Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Dunav - hotel i restoran

Hotel i restoran na obali Dunava, riblja čarda i pristanište, turističke ture, smeštaj i prenoćište, organizacija i sale za poslovne ručkove, proslave i svadbe. Više o firmi Dunav - hotel i restoran

Hemijska čistionica PopS doo

Hemijska čistionica, hemijsko čišćenje, pranje, peglanje, bojenje i krojačke prepravke tekstilne, kožne i vunene odeće, rublja, zavesa, presvlaka. Više o firmi Hemijska čistionica PopS doo

Zdravlje i lepota

Hijatus hernija (kila) i kako se leči

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Osećate nadutost, bol ili žarenje u stomaku, često Vas muči gorušica, podrigivanje ili vraćanje hrane? Moguće je da imate hijatus herniju, poznatu i kao bruh ili kila.  Šta je zapravo hijatus hernija?

Jednjak normalno prolazi kroz prečagu - dijafragmu (poprečno postavljen mišić koji odvaja grudnu od trbušne duplje) i ulazi u želudac. Kada dođe do razmicanja otvora na dijafragmi kroz koji prolazi jednjak, želudac može da se potiskuje u grudnu duplju. Prolazak želuca u grudnu duplju dovodi do vraćanja kiselog želudačnog sadržaja u jednjak. Sluznica jednjaka je osetljiva na kiselinu i tada se javljaju tegobe. Intenzitet tegoba će se vremenom pojačavati i pored primene lekova.

VirtualniGrad

Kako posumnjati na ovo oboljenje i da li postoje sigurni znaci?

Tegobe pacijenata sa hijatus hernijom u početku su blage i obuhvataju osećaj nelagodnosti u trbuhu, nadutosti i pritiska u višim delovima trbuha, neodređenih bolova, pa sve do bola po tipu žarenja, lokalizovanog iza grudne kosti. Slične tegobe se javljaju i kod postojanja kamenčića u žučnoj kesi i kod oboljenja želuca i dvanaestopalačnog creva. Ponekad postoje i teškoće u disanju, osećaj ubrzanog rada srca ili njegovo preskakanje, što je posledica pritiska hernije, tj. kile na organe grudnog koša. Pojava ovih tegoba uglavnom je vezana za promenu položaja tela. Horizontalni, odnosno ležeći položaj, osobama za vreme odmora, nakon uzimanja hrane ili u toku spavanja, kašlja ili otežano pražnjenje stolice usled povećanja pritiska u trbuhu, takođe mogu da izazovu gore nabrojane tegobe ili da ih značajnije uvećaju.

Napredovanjem bolesti i tegobe se povećavaju i manifestuju se osećajem gorušice, učestalim podrigivanjem, vraćanjem kiselog želudačnog sadržaja u jednjak pa sve do pojave vraćanja tj. regurgitacije hrane.

Podrigivanje je najčešća tegoba kod obolelih od hijatus hernije i javlja se naročito nakon konzumacije svežeg hleba, kajgane, a pogotovo gaziranih pića. Gorušica se ispoljava kao osećaj kiselo-gorkog ukusa u ždrelu praćen bolom iza grudne kosti, naročito nakon obilnog obroka. Dužina trajanja ove tegobe je različita, a uzimanje bikarbonata/soda bikarbona/ ili tečnosti, u velikoj meri olakšava ili uklanja tegobe. Kada smo već kod ishrane, važno je napomenuti da su alkohol i cigarete faktori koji u velikoj meri indirektno i neprimetno pogoršavaju ovo oboljenje. Možda najsigurniji znak postojanja ovog oboljenja je simptom vezivanja pertl. Prilikom pregibanja tela u pokušaju vezivanja pertle, ima se osećaj vraćanja kiselog želudačnog sadržaja u grudnu duplju, što je praćeno bolom po tipu pečenja iza grudne kosti, ili čak osećajem trnjenja zuba.

Šta je to regurgitacija/vraćanje hrane, kako ćemo je prepoznati i da li je ona opasna?

Regurgitacija predstavlja vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak i usta i razlikuje se od povraćanja po odsutnosti muke, gađenja i napora. Prepoznaje se po tome što bolesnici nakon buđenja nalaze na jastuku manju količinu želudačnog sadržaja ili žuči. Opasnost leži u činjenici da pri povratku ovog sadržaja ka ustima on može da uđe u disajne puteve i izazove napad iritativnog kašlja, sa eventualnim kasnijim razvojem upale pluća. Sve ove tegobe navešće pacijenta da se obrati lekaru, koji će dalje sprovesti ispitivanje, a potom primeniti i terapiju u dva nivoa: lekovima ili operacijom.

VirtualniGrad

Lečenje hijatus hernije (kile)

Kod blažih i lakših oblika sprovodi se terapija lekovima i načinom ishrane.Važno je da bolesnici sa ovim tegobama imaju odgovarajući režim uzimanja hrane ali i da nakon obroka ne legnu, naročito ne ravno. Kada terapija lekovima i ishranom ne daje odgovarajući efekat, potrebno je pristupiti operativnom lečenju.

Ranije su operacije hijatus hernije bile izvođene kroz grudni koš ili otvaranjem gornjeg srednjeg dela trbuha. Oba pristupa bila su praćena jakim postoperativnim bolovima, vezanošću za postelju (naročito kod pristupa kroz grudni koš), mogućnošću upale operativne rane, a kod trbušnog pristupa i nastankom kile u ožiljku.

Kako je napredovala tehnologija, uvedena je laparoskopija, te je operativno lečenje kile (bruha) za bolesnike znatno olakšano.

U cilju poboljšanja operativnog lečenja hijatus hernije, prilikom laparoskopske operacije se danas postavlja i dvokomponentna mrežica na postojeći defekt dijafragme, i time dodatno ojača ovo mesto.

Ukoliko prepoznajete navedene tegobe, ili Vam je već konstatovana ova neprijatna bolest, u lečenju će Vam pomoći specijalna hirurška bolnica Parks.

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas