Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Srednja saobraćajna škola u Novom Sadu

Srednja saobraćajna škola u Novom Sadu, trogodišnje i četvorogodišnje školovanje, prekvalifikacija, dokvalifikacija i specijalizacija za vozače motornih vozila. Više o firmi Srednja saobraćajna škola u Novom Sadu

Rođendaonica Teatrilo

Rođendaonica za decu - rođendani sa predstavom. Pozorište za decu, sa redovnim repertoarom dečijih predstava za sve uzraste. Dramski studio za decu i mlade. Više o firmi Rođendaonica Teatrilo

Stomatološka ordinacija Todoran

Stomatološka ordinacija velike klinike, opšta stomatologija, estetska stomatologija, oralna hirurgija, parodontopatija, dečija stomatologija, ortodoncija. Više o firmi Stomatološka ordinacija Todoran

Jedan je svet

Fuksija, biljka interesantnog cveta

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Fuksija (Fuchsia) je biljka, poznata i kao minđušica, zvončić, kampanelica ili balerinka. Predstavlja vrstu cvetajućih, uglavnom žbunastih biljaka, koja pripada familiji Onagraceae. Ova egzotična biljka sa izuzetno dekorativnim cvetovima je otkrivena krajem 17. veka, a otkrio ju je Charles Plumier. Fuksija je biljka, koja je kod nas donesena iz Meksika. Postoji oko dve hiljade različitih vrsta ovog cveta. Zahvaljujući velikom broju hibrida, one se mogu uzgajati u vrtovima, na balkonima i terasama. Dekorativni cvetovi fuksije može biti različitih boja – od crvene, ružičaste i bele, do tamno crvene, plavoljubičaste i ljubičaste, ili pak da bude u dve boje, što takođe nije retkost.

Fuchsia
FuchsiaFuchsiaFuchsia1Fuchsia2Fuchsia3
Cvet se sastoji iz 4 latice koje čine čašicu, a iz kojih izrastaju latice cveta. Iz latica cveta se pružaju izuzetno dugi prašnici i tučak. Cvet može poprimiti najrazličitije oblike i boje. On može biti jednostruk, polupun ili pun, dok, što se tiče boje, postoji nebrojeno mnogo kombinacija. Fuksija, na otvorenom, cveta izuzetno intenzivno od proleća, pa sve do jeseni. Obzirom na to da se cvet fuksije brzo razvija, potrebno ju je hraniti jednom nedeljno od početka proleća, pa sve do avgusta.

Njeno prirodno stanište su šumoviti predeli srednje i južne Amerike, ali i predeli Novog Zelanda. Osnovna podela ove biljke je prema načinu rasta, obzirom na to da postoje one koje rastu uspravno, ali ima i onih koje izrastu u prilično velik i širok žbun. Neke od njih imaju izuzetno meke izdanke, koji se povijaju, pa su idealne za viseće korpe i saksije. Kada jednom smestite fuksiju, nije dobro premeštati je, jer je sklona odbacivanju cvetova. Ako pupoljci počnu da otpadaju, najverovatniji uzrok je visoka temperatura ili nepravilno zalivanje, bez obzira da li je u pitanju premalo ili previše vode. Uvele cvetove je neophodno redovno otklanjati kako bi se omogućilo bujno cvetanje. Ukoliko počnu da otpadaju listovi, najverovatniji uzrok je ili topao i suv vazduh ili izuzetno slabo osvetljenje.

Fuksija ne voli direktno sunce, jer ono dovodi do toga da listovi izgore i da cvet brzo propadne. Ova biljka voli hladovinu i vlagu, tako da je neophodno paziti da se njena zemlja nikada ne osuši u potpunosti, a za vreme letnjih vrućina potrebno ju je povremeno poprskati vodom koja je malo odstajala. Bitno je da zemlja ne bude skroz mokra, već samo vlažna. Da bi se održao optimalan nivo vlage i omogućio bolji protok vode, dno saksije se može posuti šljunkom. Što je biljka veća, potrebno joj je više vode. Narandžaste i crvene fuksije su otpornije na vrućinu od belih i ljubičastih.

U našim klimatskim uslovima, fuksija uspeva u saksiji ili žardinjeri. Najpoželjnije je posaditi je na početku sezone. Ukoliko je posađena u vazi, potrebno ju je staviti u podrum ili neko drugo tamno mesto. Tokom ovog perioda one ne moraju imati svetlo, jer prevelika količina svetla može više da im škodi nego njen nedostatak. Ako dobije previše svetla, doći će do odbacivanja skoro svih listova i ugibanja biljke. Kada sadite fuksiju stablašicu, neophodno joj je obezbediti oslonac za rast.

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas