Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Dermatovenerološka ordinacija Lugonja cosmedics

Dermatološki pregled i lečenje kožnih bolesti. Estetska dermatologija: laserski tretmani, mezoterapija, lipoliza. Dermoskopija, dermatohirurgija, medical spa. Više o firmi Dermatovenerološka ordinacija Lugonja cosmedics

Dečija igraonica i rođendaonica Tri 4 sad

Dve odvojene rođendaonice sa dvorištem za proslave dečijih rođendana. Novootvorena letnja igraonica sa dvorištem, u Novom Sadu, na Telepu. Kafići za roditelje. Više o firmi Dečija igraonica i rođendaonica Tri 4 sad

Poslastičarnica Kristina

Poslastičarnica sa prijatnim ambijentiom i baštom. Preko 15 vrsta sladoleda, domaće torte i kolači, kremovi, kesten pire, baklava itd. Limunada, kafa za poneti. Više o firmi Poslastičarnica Kristina

Upoznajte Srbiju

Grad Kruševac

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Grad Kruševac se nalazi u centralnoj Srbiji i od Beograda je udaljen oko 195 kilometara. Kruševac ima oko 60.000 stanovnika i predstavlja centar Rasinskog okruga, koji obuhvata opštine Aleksandrovac, Brus, Varvarin, Trstenik  i Ćićevac. Po predanju, ime je dobio po oblom rečnom  kamenu krušcu, kojim je grad i zidan većim delom.

Panorama grada Kruševca


Istorijski gledano, Kruševac je  jedan od bitnijih gradova Srbije, koga je davne 1371. godine podigao knez Lazar. Bio je srpska prestonica iz koje se rukovodilo državom i mesto odakle je sva velika srpska vojska krenula u boj na Kosovo 1389. godine. Nakon boja na Kosovu, Kruševac kao prestonicu vodi Milica, a kasnije njen i Lazarev sin despot Stefan. Đurađ Branković ga preuzima 1444. godine, da bi 1454. godine bio porobljen od turske vojske. Za nepuna četiri veka, vlast nad gradom se smenjuje nekoliko puta, da bi konačno od Turaka bio oslobođen 1833. godine. Tada Kruševac započinje svoje razvijanje i opšti napredak, i dobija status jednog od vodećih regionalnih centara države Srbije.

Danas Kruševac predstavlja veoma moderan grad, ekonomski i kulturno razvijen. Poznat je po izvorištima mineralnih i geotermalnih voda u mestima Bela Voda, Ribarska Banja, Lomnica, Žabare, Čitluk, kao i po nalazištima kamena, šljunka i peska. Veliko bogatstvo grada Kruševca su njegove šume, a najveći kompleks šuma je sa južne strane grada, na Jastrepcu, planini koja je najšumovitija na Balkanu. Inače, Kruševac je sa svih strana okružen planinama. Na istočnoj strani su Mojsinjske planine, zapadno su Kopaonik i Goč, na severnoj strani je Juhor i Gledićke planine, a    Veliki i Mali Jastrebac sa juga. Reke Zapadna i Južna Morava sa Rasinom su najveći vodeni tokovi tog područja.

Grad Kruševac


U Kruševcu su tokom 60-tih i 70-tih godina vršena velika arheološka istraživanja, koja su upotpunila sliku života toga grada u srednjem veku. Jedan od srednjevekovnih objekata je crkva Lazarica, koju s pravom nazivaju biserom moravske arhitekture. Zidana 1376. godine u slavu prvorođenog sina kneza Lazara i kasnije naslednika prestola, despota Stefana. Crkva Lazarica je posvećena Rođenju Presvete Bogorodice i kao izuzetno ostvarenje srpske srednjevekovne arhitekture proglašena je spomenikom kulture od izuzetnog značaja.

Grad Kruševac je jedini grad na Balkanu koji nosi priznanje Vesnik mira i koji je dobitnik Medalje mira. Gradovi pobratimi su mu Pistoja u Italiji, Trogir u Hrvatskoj, Krf u Grčkoj, Sent Andreja u Mđarskoj, Kirijat Gat u Izraelu, Rmniku Vlčea u Rumuniji, Bijeljina u Republici Srpskoj, Žalec u Sloveniji, Stara Zagora u Bugarskoj i Volgograd u Rusiji.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas