Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Educons univerzitet

EDUCONS, Fakultet za uslužni biznis-FABUS, menadžment i usluge, Fakultet poslovne ekonomije, Fakultet zaštite životne sredine i Akademija klasičnog slikarstva. Više o firmi Educons univerzitet

Ordinacija Dr. Jarić - lečenje alergije i astme

Ordinacija koju vodi specijalista za plućne bolesti, obuhvata i savetovalište za astmu i alergijske bolesti disajnih puteva. Lečenje alergije i astme. Više o firmi Ordinacija Dr. Jarić - lečenje alergije i astme

Mama plus beba - savetnica za dojenje i nošenje beba, dula

Savetnica za dojenje beba. Dula - pomoć trudnicama. Savetnica za nošenje beba - položaji, nosiljke, prodaja. Platnene pelene - saveti i prodaja. Više o firmi Mama plus beba - savetnica za dojenje i nošenje beba, dula

Za kancelariju

Cena sajta ili: Koliko košta i koliko vredi jedan sajt?

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Večita pitanja: Kolika je cena sajta? Koliko košta jedan sajt? Po nekad se na ta pitanja neopravdano ljutim. Normalno je da svako pita za cenu. Šta odgovoriti? Problem koji sam naveo je što se svašta podrazumeva pod sajtom, i igračke, i nečiji amaterske tvorevine, i svakojake zamisli poznanika koji se razume u računare i sl.. Ne mislim da nipodaštavam bilo koga, ali nije u redu prodavati maglu, kako to već  u ovom poslu počesto ide.

Cena sajta zavisi od puno činilaca i to:

• od onoga ko sajt radi (poznanik, amater, firma, ...)
• od tehnologija koje se koriste (html i open source softver kao najjeftiniji, sajtovi sa vrednim bazama i licenciranim softverom np. Oracle, .Net i sl., najskuplji)
• od broja i vrsta profesija zaposlenih koji sajt rade (jedan do dva čoveka: programer-dizajner, više ljudi: marketnig konsultant, analitičar poslovnih funkcija, projektanti i programeri, dizajner, prevodioci, lektori, ...)
• od broja i složenosti razvijenih poslovnih funkcija
• od složenosti ciljeva i očekivanih poslovnih rezultata sajta

Cena sajta raste kao idete od prve do poslednje tačke, kao što raste i složenost posla i potrebna različita znanja ljudi koji na projektu rade.

Opet Vam nisam rekao ništa o ceni sajta. Ako pogledate sajtove koji ovakve usluge nude, videćete more ponuda sa cenama koje idu od 50 evra do prosečno 700 evra. To su najčešći rasponi. Drugo je pitanje da li su to poslovni sajtovi i šta Vam poslovno mogu doneti. Iskreno, po meni, nije za tako malo novca moguće napraviti poslovno koristan sajt. Vrlo malo ponuda ima preko 1.000 evra a još manje od više hiljada ili desetina hiljada evra. Tek po koja firma u Srbiji radi takve, skuplje projekte.

Zabluda je ako mislite da su skupi projekti samo veliki projekti, sa puno razvijanih funkcija i tehničkih funkcionalnosti. I jednostavne funkcije kao što je Informativna funkcija mogu biti visoke cene ako je znanje potrebno da se postigne poslovni cilj retko i veliko.

Ipak, od svih ovih informacija o cenama sajtova, nije bitno to koliko oni koštaju, koliko ćete ih platiti ili koliko ste ih platili: BITNO JE KOLIKO SAJT VREDI. Koliko novog posla donosi, koliko daje podrške postojećim kupcima, novih vrednosti, koliko Vam štedi vreme i skraćuje pojedine radne procese i sl. Kada to sve stavite na papir i saberete novčane iznose, znate koliko godišnje sajt vredi.
To je ono što pri razmišljaju o sajtu treba da imate na umu, i na osnovu takvih Vaših procena donesite odluku, da li da radite, sa kim da radite i koliko da platite sajt.

Čuvajte se jeftinih stvari, možete kupiti kola za 300 evra, da li ćete ih pokrenuti i koliko će se kotrljati i sami pretpostavljate. Analogije koje provlačim, između sajtova i termina prevoznih sredstava su namerno izabrane, u tim cenovnim odnosima se kreću i sajtovi. Odnosno vrednost sajtova. Od nula ili par hiljada dinara, pa do stotina milijardi dolara. Dobro ste pročitali. Postoje sajtovi koji donose prihod veći od godišnjih bruto dohodaka većine država sveta.

To, naravno ne znači da Vam je dobar poslovni sajt nedostupan i da trebaju ogromni novci. Pri odluci šta da radite, vodite se procenama o visini investicije (parama koje ulažete u sajt, ne samo pri izradi nego i u radu zaposlenih pri eksploataciji sajta), vremenu povrata investiranog, kao i prihodu koji planirate da ostvarite. Isto kao kod bilo koje druge poslovne mašine. Ukoliko je investicija isplativa, uložite potreban novac, ukoliko ga nemate dovoljno, pokušajte da ga nabavite ukoliko ste dobro procenili efekte. Kao i u svakoj investiciji, rizik je Vaš, zato dobro razmislite i kosultujete stručnjake (ne kompjuterskog maga iz komšiluka).

Od koristi Vam može biti i činjenica, da dobro planiran, odrađen i aktivan sajt treba i može da donese daleko više efekata nego klasični oblici promocije, za nižu cenu. Ipak, čest je slučaj da se u štampani materijal, novinske oglase, elektronske medije, sajmove i slično, ulažu stotine hiljada evra a u sajt se ulozi nekoliko hiljada. Odatle i takvi rezultati. Naravno, to ne znači da treba da trčite u zagrljaj firme koja ima visoke cene, to ne znači da firma i zna da odradi posao. Dobićete sajt, složen i lep sajt, kao što sam rekao, to jeste dobro, ali je bitno da imate poslovnu, jasno dokazanu korist. Ne treba sa smetnete sa uma da tu korist donosite Vi i Vaša firma zajedno sa firmom koja Vam radi sajt i daje tehničku  i poslovnu podršku. Ukoliko Vi ili firma koju angažujete ne radi, ili ne radi kako treba, poslovna korist se smanjuje, ili, češće upšte je nema.

Izvod iz zbirke znanja - Kako da poslujem bolje? - VirtualniGrad


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas