Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Novosadsko pozorište - Újvidéki Színház

Pozorište, pozorišne predstave na srpskom i mađarskom jeziku, simultani prevod predstave. Premijere i gostovanja. Više o firmi Novosadsko pozorište - Újvidéki Színház

Euro Tim doo - ovsena kaša, vitamini AD 3 Omega 3, Koenzim Q10

Dijetetski suplementi: Koral kalcijum, Taheebo aktiv kapsule. Zdrava hrana: Ovsena kaša, sojino mleko, fruktoza, dekstroza. AD3 vitamini Omega 3, koenzim Q10. Više o firmi Euro Tim doo - ovsena kaša, vitamini AD 3 Omega 3, Koenzim Q10

Victory Still str - kuhinjska i kupatilska galanterija

Prodaja opreme za kuhinje i kupatila u Novom Sadu. Oprema za kuhinje i kupatila po najnižim cenama: sudopere, slavine, aspiratori, bojleri, kupatilski elementi. Više o firmi Victory Still str - kuhinjska i kupatilska galanterija

Nauka

Godišnjica rođenja Dmitrija Mendeljejeva

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Pre tačno 182 godine rodio se čuveni ruski hemičar i jedan od stvaralaca Periodnog sistema elemenata Dmitrij Mendeljejev. Google je kao današnji dudl objavio njegovu prvu verziju tablice iz 1869. godine. Pogledajmo zbog čega je ovaj naučnik izuzetan.

Dmitrij Mendeljejev, hemičar, naučnik


Dmitrij Ivanovič Mendeljejev je bio ruski hemičar, akademik i naučnik, koji je sastavio najsavršeniji klasifikacioni sistem u prirodnim naukama tj. periodni sistem elemenata.


Detinjstvo Dmitrija Mendeljejeva

Dmitrij Mendeljejev je rođen 8. februara 1834. godine u Toboljsku, u Rusiji. Njegovi roditelji Ivan Pavlovič Mendeljejev i Marija Dmitrijevna su imali sedamnaestoro dece. Dmitrij je bio najmlađi. Njegov otac je oslepeo i umro 1847. godine. Porodica je nakon njegove smrti bila veoma siromašna. Majka je radila u fabrici stakla da bi prehranila decu. Kada je fabrika izgorela 1848. godine porodica se preselila u Sankt Peterburg. Dmitrij je tu studirao pedagogiju. Diplomirao je 1855. godine. Nastavio je sa studijama u inostranstvu. U Parizu je proučavao gasove i usavršio spektroskop sa Gustavom Robertom Kirhofom na Univezitetu Hajdelbergu.


Obrazovanje i naučni rad

Mendeljejev se nakon studija vratio u Rusiju 1863. godine i postao je profesor hemije na Tehnološkom institutu i na Univerzitetu u Sankt Peterburgu. Postao je doktor nauka 1865. godine. Pošto je uvideo da nema dovoljno kvalitetnih knjiga o hemiji za fakultet, odlučio je da sam napiše knjigu Principi hemije. Dok je pisao ovu knjigu došao je do otkrića koje je bilo njegovo najveće postignuće. Primetio je određeni obrazac koji se ponavljao između različitih grupa elemenata, i koristeći postojeće znajne o sastavu elemenata i njihovim fizičkim svojstvima mogao je da ih sortira.
Njegova ideja je predstavljena Ruskom hemičarskom društvu 6. marta 1869. godine. Njegov projekat se zvao Zavisnost između svojstava relativne atomske mase i elemenata i u njemu je objasnio da ako se elementi svrstaju po atomskoj masi daju jedan redosled u periodima. Prateći ovaj sistem, on je mogao da predvidi osobine još nepoznatih elemenata.


Periodni sistem hemijskih elemenata

U početku njegov sistem je imao veoma malo pristalica u međunarodnom naučnom društvu. Vremenom je bio prihvaćen nakon otkrića tri nova elementa koji su imali osobine koje je on i predvideo. Mendeljejev je svoj naučni rad predstavio u Londonu 1889. godine. Predavanje je nosilo ime Periodni sistem hemijskih elemenata. Njegov dijagram se i danas koristi.

Za razliku od ostalih stvaratelja, Mendeljejev je predvideo da će se mnogi elementi još otkriti. U nekoliko slučajeva poznato je njegovo neslaganje s prihvaćenim atomskim masama, govorio je da se one ne slažu s Periodnim zakonom, i to se pokazalo kao tačno.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas