Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Dr Prolić Popov - dermatološka ordinacija

Specijalistička ordinacija za kožne bolesti, nega i lečenje problematične kože, trajno uklanjanje izraslina na koži i nepoželjnih dlaka sa lica i grudi. Više o firmi Dr Prolić Popov - dermatološka ordinacija

Stomatološka ordinacija Micić

Stomatološki pregled, zalivanje fisura, popravka zuba, vađenje zuba, fasete, bezmetalne krunice i mostovi, totalne i parcijalne proteze, beljenje zuba. Više o firmi Stomatološka ordinacija Micić

Kvantna medicina Dr Glendža

Kvantna medicina u Novom Sadu. Biorezonantna dijagnostika i terapija, lečenje kvantnom medicinom, bio rezonantni skener, pregled i analiza stanja svih organa. Više o firmi Kvantna medicina Dr Glendža

Upoznajte Srbiju

Đavolja varoš - impozantne zemljane figure

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Svi smo mi, tu i tamo, čuli za ovaj predivan fenomen koji je pre 3 godine konkurisao kao ozbiljan kandidat u izboru za novih Sedam svetskih čuda prirode. Đavolja varoš je i zahvaljujući samom nazivu privukla mnoge turiste dok su se neki od njih odlučili da je posete iz čiste radoznalosti - da vide prirodni fenomen Srbije koji je izazvao toliko buke. Bilo kako bilo, ovaj fenomen zaslužuje posebnu pažnju.
Đavolja varoš - impozantne zemljane figure
Đavolja varoš - impozantne zemljane figureĐavolja varoš - impozantne zemljane figureKamen na vrhu stuba u Đavoljoj varošiĐavolja varoš - impozantne zemljane figureĐavolja varoš - impozantne zemljane figure
Na jugu Srbije, na oko 89km od Niša i nedaleko od Kuršumlije, nalazi se originalni spomenik prirode po imenu Đavolja varoš. Đavolju varoš čine 202 zemljane figure najrazličitijih oblika i dimenzija, od 2 do 15m visine i 0,5 do 3m širine. Na vrhu svake od njih nalazi se kamena kapa koja ima ponekad i preko 100 kilograma! Ovi živopisni stubovi nastali su kao rezultat procesa erozije koji traje vekovima. Kiša i vetar zajedno spiraju rastresitu zemlju ostavljajući za sobom materijal koji se nalazi ispod kamenih blokova i na taj način formirajući stubove nepravilnih oblika. Vremenom, oni menjaju svoj oblik i veličinu, ali njihova lepota ostaje.
Đavolja varoš - impozantne zemljane figure
Ono što je izuzetno interesantno jeste da Đavolju varoš ne čine posebnom samo impozantne zemljane figure, već i dva izuzetno mineralizovana izvora kisele vode. Jedan od njih - Đavolja voda - nalazi se u Đavoljoj jaruzi podno pomenutih grandioznih zemljanih figura. On je izuzetno hladan i nadprosečno kiseo (ph 1,5), a ima i izuzetno visoku mineralizaciju (15 g/l vode). Drugi, Crveno vrelo, nalazi se na oko 400m nizvodno od prvog izvora, manje je kiseo (ph 3,5) i sa znatno manjom mineralizacijom (4,4g/l vode).

Ova dva prirodna fenomena - zemljane figure i dva izvora kisele vode - su izuzetno retki u svetu, a naći ih na jednom mestu, zaista je pravo čudo!
Đavolja varoš - impozantne zemljane figure
Širu okolinu Đavolje varoši čine predivna priroda, bogata životom, u kojoj sve vrvi od životinjskih i biljnih vrsta, ali ima i interesantnu istoriju. Tu se nalaze ostaci naselja, stare crkve, groblja i nekoliko interesantnih rudarskih jama. Sa druge strane, ambijent koji neposredno okružuje Đavolju varoš deluje beživotno, mistično, pa čak u nekom smislu i surovo, sa malo, a na nekim mestima i u potpunosti bez vegetacije i živog sveta. Postoji nekoliko vidikovaca sa kojih se može sagledati ovaj predivni fenomen i koji će Vam pružiti mogućnost da sagledate ovo čudo prirode iz različitih perspektiva i uglova.
Đavolja varoš - impozantne zemljane figure
Legenda koja se vezuje za Đavolju varoš kaže da su nekada davno ovde živeli mirni i skromni ljudi, privrženi svojoj veri, pošteni, vredni i radni. Đavolu je to izuzetno smetalo, te je stvorio đavolju vodu kako bi oni zaboravili na rodbinske odnose. Omamljeni od đavolje vode, meštani rešiše da venčaju brata i sestru. Vila, koja i dan-danas drži pod zaštitom ovaj kraj, pokušala je da osujeti đavolji plan. Kako joj nije uspelo da urazumi svatove, oni su krenuli ka crkvi na venčanje. Ne preostavši joj ništa drugo, vila je počela da se moli Bogu da joj pomogne i na bilo koji način spreči rodoskrnavljenje. Umoljivi Bog uslišio je njenu molbu. Spojio je zemlju sa nebom, dunuo je jak vetar i skamenio svatove sa mladencima. Legenda kaže da su čudni oblici zemljanih figura ustvari skamenjeni mladenci sa svatovima.

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas