Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Poliklinika Nada Diva

Dermatologija, plastična hirurgija, fizikalna terapija. Lasersko lečenje akni i ožiljaka, Fraxel laser i radiotalasni lifting kože, korekcija ušiju, lipoliza. Više o firmi Poliklinika Nada Diva

Omega-Plus str - sigurnosna ulazna vrata

Sigurnosna ulazna vrata, prodaja i ugradnja sigurnosnih ulaznih vrata. Izrada vrata i nadvratka. Sobna vrata od medijapana i segmentna garažna vrata. Više o firmi Omega-Plus str - sigurnosna ulazna vrata

Oprema za grejanje i klimatizaciju Termo klima

Veleprodaja opreme za grejanje i klimatizaciju: kotlovi, radijatori, klima uređaji, pribor za ugradnju, sanitarije, vodovodni fiting i cevi, baterije, slavine. Više o firmi Oprema za grejanje i klimatizaciju Termo klima

Za kancelariju

Ciljevi, poslovne funkcije i poslovni rezultati sajta

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Poslovni ciljevi sajta, kao i svi drugi ciljevi su iskazi opisani i predstavljeni nekim brojem. Da bi cilj bio dobro postavljen, mora postojati definisan i način mere, kao i vreme za koje treba da se ostvari. Ukoliko to nemate, nemate ni cilj. Postoje samo lepe želje ili lirika koja ne spada u ovu, poslovnu, rubriku.

Poslovne funkcije sajta, ustvari nisu stvar sajta. To su funkcije Vašeg  poslovanja, sajt je samo alat ili komunikacijski kanal koji koristi određenim poslovnim funkcijama.
Šta je poslovna funkcija?
Poslovna funkcija je jedna,ili pre, više aktivnosti koju obavljate nad nekim ili nečim, sa namerom da ostvarite određeni poslovni cilj.

Poslovni rezultat sajta je, ustvari, poslovni rezultat koje sajt odnosno poslovne funkcije ostvare. Ovaj rezultat se može poklapati sa projektovanim i planiranim ciljem, u tom slučaju ste pravilo planirali, radili i kontrolisali aktivnosti, izmerili efekte i zadovoljni otišli kući.

Možda je malo nerazumljivo, kao neka definicija pa da to prikažemo na primeru:

Nije cilj: novi sajt naše Banke – ZelenaškeNajvećeNaSvetuKamate.com će biti prvi u branši, po tehničim karakteristikama, dizajnu i komunikacijom sa kupcima naših proizvoda. Ostavite se opisa, mada su lagodni i neobavezujući, držite se u poslu brojeva.

Jeste cilj: Naš stari sajt ZelenaškeKamate.com je godišnje posetilo 20.137 posetilaca, od kojih nas je 150 kontaktiralo mailom tražeći informacije o našim uslugama, i 430 telefonom. Od tih kontakata 98 kupaca je bilo u banci a krediti su odobreni u ukupnom iznosu od 1 milion evra. Kako su naše skromne kamate 27% godišnje, ukupan prihod koji smo ostvarili je 270.000 evra. Cilj novog sajta je da ostvarimo 350.000 evra ukupnog prihoda, sa klijentima koji su se za kontakt odlučili nakon posete našem sajtu.

Nije poslovna funkcija: Da bi naš sajt bio najlepši u branši angažovaćemo poznatog dizajnera, da bi imao najbolje tehničke karakteristike koristićemo najnovije tehnologije.
Jeste poslovna funkcija: Funkcija – Kontaktirajte nas radi više informacija (radni naslov) treba da izazove reakciju posetioca da nas nazove ili pošalje mail sa svojim ličnim podacima i postavljenim pitanjem iz kojeg će se zaključiti koje su njegove potrebe. Rezultat ove funkcije treba da bude ukupno 800 kvalitetnih kontakata. Dalje, poslovne funkcije predprodaje i prodaje usluga treba da od ovih 800 kontakata ostvare prihod od ukupno 350.000 evra.

Nije poslovni rezultat: od anketiranih 300 posetilaca 150 je ocenilo novi sajt kao lep, 100 nema stav, a 50 je ocenilo dizajn kao ružan. Ovo nije poslovni rezultat zato što se ne takmičite u Izboru lepotice i prve pratilje Štranda, na primer, nego se bavite određenim poslom.
Jeste poslovni rezultat: Novi sajt nije doneo planiran porast posetilaca od toliko %, nego se desio pad posetilaca sa 20 hiljada, na 10 hiljada, čime je i poslovni kontakt opao sa 650 na 300 mesečno i ukupni prihodi sa X na Y evra. Jeste rezultat, doduše negativan.

E, sad, ko može da Vam postavi ciljeve, razvije poslovne funkcije, izvrši ih, izmeri i dokaže da ste dobro radili. Niko drugi do Vi, Vaša firma, Vaši zaposleni. Ako to ne znate, onda se angažuje neko ko će Vas u to uvesti (konsultovati ili edukovati), kao i u svakom drugoj nepoznatoj aktivnosti, vožnji kola na primer. Potpuno je pogrešno dati nekoj firmi (marketing, programerskoj ili dizajnerskoj) da postavlja Vaše ciljeve, razvija i sprovodi funkcije. Kao što ne dajete nekom drugom da vozi Vaša kola, nego ste to savladali, tako treba da upravljate i najznačajnijim poslovnim funkcijama Vaše firme. To je Vaš posao.

Izvod iz zbirke znanja - Kako da poslujem bolje? - VirtualniGrad


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas