas koji tek nameravate da kupite spravicu koja život znači i za vas koji biste da se rešite obične baterije za laptop. Li-ion baterija je generalno dizajnirana da bude maintenance free, drugim rečima nije joj potrebno skoro nikakvo održavanje od strane korisnika. Prvo da razbijemo jedan čuveni mit: Li-ion baterija ne zahteva formiranje u onom klasičnom obliku, kakav se obično podrazumeva kada se koristi ovaj termin (tri uzastopna pražnjenja i punjenja od po 12-15 sati).

Prodaja laptopova, notebook i netbook računara


Ove baterije dolaze iz fabrike napola napunjene (cca 40%) i na korisniku je samo da je eventualno napuni do kraja i dalje koristi prema svom ličnom nahođenju. Inače, većina proizvođača laptopova sugeriše da je najbolje novu bateriju isprazniti, a potom napuniti do kraja. Ovaj postupak treba uraditi samo jednom, a punjenje treba da traje do trenutka u kome se baterija napuni do maksimalne vrednosti, pa nema potrebe posle toga držali laptop na punjaču.

Hemijski procesi u Li-ion ćelijama se odvijaju (doduše sa smanjenim intenzitetom) i kada se ona ne koristi. Drugim rečima baterija počinje sa trošenjem onog momenta kada izađe iz fabrike. Ovo trebaju imati na umu svi oni koji kupuju drugu bateriju, misleći da će tako obe baterije zajedno trajati dvostruko duže.

Takođe, ovo znači i da obavezno treba pogledati i datum proizvodnje pri eventualnoj kupovini nove baterije.
Li-ion ćelije imaju nekoliko ograničenja o kojima treba voditi računa pri njihovoj eksploataciji. Toplota je veliki neprijatelj Li-ion ćelije. Ovo znači da laptop ako ni zbog čega drugog, onda zbog baterije, nije mudro duže vreme ostavljati na direktnom suncu ili bilo kom mestu na kojem će on biti izložen značajno povišenoj temperaturi.

Održavanje na maksimalnom kapacitetu u dužim vremenskim intervalima, kao što je dugotrajno napajanje preko adaptera (pri čemu stepen napunjenosti baterije najčešće osciluje izmedu 95 i 100%), smanjuje životni vek baterije.

Kada koristite laptop i pri tom je uključen u struju, najbolje je da pre uključivanja laptopa izvadite bateriju i stavite je sa strane. Dakle, najbolje je da laptop radi ili na bateriju ili uključen u struju. Takođe, baterija ne sme dugo stajati van laptopa, tj. treba je koristit barem jednom u nedelju, dve dana.

Li-on baterije za laptopove


Iskustvo je pokazalo da Li-ion ćelija najsporije gubi svoj kapacitet kada je napunjena na oko 40%, pa se ona u tom stanju i skladišti. Ovo znači da bi baterija teoretski imala maksimalni radni vek kada bi se pri svakom priključenju laptopa na punjač, napunila na 40%, izvadila iz laptopa i ostavila na hladno mesto.

Jedina mana ovog postupka je što u slučaju nestanka struje gubite svojevrsni UPS, koji baterija predstavlja kada se laptop napaja iz adaptera.

Nažalost mnogi korisnici nisu u mogućnosti da se striktno pridržavaju pomenutog pravila iz razloga što npr. nisu sigurni kada će im zatrebati napajanje iz baterije, a tada najčešće nemaju previše vremena da bateriju napune do kraja.

Li-ion ćelija ima na raspolaganju ograničen broj ciklusa punjenja/pražnjenja (obično oko 300-500), pri čemu se delimično pražnjenje, kao što je već rečeno, ne smatra jednim ciklusom. Li-ion ćelijama više gode delimična pražnjenja nego duboka, što znači da bez preke potrebe nije uputno često prazniti bateriju do kraja. Izuzetak od ovog pravila je kalibracija baterije. Naime, kada smo nabrojali sve dobre osobine SMART baterija, nismo pomenuli i jednu lošu osobinu.

Upravo zbog osobine da se bateriji vremenom smanjuje ukupni kapacitet, merač kapaciteta u bateriji će vremenom gubiti tačnost i prikazivati da je bateriji ostalo nešto više vremena rada nego što je to u stvarnosti. Kada ovo primetite potrebno je obaviti kalibraciju baterije, koja se obično svodi na jedno punjenje do maksimuma, praćeno potpunim pražnjenjem.

Bitno je napomenuti još i da ni u kom slučaju nije uputno ostavljati praznu Li-ion bateriju duži vremenski period (nekoliko nedelja ili meseci), iz razloga što će elektronika u bateriji nakon pada napona neke od ćelija ispod minimalne deklarisane vrednosti (zbog samopražnjenja) sprečiti svako dalje punjenje baterije.

ITT Opra, u kojoj se obavlja prodaja računara i računarske opreme, savršeno je mesto za nabavku Li-on baterije za laptop.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas