Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Svet Čarobnih Balona - baloni za sve prilike

Baloni za sve. Dečiji baloni, dekoracija za dečije rođendane i animator za decu. Originalna dekoracija balonima za svadbe, promocije, korporativne zabave. Više o firmi Svet Čarobnih Balona - baloni za sve prilike

CaVita centar - tretmani kavitacije

Tretmani za oblikovanje tela: kavitacija, limfna drenaža, radiofrekvenca i vakuum terapija. Uklanjanje masnih naslaga. Prodaja krema, losiona i balzama za telo. Više o firmi CaVita centar - tretmani kavitacije

Za odrasle

Kondomi: izbor veličina, oblika i ukusa

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Kondomi su najomiljenija kontraceptivna sredstva već hiljadama godina. Koristili su ih još Stari Egipćani, iako nije poznato da li su im služili za dekoraciju ili za zaštitu. Još u 16. veku, fiziolozi su znali da korišćenje zaštitnog sloja pri seksu može zaštititi ljude od sifilisa. Kazanova je svoje kondome pravio od platna. Obični smrtnici su se morali zadovoljiti sa kondomima napravljenim od kože. Istoričari se raspravljaju oko porekla ove reči, i većina teorija se vrti oko pukovnika Kanduma, pronalazača, dok neke pominju rimski oblik reči condon koja znači vreća. Godine 1843. još jedna reč koja označava kondom je ušla u tadašnji leksikon, sa početkom upotrebe vulkanizirane gume kao i masovne proizvodnje kondoma od lateksa: gumenjak. Kondomi koji se prave od materijala poput poliuretana su se počeli prpizvoditi 90- ih godina prošlog veka.


Danas su kondomi dostupni u gotovo svim oblicima, veličinama, teksturama i ukusima. Za ljubitelje različitih ukusa, kondomi prave sa mirisima grožđa, kole, banane, pa čak i ukusom trešnje. Postoje kondomi koji sadrže spermicide, dok su mnogi premazani lubrikantima koji navodno produžavaju seksualni užitak i sprečavaju preranu ejakulaciju. Postoje i super snažni kondomi, načinjeni od nešto debljeg lateksa, za one koji vole nešto grublje igrice. Priča se da naučnici u Nemačkoj razvijaju kondom u obliku spreja. Način rada je sledeći: penis u erekciji se stavi u kutiju koja ga naprska lateksom sa svih strana. Još uvek nema nikakvih vesti kada će se ovi sprejevi pojaviti u prodaji.

Šalu na stranu, korišćenje kondoma kod seksualno aktivnih osoba je pitanje života i smrti. Pored sigurnog seksa, kondomi imaju ulogu zaštite od HIV virusa, kao i većine drugih seksualno prenosivih bolesti, poput gonoreje, hepatitisa B, sifilisa. Takođe su dobra zaštita protiv neželjene trudnoće.

Koliko su efektivni kondomi, izuzetno je teško reći. Oni deluju jedino ako se koriste pravilno i u kontinuitetu, a to je nešto što je izuzetno teško proučiti naučnom metodom. Neke studije govore da od 100 parova, 2 procenta žena ima velike šanse da zatrudni u prvoj godini korišćenja kondoma. Neretko se dešava da kondomi spadaju. Realan broj neželjenih trudnoća iznosi čak 15 procenata.

Šta je sa seksualno prenosivim bolestima? Opet, kondomi deluju samo ako se pravilno koriste. Na taj način smanjuju se šanse za dobijanje infekcije. Zdravstveni eksperti  tvrde da su kondomi najvažniji činilac u stagniranju broja obolelih od side. Neke studije pokazuju da kondomi u čak 90 odsto slučajeva mogu sprečiti prenošenje HIV virusa.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas