Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Hatez 2009 doo

Zaštita na radu, HTZ oprema. Lična zaštitna sredstva, radna odela, zaštitni kombinezoni, zaštitna obuća, zaštitne maske i naočare, radni i medicinski mantili. Više o firmi Hatez 2009 doo

Marin svet - radionica za hrono peciva i mini koktel peciva

Domaći hrono proizvodi. Hrono hleb, hrono peciva, hrono grickalice, hrono pizza, hrono doručak, hrono slatkiši. Bezglutenski proizvodi, pecivo od belog brašna Više o firmi Marin svet - radionica za hrono peciva i mini koktel peciva

OZZ Benišek-Veselinović

Proizvodnja i prodaja vina, rakije i konjaka. Vino Bermet, rakija Bermetica, liker Orahovac i Konjak "Special", rakije od kruške, dunje, kajsije. Više o firmi OZZ Benišek-Veselinović

Jedan je svet

Hijene, životinje karakterističnog smeha

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Hijene pripadaju familiji Hyaenidae. Ova familija obuhvata četiri vrste: prugaste hijene, smeđe hijene, pegave hijene i prugaste afričke sisare nalik na hijenu. Hijene generalno imaju izuzetno razvijen sluh i veoma izoštren noćni vid. Zato su one i poznate kao noćne životinje. Iako po izgledu podsećaju na pse, one su u bližoj vezi sa mačkama. Veoma su brze životinje i mogu da pređu velike razdaljine bez da se umore. Prilikom lova, čopori često rade zajedno, izolujući iz napadanog krda jedinku koja je bolesna ili slaba i jureći je do iznemoglosti. Hijene pobednici se često svađaju oko raspodele plena - kako međusobno, tako i sa drugim moćnim životinjama, kao što je na primer lav. Iako ih prati loša reputacija - da su kukavice i stidljive životinje, hijene mogu biti hrabre i opasne i napadati životinje, pa čak i ljude.

Hijena
HijeneHijeneHijeneHijeneHijene
Samim posmatranjem, izuzetno je teško razlikovati ženku hijene od mužjaka, jer ženski polni organ spolja umnogome podseća na organ mužjaka. Mnogi ljudi veruju da su oni hermafroditi ili da mogu da menjaju pol, međutim njihovi organi su slični samo prema obliku. Koliko god polni organ ženki podseća na polni organ mužjaka, to su ipak ženski organi i samo ženke mogu da rađaju mlade. Pretpostavlja se da su ženke u toliko velikoj meri slične mužjacima, kako bi mogle da odbrane svoje mladunce od mužjaka, obzirom na to da su hijene poznate po kanibalističkim tendencijama. Ženke u jednom leglu obično imaju dva do četiri mladunčeta. Mladunci počinju da love i jedu meso nakon napunjenih 5 meseci, iako sisaju sve do 12. pa ponekad čak i do 18. meseca života, što je izuzetno dug period za mesoždere. Ovo najverovatnije proizilazi iz činjenice da se lov odvija daleko od legla i da mladunci, za razliku od mladunaca šakala i lovačkih pasa, ne dobijaju ulovljen i sažvakan plen, pa moraju sami da se snalaze za hranu.

Hijene označavaju i obilaze svoju teritoriju ispuštajući snažne mirisne supstance koje proizvode analne žlezde. Latrines predstavljaju mesta gde pripadnici jednog klana deponuju svoj izmet, a koja takođe služe za obeležavanje teritorije. Obzirom na to da su kosti koje hijene često jedu visoko zasićene mineralnim materijama, njihov izmet zbog toga postaje prilično vidljiv i dobija kredasto belu boju.

Hijene su izuzetno druželjubive životinje, a međusobna komunikacija im se zasniva na nizu specifičnih zvukova, položaja tela i signala. One vrlo brzo, lako i jednostavno pokažu svoje namere ostalim članovima klana ili drugim životinjskim vrstama. Na primer, kada hijena drži svoj rep uspravno, to znači da je spremna za napad. Ukoliko joj je rep uspravan i stoji duž leđa, znači da je veoma uzbuđena. Obrnuto, kada stoji ili hoda opušteno, rep joj je spušten. Ukoliko se uplaši, hijena će podviti svoj rep između nogu, priljubiti ga uz stomak i udaljiti se od izvora opasnosti.

Hijena
Pegave hijene nastanjuju savane, pašnjake, šume, obode šuma i planine Afrike. One žive u teritorijalnim klanovima koje sačinjavaju jedinke koje su u krvnom srodstvu, a ponekad broje i do 80 članova. Vođa ovog velikog klana (čopora) je uvek ženka. Suštinski, klanovi se organizuju radi lakše odbrane teritorije od drugih klanova koji pokušavaju da im zauzmu teritoriju. Najveći deo njihove aktivnosti je organizovan oko skloništa - jazbina u kojima se nalaze mladunci. One se obično nalaze na uzvišenju u centralnom delu teritorije koju zauzima taj klan. Na nadzemni ulaz se nadovezuje niz podzemnih tunela.

One su lovci i lešinari. Vrlo često se hrane ostacima životinja koje ostave drugi predatori. Međutim, one ne jedu samo na račun drugih, već su i vešti lovci, koji su u stanju da ulove divlju zver ili antilopu. Od sitnijih životinja, ishranu im upotpunjavaju ptice, gušteri, zmije i insekti. Pored mesa, njihova ishrana obuhvata i druge hranljive materije kao što su koža, kosti, pa čak i životinjski izmet. Jedino što hijene ne mogu da svare jesu dlake, rogovi i kopita.

Pegave hijene su najveće od pomenute tri vrste hijena. Visoke su od 70 do 90 santimetara, a teške između 40 i 85 kilograma. Ono što je interesantno, jeste činjenica da su ženke teže od mužjaka. Imaju sposobnost ispuštanja najrazličitijih zvukova - od poziva u vidu leleka, vrištanja i urlanja do, svima poznatog, smeha. Smeh hijene koriste kako bi javile ostalim članovima čopora, koji mogu biti čak i do 4,5 kilometara udaljeni, da su naišle na izvor hrane.

U sve više prenaseljenoj Africi, hijene i ljudi često stupaju u kontakt. Čak, Masai narod, koji živi u Keniji i Tanzaniji, ima običaj da ostavlja svoje mrtve hijenama na konzumiranje. Međutim, ove inteligentne i smele životinje često provaljuju i kradu hranu iz prodavnica, kradu useve i često bivaju optužene za pomor stoke, pa čak i smrt ljudi. U nekim područjima, smatraju ih za štetočinu, gone ih i ubijaju.

Prugaste hijene naseljavaju savane, žbunovite predele i kamenita pustinjska područja Afrike, Arabije, Male Azije i Indije. Težina prugastih hijena varira i mogu dostići težinu od 25 do 55 kilograma. Prugaste hijene su, kao i smeđe hijene, uglavnom lešinari, iako njihovu ishranu ponekad nadopunjuje sitniji živi plen - od insekata do lisice.

Prugasti afrički sisar, takođe živi u Africi. Njihov osnovni izvor hrane su termiti. Pored termita, one takođe jedu i larve insekata, jaja i gnezda ptica koje se nastanjuju na zemlji. Prugasti afrički sisari su manji od ostalih rođaka - hijena, i dostižu težinu od samo 20 i 30 kilograma, a visine su od samo 15 do 20 centimetara. Osim kada podiže mladunce, prugasti afrički sisar je usamljena životinja.

Manje poznate činjenice o hijenama:

- ljudi često mešaju hijene sa afričkim divljim psima, jer imaju slične pozdravne ceremonije
- prosečan životni vek im je oko 12 godina, a kada žive u zatočeništvu mogu da žive i po 25 godina
- prilikom sukoba između hijena i lavova, najčešće su pobednici oni koji imaju više jedinki u čoporu (što govori o njihovoj jačini, agresivnosti i borbenosti)
- kandže hijena su tupe i one ne mogu da ih uvuku
- u starom Egiptu hijene su pripitomljavane, odgajane i korišćene kao hrana; a za uzvrat i čovek je ponekad postajao hrana hijenama
- ženke pegavih hijena su dominantne u odnosu na mužjake svoje vrste
- mladunci pegavih hijena se rađaju otvorenih očiju
- hijena može da izdrži nekoliko dana bez vode
- u toku jednog obroka, hijena može da pojede i do trećinu svoje telesne težine!
- one jedu najrazličitije životinjske proizvode, vegetaciju i, kako izveštavaju mnogi kamperi, vrlo često aluminijumske lonce i šerpe

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas