Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Guten Tag

Škola nemačkog jezika, opšti, specijalizovani i intenzivni kursevi nemačkog jezika za decu i odrasle, poslovni nemački, priprema za polaganje za ZERTIFIKAT DaF i A1 nivo. Više o firmi Guten Tag

Real House doo - servis za nekretnine

Real house, servis za nekretnine. Posredovanje u prodaji, kupovini i izdavanju nekretnina, upravljanje nekretninama. Renoviranje, adaptacija, dizajn enterijera. Više o firmi Real House doo - servis za nekretnine

Pub Dva psa

Pivnica u centru Novog Sada, mesto za dobar dnevni i večernji provod. Žive svirke rock, jazz, latino. Razne vrste piva i vina, 110 vrsta koktela. Letnja bašta. Više o firmi Pub Dva psa

Jedan je svet

Fosa, mačka sa Madagaskara

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Na prvi pogled, fosa izgleda poput neke mačke, majmuna ili lasice. Njene šape sa kandžama su kao one u mačke, dugačak rep kao kod majmuna, a okrugle male uši kao kod lasice, pa se lako zabuniti. Iako deli neke  veštine adaptacije sa mačkama, fosa je sličnija mungosima i cibetkama. Njeno krzno je kratko, bogate smeđe boje zlatnih senki. Sam rep čini polovinu ukupne dužine životinje. Ova vrsta se može videti samo na svom rodnom ostrvu, Madagaskaru. Fosa je predstavljala zagonetku za naučnike još od 1830. godine.
Fose su inteligentne, hitre životinje, koje se lakoćom uspinju uz drvo, iako mogu težiti i do 10 kilograma. Ekstremno dug rep pomaže fosama u balansiranju i skakanju sa grane na granu. Kandže, poput mačijih, im pomažu u spuštanju niz stablo. Iako većinu vremena provode na drveću, fose jednostavno i ugodno trče i po ravnom.

I dalje postoji dosta stvari koje ne znamo o fosama. Sve do nedavno, verovalo se da su fose noćne životinje, jer ih je bilo izuzetno teško pronaći po danu u divljini. Novija istraživanja pokazuju da fose vole da dremaju i love i danju i noću, u zavisnosti od svog raspoloženja ili od nekih drugih faktora. Fosa može preći i do 26 kilometra dnevno. To je životinja koja voli da samuje, osim za vreme sezone parenja.

Fose su mesožderi i ujedno odlični lovci. Njihov plen su životinje male i srednje veličine, od riba i ptica, pa do miševa ili čak divljih svinja. Ali glavni izvor ishrane su mu lemuri, pa su fose jedini grabljivci na Madagaskaru koji mogu da savladaju vrstu velikih lemura. Fose su lovci iz potaje: koriste svoje udove i kandže kako bi uhvatile svoj plen, ubijajući ga brzo ugrizom svojih oštrih zuba. Fose u zoološkom vrtu u San Dijegu se hrane isključivo hranom za mačke, miševima i kostima.

Fose formiraju porodicu sa četiri godine starosti. Kada dođe vreme da se porodi, majka napravi udubljenje na mestima poput rupa sa termitima ili rupa u drvetu. Po okotu, majka rodi dva do četiri bezuba mladunca kojima su oči zatvorene. U prvim nedeljama života u potpunosti se oslanjaju na majčinu negu i pomoć. Već posle 16 do 25 dana, oči počinju da im se otvaraju. Mladunci se sporo razvijaju i ne napuštaju jazbinu naredna četiri meseca, a još osam meseci nakon toga zavisni su od majke. Da bi zadobili majčinu pažnju, ispuštaju visokofrekventne zvuke. Sve do druge godine života nastavljaju da rastu. Nakon toga, odlaze i traže dom za sebe, dok se sa drugim fosama sastaju samo prilikom sezone parenja.

Fose se mogu pronaći u svim šumskim predelima na Madagaskaru, ali njihov broj je drastično smanjen, pa i dalje ostaje nepoznat. Pretpostavlja se da je 2000. godine bilo manje od 2.500 odraslih jedinki na Madagaskaru. Kao najveći predatori na ostrvu, oni nemaju svoje prirodne neprijatelje, ali ih lokalno stanovništvo ubija zbog toga što često napadaju piliće na farmama. Prirodnu sredinu fosa ugrožavaju ljudi, pa ove životinje danas moraju da se bore u lancu ishrane sa novim vrstama poput cibetki. Takođe, dolaskom ljudi, fose obolevaju od mnogih bolesti: lokalni psi i mačke su doneli besnilo sa sobom na ostrvo.

Eko turizam donekle pomaže u očuvanju fosa. Kada ljudi putuju na Madagaskar, kako bi uživali u njegovoj bio-raznovrsnosti, njihova poseta omogućuje finansiranje mnogih projekata koji za cilj imaju očuvanje šuma i fosa kao njihovih stanovnika.

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas