Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Auto stakla Ivanić doo

Auto stakla, auto glass servis, servisiranje stakla na automobilima, autobusima i kamionima. Brza i kvalitetna popravka, zamena i ugradnja auto stakla. Više o firmi Auto stakla Ivanić doo

Igraonica, rođendaonica i poslastičarnica Palma

Palma NS je poslastičarnica, igraonica i rođendaonica u Novom Sadu. Za dečiji rođendan u Palmi - 20% popusta na tortu i ketering. Slatki sto, čokoladna fontana. Više o firmi Igraonica, rođendaonica i poslastičarnica Palma

Usko specijalizovana ordinacija za bolesti srca Dr Šljapić

Kardiološki pregled. Elektrokardiografija, ehokardiografija, dopler karotidnih arterija, 24h holter pritiska, 24h EKG holter, testopterećenja, event rekorder. Više o firmi Usko specijalizovana ordinacija za bolesti srca Dr Šljapić

Mesta i predeli sveta

Dubrovnik – biser Jadrana

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Lord Bajron nije pogrešio kada je proglasio Dubrovnik biserom Jadrana. Dubrovnik je zaista poseban. Veličanstvene zavese zidina okružuju mermerne ulice i barokne zgrade koje odišu bisernom svetlošću na jadranskom suncu. Glavno šetalište, Placa, je mešavina kafića i prodavnica sa spomenicima izuzetne lepote u dnu glavne gradske ulice. Crkve, manastiri i muzeji ukrašeni fino isklesanim kamenom podsećaju na burnu istoriju i izražajnu umetničku tradiciju. Iza grada se nalazi nebeski pejzaž, prošaran plažama i šumovitim poluostrvima, i more, zasuto bujnim ostrvima.
Dubrovnik – biser Jadrana, Hrvatska
Dubrovnik – biser Jadrana, HrvatskaDubrovnik – biser Jadrana, HrvatskaDubrovnik – biser Jadrana, HrvatskaDubrovnik – biser Jadrana, HrvatskaDubrovnik – biser Jadrana, Hrvatska
Dubrovnik je stari grad na obali Jadranskog mora, na krajnjem jugu Hrvatske. On je jedan je od najznačajnijih turističkih destinacija na Mediteranu, luka i centar Dubrovačko-neretvanske županije. Ali, Dubrovnik je više od fascinantnog Starog grada sa drevnom istorijom. Takođe je i prvoklasno jadransko letovalište. Izvan zidina istorijskog centra nalaze se prelepe plaže, stvorene za uživanje i lenčarenje na suncu. Uz obalu, kristalno čisto more obiluje šumovitim ostrvima idealnim za šetnju i izlete. A niz kafića, barova i klubova, u i okolo Starog grada, čine da noći u Dubrovniku nikada nisu dosadne. Dakle, priključite se i zabavite.

Okružen čvrstim gradskim zidinama, Dubrovnik se uspinje kamenim ulicama, krivuda duž uskih prolaza i izlazi na skrovite trgove. To je lavirint za naslađivanje razgledanjem na svakom uglu. Pogled preko bedema sa najviših građevina je suviše savršeno da bi bilo stvarno. Crkvene kupole i zvonici se uspinju ka nebu. I, tu i tamo, zelene iskre drveća bacaju senke na drevni trg. Ali to nije sve o tom gradskom prizoru.

Dubrovnik – biser Jadrana, Hrvatska

Zapljuskivajući jugozapadni rub grada, Jadran formira penušavo plavu pozadinu slike, nepromenjenu vekovima. Ova Svetska baština UNESCO-a je izraz mnogo čega, kao i pre šest stotina godina, ali preživljava, jer je sve, samo ne staromodna. Otkrijte znamenitosti starog Dubrovnika, od varoških krovova sagrađenih od pečene gline i vekovima starih kamenih spomenika iz 17. veka u Kneževom dvoru, do barokne Katedrale Uznesenja Marijina. Očekujte pomodne hotele minimalističkog dizajna i rustične restorane za posluživanje sa izuzetnim dalmatinskim morskim plodovima, po celom gradu.

Izgrađen da zaštiti grad od Turaka, poseduje vanredne srednjevekovne zidine, pa prošetajte kroz dva glavna ulaza iz 15-tog veka, Vrata od Pila i Vrata od Ploča. Prošetajte duž Straduna (Placa), širokog popločanog šetališta koji formira glavnu osu kroz Stari grad i povezuje ove dve kapije. Zapadno od Starog grada prema poluostrvu Lopud nalazi se skupina stambenih zgrada i hotela. Provozajte se brodicom do malenog ostrva Lokrum iz stare luke ili trajektom iz luke Gruž u blizini brdovitih Elafitskih ostrva, severozapadno od Dubrovnika.

Dubrovnik – biser Jadrana, Hrvatska

Započnite šetnju obilaskom Gradske zidine, izgrađene u vreme kada je Dubrovnik bio bogata nezavisna republika (1358-1808.). U Starom gradu, posetite Knežev dvor, sadašnji dom Gradskog muzeja čiju postavku čine stilski nameštaj i kostimi. U blizini, barokna katedrala iz 17. veka nudi svoje zlatne relikvije. Krenite na desetominutni izlet brodom do obližnjeg, nenaseljenog, ostrva Lokrum, poznatog i pod nazivom Ostrvo zaljubljenih, i rashladite se sa kupanjem. U Muzeju ratne fotografije izloženi su pažljivo proučeni predmeti iz svakodnevnog života Dubrovčana iz vremena ratnih sukoba i predstavlja modernu galeriju čiju postavku čine ratne dokumentarne fotografije. Kada padne veče, u obližnjoj konobi okusite dubrovačke delicije pravljene na jednostavan način, uz obilato korištenje maslinovog ulja, koje ističe sočni okus namirnica iz prirode. Ili se prepustite hrvatskoj narodnoj muzici uz čašu dobrog crnog vina.

Saznajte više o povezanosti Dubrovnika sa morem, u Pomorskom muzeju, i životinjama i biljkama, koje žive u Jadranu, u Akvariju - Institutu za more i priobalje, smeštenim unutar Tvrđave Sv. Ivana. Posetite Franjevačku crkvu i samostan, dom jedne od najstarijih apoteka u Evropi, smeštenoj uz crkvu sv. Spasa. Krenite na izlet do Elafitskih ostrva trajektom ili katamaranom ili se vozite 20-tak kilometara uz obalu do Botaničkog vrta Trsteno. Gradska luka privlači sve veći broj onih koji imaju jahte i jedrilice za istraživanje priobalnih ostrva.

Dubrovnik je jedinstven grad sa bogatom kulturnom ponudom, gde se održavaju brojni koncerti, pozorišne predstavame i razni festivali. Ističu se tradicionalne Dubrovačke ljetne igre u okviru kojih se pod vedrim nebom i na raznim lokacijama u gradu odvijaju brojni koncerti i pozorišne predstave. Sva uzbuđenja za kojima tragate se nalaze upravo u ovom gradu. Uživajte u izazovnoj prirodi, istraživajući prekrasno okruženje koji ovaj region nudi. Uzbuđenje na reci Cetina u konačnoj rafting avanturi, u kombinaciji sa izuzetnim pejzažem, ovo putovanje čini nezaboravnim iskustvom.

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas