Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Komel-Co doo - alarmi i video nadzor

Prodaja i ugradnja alarma, audio i video interfona, kamera za nadzor objekata, sistema za automatsku dojavu požara, kontrolu pristupa i registraciju radnog vremena. Više o firmi Komel-Co doo - alarmi i video nadzor

Fortuna - izrada i prodaja zupčanika

Izrada i prodaja zupčanika. Proizvodnja rezervnih delova za mašine, izrada zupčanika, ozubljenje, proizvodnja lančanika, proizvodnja osovina i poluosovina. Više o firmi Fortuna - izrada i prodaja zupčanika

Dečija igraonica i rođendaonica Lilihip

Rođendaonice Novi Sad - Dečija igraonica i rođendaonica Lilihip, na Detelinari. Prostrana igraonica za malu i veliku decu. Rođendani sa aktivnom animacijom. Više o firmi Dečija igraonica i rođendaonica Lilihip

Istorija

Civilizacija Inka

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Kada govorimo o Inkama, govorimo o jednom mučnom periodu svetske istorije, u kojem se često naglašava postojanje misterije. Mada, malo tu ima misterije. Dolaskom Španaca, koji su bili u potrazi za južnoameričkim blagom, zbrisana je čitava jedna civilizacija. Bez milosti su se obračunavali i iživljavali nad stanovništvom Anda. Ali, nije to jedini razlog odumiranja. Različite evropske bolesti koje su ušle u organizme Inka, polako su odnosile čoveka za čovekom. Atahualpa je bio poslednji car Inka. Njega je 1533. godine ubio konkvistador Fransisko Pizaro, a ostali su umirali radeći kao robovi u najvećem rudniku srebra na svetu, Potosi.

Bogatstvo carstva Inka bila je zemlja i radna snaga. Stanovište Inka bilo je svi moraju da rade, niko ne treba da radi previše ili predugo, niko ne sme da trpi nestašicu. Aristokratija i administrativna klasa sastojala se od većeg broja ljudi, a ne samo od pojedinaca kraljevske krvi. Poglavice svakog plemena ili države koji su ušli u carstvo imenovani su za Inka plemiće. U školama za plemiće je bila zastupljena čvrsta disciplina. Učenici su, pored intelektualnog obrazovanja, bili pod stalnim testovima fizičke izdržljivosti. Od učenika se tražilo da pokažu svoju veštinu u trčanju, borbi, okretnosti, snazi.

Društvo Inka ne bi bilo tako celovito da nije bio razvijen sistem komunikacije. Izgradili su preko 20 hiljada kilometara popločanih puteva. Putevi kojima su se kretali glasnici, nosači nosiljki i prpitomljene lame pružali su se od Pacifika do amazonskih šuma i od severa do krajnjeg juga carstva.

Kazneni zakon Inka bio je kratak i strog. U njemu je bilo pravičnosti, kao na primer kada bi se radilo o krađi: ako bi lopov ukrao zato što nije imao da jede, onda bi kažnjen bio njegov poglavica zato što mu nije obezbedio minimum onoga što pripada svakom čoveku.

Verovali su u Majku zemlju, Majku more, boga Sunca, boga Meseca, bogove Zvezda. Sam Inka je predstavljao Sunce na zemlji, jer Inka znači sunce. Iznad svih drugih bogova bio je bog tvorac, Viracocha, ili drevni temelj, gospodar, učitelj sveta. Vera u besmrtnost bila je dosta dominantna u životu Inka. Kad bi neki Inka umro, vodio ga je na drugi svet njegov pas, koji je bio ubijen da bi mogao da vodi svog gospodara.

Ekonomija je bila bazirana na kolektivnom vlasništvu zemlje i dobro rešenom navodnjavanju. Postojala su dobro rešena velika skladišta hrane, koja su omogućavala napredak carstva i u doba loše žetve. Mreža puteva je bila veoma raširena, što je omogućavalo lak transport robe i hrane. Arhitektura, umetnost i obrada metala bili su visoko razvijeni. Postojala je izuzetno napredna medicina sa razvijenom hirurgijom lobanje.

Novi španski vladari su se brutalno ophodili prema narodu Inka i njihovim tradicijama. Kultura Inka je sistematski uništavana da bi konačno postala još samo jedan deo tužne istorije američkog kontinenta.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas