Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Pile - Prom doo

Pile Prom doo uzgoj matičnog jata, proizvodnja jednodnevnih brojlerskih pilića, priplodnih jaja, tov brojlerskih pilića i proizvodnja stočne hrane. Više o firmi Pile - Prom doo

Stomatološka ordinacija Marta Hess

Stomatološka ordinacija, besplatni pregledi, lečenje zuba najsavremenijim aparatima i materijalima. Estetska i dečija stomatologija, ortodoncija, protetika. Više o firmi Stomatološka ordinacija Marta Hess

Stomatološka ordinacija Rose Dent

Stomatološke usluge.Implantologija, oralna hirurgija, lečenje paradontopatije, mobilna i fiksna protetika, dečija stomatologija, konzervativna stomatologija. Više o firmi Stomatološka ordinacija Rose Dent

Kontinenti i države

Kraljevina Kambodža

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Kambodža je jugoistočna azijska država koja se graniči sa Tajlandom, Laosom i Vijetnamom, a istočna obala joj izlazi na Tajlandski zaliv. Srce zemlje čini blago uvijena aluvijalna ravan, koju navodnjava reka Mekong. Planine Dang Rek čine granicu sa Tajlandom na severozapadu. Uopšteno uzeto, Kambodža ima tropsku monsunsku klimu. Polovinu zemlje pokrivaju tropske šume. Tokom kišne sezone reka Mekong se izliva i povlači u Veliko jezero (Tonle Sap) i čini ga triput većim. Oko 162.000 hektara zemlje navodnjava se ovim sezonskim izlivanjem Mekonga i na tom području, nakon povlačenja vode, ostaje plodan rascep.
Angkor - Kambodža
Angkor - reljefKralj NorodomSojenice - KambodžaLokalne žene - KambodžaSpomenik Nezavisnosti - Kambodža
Kraljevina Kambodža je poznata po veoma moćnom Hindu i Budističkom kraljevstvu Kmera, koji su vladali većinom indonezijskog poluostrva između 11. i 14. veka. Pored Bruneja, Tajlanda i Malezije, Kambodža je krunisala prestolonaslednika Norodom Sihamoni, koji je nasledio svog oca Norodom Sihanouk.

Istorija

Po kvarcnom kamenu, koji je predstavljao alat praistorijskog čoveka, vidi se da je Kambodža odavno naseljena, ali najpouzdaniji dokazi govore da je čovek naseljavao današnje područje Kambodže pre nekih 8.000 godina. Najznačajniji događaj u kambodžanskoj praistoriji je lagano pomeranje prvih farmera, koji su proizvodili pirinač, sa severa prema jugu koje je počelo u trećem milenijumu pre Hrista. A gvožđe je kovano oko 500. godine pre Hrista. Veoma rano je krenula i trgovina sa drugim kraljevstvima, pa i onim dalje, kao sa Indijom, gde je započeta trgovina u 4. veku pre Hrista.

Cela današnja oblast Kambodže i jugozapadnog Vijetnama je oduvek bila pod uticajem Indije i Kine, koji se dalje prenosio na ostale države jugoistočne Azije (današnji Tajland, Vijetnam i Laos). Kmerska imperija je nikla u ovom području od 9. do 13. veka. Iako je stagnirala, Kmerska imperija je, ipak, bila veoma moćna do 15. veka. Centar moći imperije je bio Angkor, gde su napravljene neverovatne građevine za to doba, a mogao je održi i populaciju od bezmalo 1 milion ljudi. Angkor je bio najveći grad na svetu u pred-industrijsko vreme, ikad. Posle serije ratova sa susednim kraljevstvima, Angkor je zauzet od strane Tajlađana i napušten je 1432. godine zbog razrušene infrastrukture i neodrživog života u njemu.

Godine 1863. kralj Norodom, koji je postavljen od strane Tajlanđana, zatražio je francusku zaštitu od Tajlanda i Vijetnama. Kambodža je bila pod protektoratom Francuske od 1863. do 1953. godine, kao deo kolonije francuske Indokine. Napokon pod kraljem Norodom Sihanouk, za kog su Francuzi mislili da će im biti odan i kojeg su oni postavili, Kambodža je izdejstvovala nezavisnost od Francuza 9. novembra 1953. godine.

Crveni Kmeri su zauzeli Pnom Pen 1975. godine. Režim, pod rukovodstvom Pol Pota, je promenio ime države u Demokratska Kampučija i bio je podržavan i pod velikim uticajem Kine. Odmah po zauzeću Pnom Pena naređena je evakuacija cele populacije grada u sela. Pokušano je da se obnovi agrokultura na modelu iz 11. veka, odbacujući zapadnu medicinu, spaljujući biblioteke, rušeći stari grad Angkor,... Preko milion od 8 miliona ukupno Kambodžanaca je umrlo u ovom strašnom eksperimentu od prekomernog rada, iscrpljenosti, zaraza i gladi. Procena je da je pod Crvenim Kmerima umrlo, poginulo i nestalo između jedan i 3 miliona ljudi.

Površina: 181.040m2 (više od dva puta veća od Srbije)
Broj stanovnika: oko 15 miliona
Najviši vrh: Oral (1.813m)
Najduža reka: Mekong (deo 4.180m)
Najveće jezero: Tonle Sap (10.000m2)
Glavni grad: Pnom Pen
Etnički sastav: Kmeri (90%), Vijetnamci (5%), Kinezi (1%), ostali (4%)
Službena religija: Budizam
Nacionalni internet domen: .kh


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas