Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Amigos wings - najbolja pileća krilca na planeti

Najbolja pileća krilca na planeti, obilne porcije. Pileća krilca Classic, Hot (ljuto), Orient (sa belim lukom), sa medom i dodacima. Dostava na kućnu adresu. Više o firmi Amigos wings - najbolja pileća krilca na planeti

Centar za strane jezike Lingvist

Centar za strane jezike Lingvist. Učenje stranih jezika engleski, italijanski, španski, nemački, francuski i ruski jezik. Nastava se izvodi u malim grupama. Više o firmi Centar za strane jezike Lingvist

M90 trading - prodaja i servis cisterni

Prodaja i servis cisterni i dodatne opreme priznatih evropskih i svetskih proizvođača. Zastupnik renomiranog belgijskog proizvođača cisterni LAG. Više o firmi M90 trading - prodaja i servis cisterni

Zdravlje i lepota

Kada je potrebna ortodontska terapija?

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Ortodontska terapija potrebna je kad god je narušen pravilan položaj i odnos zuba i vilica, iz estetskih razloga, ali i zbog rešavanja bolnih stanja i poremećaja stomatognatnog sistema. Takođe, ortodontsko pomeranje u današnje vreme se koristi i kao priprema za fiksnu protetsku nadoknadu. Osim funkcijskih poboljšanja, estetske i psihološke promene kod pacijenta opravdavaju nošenje ortodontskih aparata.

Ortodontski aparati fiksni i mobilni


Dr Olja Kalem, čija je specijalnost ortodoncija, daje važne informacije na ovu temu. Koliko je važan pravilan odnos zuba? Estetika je samo jedan, najupečatljiviji razlog za reagovanje. Pravilan položaj zuba u vilicama i njihovi pravilni međusobni kontakti osiguravaju ravnomeran prenos žvaćnog pritiska, a on smanjuje opterećenje pojedinih zuba. To znači da čuva tkivo zuba od preopterećenja i propadanja, a samim tim produžuje životni vek zuba.

Ortodontski aparati mogu biti fiksni i mobilni. Mobilne ortodontske aparate pacijenti mogu sami skinuti dok fiksni, popularno nazvane bravice, trajno ostaju na zubima sve do kraja terapije. Razlika između fiksnih i mobilnih aparata je u jačini mehaničkih sila koje ispravljaju zube, vrsti žice, preciznosti i brzini ispravljanja anomalije.

Terapija mobilnim ortodontskim aparatima ograničava se na period intenzivnog rasta i razvoja tokom puberteta. Izrada ovih aparata, kao i upotreba, je prilično jednostavna, a nošenje ne izaziva bol.

Ortodontska terapija


U odraslom dobu, koristi se isključivo terapija fiksnim ortodontskim aparatima. Radi se o bravicama koje se lepe na zube. S obzirom na poziciju lepljenja, dele se na labijalne (vidljive) i lingvalne (skrivene iza zuba). Ortodont postavlja fiksni aparat koji se sastoji od prstenova, bravica i žice, i pri redovnim kontrolama aktivira sam aparat menjanjem žica ili stavljanjem određenih aktivnih elemenata (gumica, federa i sl). Bravice mogu biti estetske ili metalne. Fiksni aparati se obično nose od šest meseci do tri godine.

Iz iskustva je poznato da pomereni zubi, po prestanku nošenja aparata, imaju tendenciju da se vrate u svoj prvobitni položaj. Kako bi se ova pojava sprečila, postavljaju se tzv. retencioni aparati, koji se nose od jednog do nekoliko meseci.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja na ovu temu ili Vam je potrebna ortodontska terapija, stomatološka ordibnacija Dr Olja Kalem Vam je na usluzi.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas