Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Zig Trade doo - bela tehnika i oprema

Materijal i oprema za vodovod, kanalizaciju i grejanje. Bela tehnika i elektro materijal. Veleprodaja, maloprodaja kućnih aparata. Izdavanje poslovnog prostora. Više o firmi Zig Trade doo - bela tehnika i oprema

Vinarija Aleks sutr

Proizvodnja i prodaja vina, rakije i gorkog likera. Vino Bermet Aleks, Game, Vranac i Rizling, pelinkovac Ljiljin Listić, medovača, voćna rakija od maline. Više o firmi Vinarija Aleks sutr

Centar za obrazovanje Kefalo - SuanPan mentalna aritmetika

Prva škola SuanPan mentalne aritmetike u Novom Sadu. Mentalna aritmetika i drugi specijalno osmišljeni programi za decu koji bude genija u svakom detetu. Više o firmi Centar za obrazovanje Kefalo -  SuanPan mentalna aritmetika

Hobi i sport

Čudesna živa ograda - nove mogućnosti primene

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Zaštitna i ukrasna živa ograda koja raste i do 3m visine ima niz prednosti koje je izdvajaju od drugih živih ograda i svrstavaju je u red najpoželjnijih vrsta za razne vidove primene u ozelenjavanju. Kao prvo, može se reći da je živa ograda večna. To, u stvari, znači da nema ograničen vek trajanja, kao neke druge vrste na 7, 10 ili 15 godina. Nakon određenog perioda možete je podmladiti totalnim orezivanjem i pritom ćete dobiti potpuno novu, mladu i još jaču biljku.

Turkmenistanski sil, živa ograda


Mladice će iz formiranog korena koji ostaje u zemlji nakon orezivanja, mnogo brže rasti i biće jače. Pritom dolazi i do osvežavanja podzemnog dela, jer redukcijom nadzemnog, po zakonima prirode, redukuje se i obnavlja i podzemni deo biljke. Kao primer koji potkrepljuje ovo saznanje poslužio je jedan naizgled nemili događaj, gde je zbog tehničkih problema (radovi na uličnim instalacijama), živa ograda bila smetnja i tokom proleća orezana je do zemlje. Već u jesen njena visina je dostigla 1,2 m, ali je zbog gustine orezivanjem svedena na 1 m. Pokazalo se da je zdravija, bujnija i okićena lišćem od zemlje do vrha. Ova vest ohrabruje sve ljubitelje i vlasnike čudesne žive ograde da je bez bojazni radikalno orežu, ako dođe do njenog oštećivanja, prerastanja, ili ako naprosto žele da je osveže.

Druga veoma važna karakteristika je što njome možete formirati fizički neprobojnu, a estetski savršenu ogradu. Tome u prilog ide iskustvo jednog gospodina koji je sadnice čudesne žive ograde posadio dvoredno, a između dva reda postavio je žičanu ogradu. U relativno kratkom periodu sadnice su narasle, razgranale se i u potpunosti prorasle i zamaskirale žicu. Održavanje je potpuno jednostavno, kao i kod dvoredne žive ograde bez žice, ali je efekat zaštite mnogo veći. Kroz ovako formiranu ogradu, figurativno rečeno, ne može ni muva da proleti. Njenu visinu i širinu određujete Vi, a unutrašnji splet sitnih grančica doprinosi njenoj bujnosti i punoći.

Čudesna živa ograda


I treće, ali ne manje važno, je da čudesna živa ograda predstavlja veoma atraktivan dekorativni element, odnosno ono što će jedan vrt činiti posebnim i biti lični pečat vlasnika. Baštovanstvo, kao kreativna veština uređenja eksterijera, nudi niz inovativnih i maštovitih rešenja za ozelenjavanje privatnih ili javnih površina, a pravi odabir sadnica može da oplemeni i obogati prostor baš onako kako ste oduvek želeli. Ove biljke se mogu zasaditi i pojedinačno. Možete ih oblikovati po želji, na taj način sebi ulepšati prostor u kojem boravite, a ograda će  i sačuvati Vašu privatnost.

Ukrasna živa ograda


Na fotografijama su primeri topijarno oblikovanih figura i formi koje možete postići ovom biljkom. Prednost je i brz rast,  jer  mnogim drugim vrstama potrebno je neuporedivo duže vreme da bi se dobio isti efekat. Za većinu figura potrebno je napraviti žičani model-konstrukciju, koja služi kao okvir za rast biljke. Sve mimo okvira treba orezivanjem uklanjati. Kod orezivanja važi i pravilo – češće po manje. Ako su biljke u saksijama, saksija treba da bude adekvatne veličine, da podzemni i nadzemni deo budu u razmeri. S obzirom da nije previše zahtevna za negu, njeno lako održavanje omogućiće Vam da formiranje raznih prostornih oblika od žive ograde protekne u igri i zabavi. A kako dobro podnose sečenje, oblikovanje žbunova će obradovati celu porodicu. Ukoliko živite u bučnom kraju naselja, turkmenistanski sil će Vam poslužiti kao odličan izolator buke.

Distribuconi centar Sil Club Vam želi lepu baštu, uz savete koje je za Vas pripremila Slađana Milosavljević, dipl.ing. pejzažne arhitekture, saradnica ovog distribucionog centra. Za sve dodatne informacije, kontaktirajte Sil Club, i nabavite sadnice za čudesnu živu ogradu.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas