Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Optika S – dioptrijske i sunčane naočare

Očna optika u Novom Sadu. Određivanje dioptrije, izrada naočara, prodaja naočara, popravka naočara. Dioptrijski ramovi, naočare za decu. Sunčane naočare. Više o firmi Optika S – dioptrijske i sunčane naočare

Ordinacija opšte medicine Porodični lekar Slavica

Ordinacija opšte medicine. Kompletan pregled, kontrola pritiska, provera šećera, ispiranje uha, injekciona terapija, opšti pregled sa laboratorijom za odrasle. Više o firmi Ordinacija opšte medicine Porodični lekar Slavica

Udruženje roditelja Matica - lični razvoj dece i roditelja

Radionice za decu: Relax kids program, Igrice za mudrice. Radionice za roditelje na razne teme. Radionice vodi tim sačinjen od psihologa i prosvetnih radnika. Više o firmi Udruženje roditelja Matica - lični razvoj dece i roditelja

Zdravlje i lepota

Kako epilepsija utiče na život deteta?

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Dijagnostika i lečenje epilepsije su značajno napredovali, ali na sam kvalitet života dece sa epilepsijom i dalje najviše utiču predrasude i nerazumevanje. Epilepsija, naročito kod nas, okružena je strahom i neznanjem. Strah od epilepsije se zasniva na neopravdanom strahu od napada, sa padom i povređivanjem i netačnim obaveštenjima o intelektualnom i kognitivnom funkcionisanju i specifičnostima ličnosti dece i adolescenata koji imaju epileptičke napade. Ova deca su, upravo iz tih razloga, najčešće prezaštićena i nesamostalna.

Dete sa epilepsijom, epilepsija


Epilepsija kod dece je jedna od bolesti koja se dijagnostifikuje i leči u neurološkoj i psihijatrijskoj ordinaciji Neuropraxis, gde objkašnjavaju kako se roditelji i okolina najčešće ponašaju, a kako bi trebalo da se ophode prema mališanima sa ovom bolešću.

Izuzetno je veliki problem integracije dece sa epilepsijom u sistem redovnih predškolskih ustanova i škola, ukoliko im to intelektualna očuvanost omogućava. Stav okoline prema učeniku bolesnom od epilepsije je i dalje često negativan. Nepovoljni uticaji socijalne sredine mogu da se odraze na edukacijski nivo dece sa epilepsijom. Čak su i sama roditeljska i učiteljska očekivanja niska i ne ohrabruju ovu decu u ulaganje većih napora u učenju, pa se neuspeh doživljava kao normalan. Verovanje da je dete sa epilepsijom u osnovi manje sposobno za postizanje istog nivoa znanja kao i druga deca, potpuno je pogrešno. Naprotiv, decu sa epilepsijom treba podsticati da budu što uspešnija i da se što više zalažu.

Roditelji su često skloni da poveruju da psihičko naprezanje, gde ubrajaju i učenje, može nepovoljno da utiče na učestalost epi napada.

Školski rad i učenje ne nanose deci sa epilepsijom nikakvu štetu, ni u pogledu učestalosti kriza, ni u u smislu pogoršavanja psihičkog funkcionisanja.    

Epilepsija kod dece


Stabilna porodica deluje protektivno na decu sa epilepsijom, u smislu lakše izolacije smetnji i smanjenju širenja loše adaptacije u pravcu globalne neuspešnosti.

Zavisno od vrste i tipa epileptičnog sindroma, ograničenja aktivnosti dece sa epilepsijom su zaista minimalna. Nakon postizanja zadovoljavajuće kontrole napada, praktično ih nema, sem kontinuirano prisutne zabrane upotrebe alkohola, neurostimulativnih sredstava i narkotika. Do postizanja stabilne kontrole napada, zahteva se ograničavanje aktivnosti na visini, neobezbeđenim prostorima, uz grejna tela i električne uređaje, u vodi (mutnoj, tekućoj) i u saobraćaju, kao i ograničavanje aktivnosti koje provociraju hiperventilaciju kod apsansne epilepsije, odnosno fotostimulacije kod fotosenzitivnih epilepsija.

Savetuje se režim života koji, pre svega, podrazumeva dovoljno noćnog sna, obzirom da je poznato da pospanost i deprivacija spavanja predstavljaju najčešće provocirajuće faktore epileptičkih napada.

Za dijagnostifikovanje ili lečenje epilepsije kod dece, kao i za profesionalne savete o tome kako se treba ponašati kada se pojavi epilepsija kod deteta, obratite se ordinaciji Neuropraxis.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas