Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Specijalna hirurška bolnica Parks - Dr Dragi

Specijalna hirurška bolnica, preoperativna priprema, operativno lečenje, postoperativna nega – abdominalna, plastična, vaskularna, dečija hirurgija, urologija. Više o firmi Specijalna hirurška bolnica Parks - Dr Dragi

Floorexperts doo - prodaja podnih obloga

Veleprodaja i maloprodaja podnih obloga – gotovih parketa, laminata, plute i linoleuma – i pratećih materijala. Preko 400 vrsta podova sa svih kontinenata. Više o firmi Floorexperts doo - prodaja podnih obloga

Dečiji vrtić Malo stopalo

Dečiji vrtić Malo stopalo je novi privatni vrtić u Novom Sadu, lociran u srcu grada, u ulici Cara Dušana. Privatne jaslice za decu do 3 godine i vrtić za decu. Više o firmi Dečiji vrtić Malo stopalo

Upoznajte Srbiju

Grad Čačak

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Grad Čačak se nalazi u središnjem delu centralne Srbije u Moravičkom okrugu, između opština Gornji Milanovac na severu i opštine Lučana na jugozapadu. Na zapadu je opština Požega koja pripada Zlatiborskom okrugu, istočno je opština Knić koja je sastavu Šumadijskog okruga, a na jugoistoku je grad Kraljevo koja pripada Raškom okrugu.

Grad Čačak zauzima geografski prostor između 20°7'15“ i 20°38'30“ istočne geografske dužine i 43° 44' i 44° 00' 30“ severne geografske širine. Nadmorska visina je u rasponu od 204 m (ušće Bresničke reke u Zapadnu Moravu) do 958 metara (planina Ovčar).

Teritorija grada zauzima površinu od 636 km2, i u pogledu reljefa može se podeliti na:

    * Čačansku kotlinu sa nadmorskom visinom od 200 m do 300 m
    * Brežuljkasto - brdski predeo od 300 m do 500 m nadmorske visine
    * Planinski predeo od 300 m do 985 m nadmorske visine

Planine Jelica sa (929 m), Ovčar (985 m), Kablar (885 m) i Vujan (857 m) okružuju Čačansku kotlinu kroz koju protiče reka Zapadna Morava čija je dužina 318 km. Površina kotline je preko 270 km2, duga je oko 40 km i pruža izvanredne uslove za poljoprivredu.

Jedinstvenu morfološku celinu predstavlja Ovčarsko-Kablarska klisura koja se odlikuje strmim stranama, uklještenim meandrima i nalazi se pod zaštitom države kao prirodno dobro od izuzetnog značaja. U klisuri se nalazi Ovčar Banja kao i Ovčarsko-kablarski manastiri, što klisuri i okolini daje poseban značaj.

Klima Čačka i njegove bliže okoline pripada umereno-kontinentalnom tipu. Srednja godišnja temperatura vazduha je 10,47°C, a vlažnost vazduha 80,7%. Čačak i okolina nisu izloženi jakim vetrovima i najčešće su severni i severoistočni vetrovi, a ređe zapadni. Prosečna brzina vetrova je 2,3 m/s kod severnih, i 1,4 m/s kod zapadnih. Srednja godišnja visina padavina iznosi 692,9 mm.

Poznati Čačani: Bora Đorđević, Sonja Savić, Željko Obradović, Radomir Mihailović Točak, Dragan Kićanović

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas