Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Dinamika szr - izvođenje građevinskih radova

Izvođenje građevinskih radova, investiranje i izgradnja, prodaja stanova, izvođenje grubih završnih radova, mašinsko malterisanje, sanacija objekata. Više o firmi Dinamika szr - izvođenje građevinskih radova

Oftalomološka ordinacija Svetlost - SP

Oftalmološki pregled, određivanje dioptrije za naočare i sočiva, merenje očnog pritiska, pregled očnog dna, kompjutersko vidno polje, OCT oka, pahimetrija. Više o firmi Oftalomološka ordinacija Svetlost - SP

Rođendaonica Dvorištance Sport&Play

Rođendaonica sa dvorištem od 200m2, sa uređenom travnatom površinom za dečije aktivnosti i prelepim letnjikovcem za roditelje. Sportski rođendani za decu. Više o firmi Rođendaonica Dvorištance Sport&Play

Upoznajte Srbiju

Grad Vranje

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Vranje - grad Bore Stankovića i u opevane lepe Vranjanke, kroz romane i pesme mami nas izgledom i atmosferom kakva je nekada u njemu vladala: uske kaldrmisane uličice, zanatlijske radnjice, božanstveni hamami, vesele vranjanske igre... Ovaj grad na jugu Srbije, sada izgleda znatno drugačije, ali po nekim građevinama, još uvek možete da zamislite kako je izgledalo u prošlosti.

Grad Vranje


Vranje je sedište Pčinjskog okruga i nalazi se u Vranjskoj kotlini, na Vranjskoj reci. Smešteno je u podnožju planina Plačkovice, Krstilovice i Pržara. Sedište je Eparhije vranjske.

Ne zna se kada je tačno nastao ovaj grad, pretpostavlja se da je to bilo u VII veku, a prvi pisani podaci o Vranju datiraju iz XI veka, a ostavila ih je vizantijska princeza Ana Komnina. Kroz celu istoriju ovo je bilo važno geostrateško područje, na kojem su se od davnina ukrštali karavanski putevi.

U sastav Srbije ušlo je 1207. godine, ali ga Turci osvajaju 1455. godine i u njemu ostavljaju svoj veliki uticaj. Grad je tada imao važan položaj, te su bogati Turci rado naseljavali i u njemu izgradili džamije, konake i hamame. U to vreme, Vranje je bilo raskrsnica puteva iz Srbije prema Makedoniji i Bugarskoj i važno mesto na moravsko-vardarskom drumu, poznato po proizvodnji oružka i predmeta od železa, kao i po kvalitetnoj kudelji. Vranjanci su se pokazali kao odlični trgovci i putovali su preko granica. Vranje je 1878. godine oslobođeno od Turaka.

Hamam u Vranju


U novijoj istoriji, početkom 20. veka, bilo je česta meta bugarskih osvajača, a za vreme Drugog svetskog rata, bili su pod okupacijom Bugara. Do sredine 20. veka, Vranje je bilo zanatlijska varoš, bili su zastupljeni sada nepostojeći zanati: mutavdžijski, vodeničarski, asufijski i fijakerski. Posle Drugog svetskog rata, Vranje se razvija u industrijski centar, u njemu nastaju brojne fabrike obuće, tekstila, metalurgije...

Vranje danas naseljava većinom srpsko stanovništvo, dok se u manjinama preovlađuju Romi, Bugari i Makedonci.

Na nekadašnji izgled i način života, danas, pored romana i pesama, podsećaju i sačuvani spomenici: Markovo kale (srednjovekovno utvrđenje), Crkva Sv. Nikole, Crkva Svete Petke (koja je kasnije pretvorena u džamiju), Amam, Pašin konak (u kojem se sada nalaze Narodni muzej i restoran), Saborni hram Sv. Troice, Beli most (podignut u znak sećanja na nesrećnu ljubav između Turkinje i Srbina), Šarena česma (opevana u jednoj pesmi), muzej-kuća Bore Stankovića i mnogobrojne biste, spomen ploče i spomen česme.

Vranjske igre - čoček


Pored starih zdanja i njihovih ostataka, jezgro grada i danas ima izgled balkanske kasabe, a gornji delovi grada (kao što je Gornja čaršija), sa svojim tesnim sokacima i gusto zbijenim kućama, i danas liče na Vranje iz perioda pod Turcima. Grad je podeljen na četvrti, takozvane mahale, od kojih svaka ima specifično ime.

Vranjski melos najvernije nam je preneo čuveni književnik Bora Stanković, kroz svoje romane Nečista krv i Koštana. Poznate su i vranjske pesme, po kojima se proslavio Staniša Stošić, ali su ih pevali i mnogi drugi. Vranje je poznato i po sjajnim trubačima, od kojih je najpoznatiji bio orkestar Bakije Bakića, kojem je u Vranju podignut i spomenik, u Ciganskoj mahali. Narodna igra specifična za Vranje je veseli vranjski čoček.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas