Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Specijalna oftalmološka bolnica Vidar - Orasis Swiss

Novo - skidanje dioptrije od -15 do +5 laserom. Hirurgija katarakte, operacija glaukoma, laser i operacije mrežnjače. Lečenje svih vrsta očnih bolesti. Više o firmi Specijalna oftalmološka bolnica Vidar - Orasis Swiss

Marin svet - radionica za hrono peciva i mini koktel peciva

Domaći hrono proizvodi. Hrono hleb, hrono peciva, hrono grickalice, hrono pizza, hrono doručak, hrono slatkiši. Bezglutenski proizvodi, pecivo od belog brašna Više o firmi Marin svet - radionica za hrono peciva i mini koktel peciva

Art & soul - salon lepote

RF lifting, mezoterapija, elektrostimulacija, kavitacija, vakuum terapija, presoterapija, masaža. Šminka, trepavice, microblading. Obuke za manikir i šminkanje. Više o firmi Art & soul - salon lepote

Zdravlje i lepota

Lasersko lečenje dijabetesne retinopatije

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Poznato je da kod osoba obolelih od šećerne bolesti neretko dolazi do oštećenja strukture oka. Kada se oštete krvni sudovi mrežnjače, česta posledica je dijabetesna retinopatija - bolesti oka koja u početnim fazama ne mora da ima nikakve simptome. Napredovanjem bolesti dolazi do smanjenja oštrine vida i postepenog gubitka vida. Kako bi se bolest predupredila, kod dijabetičara su neophodni redovni pregledi očnog dna. Lasersko lečenje dijabetesne retinopatije, koje se sprovodi u očnom centru Džinić, sprečava ili znatno usporava gubitak vida.

Lasersko lečenje dijabetesne retinopatije


Znaci dijabetesne retinopatije

S početka, osobe obolele od dijabetesa verovatno neće ni primetiti nikakve promene. Kasnije se javljaju simptomi kao što su otežano čitanje i zamućena slika. Još kasnije, zbog promena na očnom dnu, javljaju se deformacija vida, ali i gubitak vida.

Prevencija dijabetesne retinopatije

Potrebno je da osobe obolele od dijabetesa, čak i veoma mlade, redovno odlaze na pregled očnog dna. Ovaj pregled se može obaviti u očnom centru Džinić, kao i sve ostale kontrole vida i pregledi oka. Ukoliko oftalmolog primeti znake dijabetesne retinopatije, on će predložiti načine na koji se ova bolest može znatno usporiti. Prevencija dijabetesne retinopatije podrazumeva i održavanje nivoa šećera u krvi u granicama normalnih vrednosti, ali i nivoa glikoliziranog Hb (HbA1c) i lipida (masti) u krvi, kao i vrednosti krvnog pritiska.

Dijabetesna retinopatija


Laserska terapija dijabetesne retinopatije

Klasično lečenje dijabetesne retinopatije nije moguće, ali je moguće sprečiti njeno dalje napredovanje i, što je najvažnije, sprečiti gubitak vida. Lasersko lečenje dijabetesne retinopatije će biti najefektnije ukoliko se obavi čim se otkriju simptomi bolesti. Intervencija se obavlja po nekoliko puta na svakom oku, u toku nekoliko nedelja. Terapija se obavlja u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji, ali se prilikom zahvata ipak može osetiti blag bol. Traje desetak minuta i tokom intervencije pacijent vidi samo bljesak zelenog svetla lasera.

Oporavak nakon laserske terapije dijabetesne retinopatije je brz. Pošto je u pitanju kratak ambulantni zahvat, odmah nakog terapije pacijent ide kući. Svega nekoliko minuta vid biva blago umanjen. Nije potrebna terapija nakon intervencije.

Ukoliko Vas zanima pregled očnog dna ili lasersko lečenje dijabetesne retinopatije, očni centar Džinić je tu da Vam pomogne.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas