Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Srednja mašinska škola

Srednja mašinska škola, metalski zanati, smerovi za III i IV stepen stručne spreme mašinske struke, mašinstvo, obrada metala, metalurgija, elektrotehnika. Više o firmi Srednja mašinska škola

Fakultet tehničkih nauka

Studije tehničkih nauka - arhitektura, građevinarstvo, elektronika, mašinstvo, saobraćaj, industrijsko inženjerstvo i menadžment, grafičko inženjerstvo. Više o firmi Fakultet tehničkih nauka

Šarm - svatovski peškiri i haljine za venčanje

Svatovski peškiri. Deverski peškiri. Peškiri za svadbu, krštenje i ukrasi za sveće i ostala oprema. Šivenje i iznajmljivanje haljina za venčanje Više o firmi Šarm - svatovski peškiri i haljine za venčanje

Upoznajte Srbiju

Dumbovački vodopad - najpoznatiji vodopad Fruške gore

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Svi oni koje šetnja u prirodi opušta, možda su imali priliku da upoznaju prirodne lepote koje nam pruža Fruška gora. Sezonski planinari, koji svrate u Nacionalni park Fruška gora u vreme kada se održava Fruškogorski maraton, a koji nudi preko 20 markiranih staza različitih dužina, imaju priliku da se upoznaju sa izvesnim delom čarobnih kutaka ove planine. Međutim, pravi ljubitelji prirode ne zaustavljaju se na tome. Organizovane ture koje vode različita beogradska i novosadska planinarska društva, s vremena na vreme mogu da Vas povedu na čaroban obilazak vodopada na Fruškoj gori.
Deo velikog slapa Dumbovačkog vodopada
Dumbovački vodopadDumbovački vodopad zimiDumbovački vodopad 1Potok DumbovacPotok pred vodopad

Obzirom da Fruška gora nije jako visoka planina, nema dugih potoka bogatih vodom, pa samim tim ni impresivno velikih vodopada. Pa ipak, u svom zagrljaju ona ima do sada istraženih 8 manjih, ali jednako lepih vodopada, od kojih je najveći i najpoznatiji Dumbovački. Pored njega, tu su i Šakotinački koji je najviši, ali nema mnogo vode, Sviloški, Dobri vodopad, Srneći, Lazin Vir koji prvi presuši leti, Kozarski i Potoranjski. Ka nekima od njih postoje i markirane planinarske staze.

Na severnoj strani Fruške gore, ispod Brankovca i beočinskih livada, izvire Dumbovački potok, koji se uliva u aluvijalnu ravan između Rakovca i Beočina. Dumbovački vodopad nalazi se na 245 metara nadmorske visine. Visok je oko 5 metara, a visina slobodnog pada mu je najviše 2 metra i on predstavlja jedini vodopad na Fruškoj gori koji ni u jednom delu godine ne ostaje u potpunosti bez vode. Najviše vode ima u rano proleće i kasnu jesen, kada ima čak dva do tri slapa. Međutim, slika koju možete zateći tokom zime, kada se on zaledi, vredna je truda da se do njega dođe. Nadomak vodopada, samo 10 metara iznad njega, nalazi se prelepi izvor vode.

Kako stići do Dumbovačkog vodopada? Do njega možete doći iz nekoliko pravaca. Jedan od njih je iz pravca Dumbova. Ukoliko siđete sa prigradskog autobusa iz Novog Sada, jednu stanicu pre Beočina, sa leve strane videćete omaleno naselje Dumbovo. Krećući se asfaltnim putem, doći ćete do račvanja puteva, gde treba da skrenete desno. Nedugo nakon ovog račvanja naići ćete na još jedno račvanje, ali put skrenite levo. Taj put će Vas voditi na blagu uzbrdicu. Nakon par kilometara pešačenja po asfaltu, stiže se do očaravajućeg prirodnog bogatstva Fruške gore - guste listopadne šume, delimično prošarane četinarima. Vrlo brzo počinju i planinarske oznake (markacije) koje vode do Dumbovačkog vodopada, tako da je zaista teško zalutati. Tura je prilično naporna, ali se isplati otići i posetiti ovaj vodopad, pogotovo u vreme kada ima puno vode, pa se huk vode može čuti iz daleka.

U mnogim skrovitim kutcima ove omalene planine, mogu se naći zaista osvežavajuci prizori. Do sada je otkriveno 8 vodopada, ali je vrlo verovatno da Fruška gora čuva još iznenađenja za nas. Potrebno je samo voleti je i imati želju istražiti njenu lepotu. Obzirom na očaravajući šarm ove planine, to zaista nije teško. Ko jednom dođe i upozna bar jedan njen deo, poželi da se što pre vrati.

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas