Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

PeriNS Inženjering doo

Reciklaža tonera, prodaja originalnih toner kaseta i kertridža. Prodaja i servis štampača i računara. Kancelarijski materijal i školski pribor. Više o firmi PeriNS Inženjering doo

Medicinska laboratorija Lin Lab

Mikrobiološka laboratorija obavlja sve analize. Bakteriološki brisevi, alergološki, brzi testovi, virusologija, biohemijske i imunološke analize. Povoljno! Više o firmi Medicinska laboratorija Lin Lab

Stomatološka ordinacija Micić

Stomatološki pregled, zalivanje fisura, popravka zuba, vađenje zuba, fasete, bezmetalne krunice i mostovi, totalne i parcijalne proteze, beljenje zuba. Više o firmi Stomatološka ordinacija Micić

Istorija

Hazari - iščezli narod ili vladari iz senke?

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Nijedan narod, pa čak ni nestale civilizacije Maja i Inka, ne izazivaju takvu misteriju, niti takva oprečna mišljenja, kao što to čine Hazari. Istoričari tvrde jedno, pisci drugo, političari treće, a brojni su i pojedinci koji imaju neke svoje verzije o sudbini zagonetnog plemena, koje je u svom najčuvenijem romanu, pominjao i Milorad Pavić.

Narod Hazari, VirtualniGrad


Pavićev Hazarski rečnik tvrdi da su Hazari nestali, jednako misteriozno kako su se i pojavili. Da li je to tako, ili su još uvek među nama misteriozni pripadnici ovog, nekada jakog, ratničkog naroda?

Istoričari tvrde da je u pitanju drevni turski narod, koji se širio tolikom brzinom, da se njihovo carstvo do 10. veka prostiralo od Crnog mora do Urala. Glavni hazarski grad, Itil, bio je jak trgovački centar. U tom periodu ističu se po savezu sa Vizantijom i borbi protiv Arapa, a kažu da su bili mnogobošci, od kojih je kasnije većina prešla u judaizam, te ih otada mešaju sa Jevrejima.

Hazarsko carstvo, VirtualniGrad


Bili su to stepski jahači, vešti sa lukovima i strelama, ali i kopljima i sabljama. Što se tiče njihovog fizičkog izgleda, najčešće se opisuju kao crnomanjasti i niski rastom. Prema istim izvorima, 965. godine, hazarsko carstvo je propalo, jer su pokoreni od strane ruskog kneza Vladimira, a negde se pominje i ime Svjatislav.

Postoje mišljenja da Hazari nisu jednostavno iščezli raspadom svoje države, nego da su se rasuli po svetu. Neretko se čuje i teorija da upravo oni upravljaju i vladaju svetom, preko svojih uticajnih i jakih tajnih društava. Neki smatraju i da većina sadašnjih vladara i državnika pripada upravo ovom narodu.

Misterija Hazara, VirtualniGrad


Takođe, u Rusiji postoji i sekta istog imena, čiji pripadnici sebe nazivaju duhovnim naslednicima pravih Hazara. Međutim, vlada mišljenje da su pravi potomci Hazara sadašnji Aškenazi.

Da li je u pitanju samo jedan nestali narod, kojeg su činili nomadi i ratnici, ili je posredi prava teorija zavere, koju njegovi preostali pripadnici sprovode nad svima nama, ostaje da se vidi. Kako izgleda, Hazari će, čak i vekovima nakon uništenja njihove države, ostati nerešena misterija, o kojoj se svašta nagađa.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas