Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Ordinacija Dr. Jarić - lečenje alergije i astme

Ordinacija koju vodi specijalista za plućne bolesti, obuhvata i savetovalište za astmu i alergijske bolesti disajnih puteva. Lečenje alergije i astme. Više o firmi Ordinacija Dr. Jarić - lečenje alergije i astme

Adamović nameštaj i proizvodnja košnica za pčele szr

Stolarska radionica, izrada stolarije od drveta, medijapana i iverice. Proizvodanja košnica za pčele. Nameštaj po meri: kuhinje, kreveti, komode, vrata Više o firmi Adamović nameštaj i proizvodnja košnica za pčele szr

Neotehnika doo - obojeni metali

Trgovina obojenim metalima i radionica za izradu rezervnih delova od obojenih metala. Obojeni metali: aluminijum, bakar, bronza, mesing, kalaj, cink, olovo. Više o firmi Neotehnika doo - obojeni metali

Jedan je svet

Iguana kao kućni ljubimac

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Iguana je vrsta gmizavca koji nastanjuje oblasti Kariba, Centralne i Južne Amerike. Zbog velikih varijacija u izgledu, koje se kreću od plave boje iguana u Peruu, preko crvene u Kosta Rici, do crne, pa čak i ljubičaste u nekim drugim oblastima, od njihove prve klasifikacije do skora, je otkriveno čak sedamnaest novih vrsta. Nakon detaljnijeg istraživanja, otkriveno je da su sve te vrste, osim Iguana delicatissima (mala iguana), ustvari pripadnice jedne vrste – Iguana iguana (zelena iguana).
Iguana
IguanaZelena_iguanaZnak_IguanaBebaIguanaIguana
Zelena iguana je mnogo rasprostranjenija od male i ima je na području od južnog Brazila do Meksika i Floride, pa čak i u jednom delu doline Rio Grandea. Ovaj impresivni biljojed je najzastupljeniji kućni ljubimac na svetu. U Sjedinjenim Američkim Državama su toliko popularne da su se proširile i na predele Floride, gde ih nikada pre nije bilo. O njihovoj brojnosti govori i činjenica da su na putevima postavljeni znakovi koji upozoravaju vozače da one često pretrčavaju put.

Izgled i karakteristike iguana

Mužjaci zelenih iguana su znatno krupniji od ženki i mogu dostići dužinu i do 2 metra sa repom. Srebrni tonovi oko glave i na gornjem delu tela podsećaju na metalne mreže i oklope kakve su nekada nosili vitezovi. Imaju visoku leđnu krestu sastavljenu od dugačkih odvojenih režnjeva i veliku čeljust.

Svaka jedinka ima svoj karakter. Posmatrajući ih neko vreme, možete otkriti koja su joj mesta omiljena, gde voli da se sunča, koju hranu najviše voli da jede,… Kao kućni ljubimci, oni su jedna od najstaloženijih vrsta i njihovo ponašanje uliva poverenje. Imaju razvijenu sposobnost prepoznavanja glasa, te se mogu odazvati svom vlasniku kada ih pozove.

Neophodni uslovi za Vašeg ljubimca

Beba iguana je veličine od 20 do 30 cm i za početak može živeti u manjem terarijumu, od oko 250-300 l, dok su odraslim jedinkama potrebni kavezi širine 1,5 m, a visine 3 m. Jedan ugao kaveza mora obavezno biti osvetljen i zagrejan na 30ºC i to posebnom UV-B lampom. Za uređenje terarijuma najbolje je da se koriste pojedinačne bambusove grane ili povezati više grana i od njih napraviti platforme za sunčanje. Iguane provode mnogo vremena na suncu, sakupljajući toplotnu energiju za svoje hladnokrvno telo. Ovako velikog kućnog ljubimca možete izvesti u park u šetnju ili ga voditi sa sobom na more, ali nije preporučljivo puštati ih sa uzice kada niste kod kuće.

Ishrana iguana

Ishrana iguana mora biti raznovrsna da bi ostale zdrave. U ishrani, njima je potrebno najviše povrća, čak 80%, zatim voća 10%, a preostalih 10% čine namirnice koje se samo povremeno daju. Od povrća, preporučuju se salata, zelje, brokula i rikola. Ono što treba znati je da iguane ne mogu da žvaću sirovo tvrdo povrće kao što su šargarepa, krompir i cvekla, pa bi ih trebalo ili skuvati ili sitno naribati.

Od voća, kao posebnu poslasticu, im možete dati banane, jabuke, dinje i lubenice. U preostalih 10% namirnica, koje se samo povremeno daju, spadaju kuvani pirinač, testenine, tvrdo kuvana jaja, voćni jogurt i hleb. Takođe, potrebno je, uz osnovnu hranu, 2-3 puta nedeljno, davati im vitaminsko-mineralne dodatke. Voda mora biti sveža, tako da je morate menjati nekoliko puta u toku dana.

Sve u svemu, ako želite da imate posebnog ljubimca i imate mogućnosti, vremena i volje da mu se posvetite, iguana je pravi izbor za Vas.

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas