Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Ns ključar szr, Novi Sad

Ključar za izradau ključeva u Novom Sadu. Oštrenje svih vrsta sečiva, kuhinjskih i mesarskih noževa, medicinskih instrumenata, frizerske i krojačke opreme... Više o firmi Ns ključar szr, Novi Sad

Stomatološka ordinacija Todoran

Stomatološka ordinacija velike klinike, opšta stomatologija, estetska stomatologija, oralna hirurgija, parodontopatija, dečija stomatologija, ortodoncija. Više o firmi Stomatološka ordinacija Todoran

M90 trading - prodaja i servis cisterni

Prodaja i servis cisterni i dodatne opreme priznatih evropskih i svetskih proizvođača. Zastupnik renomiranog belgijskog proizvođača cisterni LAG. Više o firmi M90 trading - prodaja i servis cisterni

Zdravlje i lepota

Krv u stolici kod dece i odraslih

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Krv u stolici nije normalan sadržaj, te svaka pojava ovog znaka mora biti ozbiljno shvaćena. To je uvek simptom razvoja nekakvog oboljenja, od najdobroćudnijeg do najtežeg. Uzroci krvi u stolici mogu biti različiti, između ostalog, i u zavisnosti od toga da li je krv u stolici kod beba, kod dece ili kod odraslih. Svako krvarenje u stolici nije normalno i zahteva urgentnu pretragu.

Krv u stolici kod dece


Krv u stolici kod dece

U ranoj mladosti i kod školske dece, obično se javlja kao posledica tvrde stolice i oštećenja sluznice creva prilikom izbacivanja stolice. Najčešće je krv u stolici kod dece posledica neadekvatne ishrane u tom dobu (previše ugljenih hidrata, tj. šećera i brašna, a premalo voća i povrća). Kod adolescenata su često uzrok i psihičke tegobe uslovljene problemima u porodici ili školi što se manifestuje zatvorom i opet tvrdom stolicom.

Krv u stolici kod odraslih

Krv u stolici kod odraslih može da ukazuje na čitav niz situacija i oboljenja. Mogući uzrok su najpre krvarenja iz gornjih delova sistema za varenje. To krvarenje se manifestuje obilnom kašastom stolicom tamno mrke ili crne boje (kao talog crne kafe). Obično nastaje zbog krvarenja iz ulkusa (čira) na želucu ili dvanaestopalačnom crevu. Nekada krvarenje u stolici može biti vrlo obilno i dovesti do teškog iskvarenja pa čak i do smrti.

Krv u stolici kod odraslih


Krv u stolici svetle (crvene) boje daju poremećaji u završnom delu sistema za varenje. Često je u pitanju akutni ili hronični zatvor, koji daje privremeni ili stalni poremećaj u redovnom pražnjenju creva, i tvrdu stolicu koja je uzrok oštećenja sluznice. Drugi čest uzrok krvi u stolici su dobroćudna (benigna) oboljenja završnog dela debelog creva. Krvarenje može da ukaže na to da su u pitanju hemoroidi, odnosno, najčešća od ovih oboljenja, hemoroidalna bolest, čiji je prvi, a nekada i jedini simptom krv u stolici, zatim uzrok može biti analna fisura, fistula i, ređe, dobroćudni tumori u završnom delu debelog creva. Najzad, zloćudni tumori debelog creva se često manifestuju krvarenjem u stolici kao jedinim znakom, bez bolova ili drugih simptoma. Vrlo retko su uzrok krvarenja povrede završnog dela debelog creva, nastale zadesno ili kao posledica seksualnih aktivnosti.

Vrlo često naši ljudi krvare i po godinu dana, ali se ne javljaju lekaru, smatrajući da se radi o hemoroidima ili nekoj drugoj dobroćudnoj bolesti i da to ne zaslužuje pažnju, pogotovo ako krvarenje nije praćeno bolovima ili nadutošću i pacijenti su skloni da ga vuku mesecima. Ovo je vrlo opasno, jer se i tumori debelog creva vrlo dugo oglašavaju samo krvlju u stolici, bez drugih simptoma, te je gubitak vremena nenadoknadiv.

Krvarenje u stolici, uzroci


Šta treba raditi ako se pojavi krv u stolici?

Ukoliko se pojavi krv u stolici, važno je odmah se obratiti lekaru, radi sprovođenja dijagnostike i mera lečenja. Najopasnije je misliti da to nije važna stvar, kao i da se to normalno pojavljuje u stolici. U slučaju da se radi o zloćudnom tumoru, a pacijent je ubeđen da krvari iz hemoroida, zabluda će imati tragične posledice, i pitanje je da li će se posle određenog vremena moći uspešno lečiti. Druga zabluda, naravno manje opasna, je da pacijent svako krvarenje u stolici smatra kao simptom raka debelog creva. U ovom slučaju će ga dijagnostika brzo razuveriti, a terapija uspešno rešiti briga.

Ukoliko primetite ovaj simptom, može Vam pomoći specijalna hirurška bolnica Parks, u kojoj će Vam specijalisti obaviti pregled i dati adekvatnu dijagnozu i lečenje. Ovde se obavljaju i rendgen debelog creva, lečenje hemoroida, lečenje analne fisure, operacije hemoroida, operacije debelog creva.

Ako primetite krv u stolici, bolnica Parks
će Vam pomoći da pronađete uzrok i sprovedete adekvatno lečenje.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas