Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Dinamika szr - izvođenje građevinskih radova

Izvođenje građevinskih radova, investiranje i izgradnja, prodaja stanova, izvođenje grubih završnih radova, mašinsko malterisanje, sanacija objekata. Više o firmi Dinamika szr - izvođenje građevinskih radova

Extra-dent - Specijalistička stomatološka ordinacija

Pregled, popravka zuba, plombiranje, protetika, metalokeramičke i bezmetalne krunice i mostovi, skidanje kamenca, beljenje zuba, poliranje zuba, zubni nakit. Više o firmi Extra-dent - Specijalistička stomatološka ordinacija

Psihološko savetovalište Psychogenesis

Psihološko savetovalište Psychogenesis u Novom Sadu, usluge obavlja psiholog i psihoterapeut. Psihoterapija i savetovanje, psihodijagnostika. Više o firmi Psihološko savetovalište Psychogenesis

O tržištu i upravljanju

Čemu služi biznis plan?

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Priča mi jedan klijent kako je rešio da konkuriše za sredstva nekog od tzv. fondova za razvoj, šta li, kako su tu male kamate, kako je čuo da neki Petar Petrović ili kako se već zvaše, radi biznis planove koji sigurno prolaze, odnosno kredit bude odobren. Sve tako u jednoj rečenici.

Ponekad, banke (to su one organizacije na kojima piše – banka) takođe traže biznis planove, mada koliko sam zapazio više vole da se obezbede konkretnije i stostruko (menice, zaloga, hipoteka na nekretninu, žirant firma i šta već smisle).

Žalosno je, ali istinito, da se biznis planovi prave u takvim, specijalnim slučajevima. Ne pravi ih menadžeri ili vlasnici firmi, nego angažuju stručnjake za biznis plan.

U čemu je tu problem?

Problem je u suštini biznis plana: to je plan Vašeg poslovanja, a ne dokument za banku ili neku instituciju. Ako plan nemate, kako poslujete?

Ukratko, biznis plan služi da:
• odredite kupce odnosno procenite tržište
• definišete konkurente i procenite njihove domete
• postavite dugoročne i kratkoročne cilljeve
• odredite marketinške, proizvodne (uslužne), PR i druge potrebne funkcije (aktivnosti)
• planirate resurse koji su potrebni za izvršenje aktivnosti
• planirate prodaju, ukupan prihod, rashode i dobit
• planirate kontrolu i meru poslovnih rezultata aktivnosti
• pretpostavite rizike, planirate prevenciju i ponašanje pri pojavi rizika

Izgleda kao posao koji traje dugo, a zna se da preduzetnici puno rade i nemaju vremena. I jeste, ovo je posao kojem treba posvetiti puno vremena, maksimalnu pažnju uz korišćenje svih informacija i znanja koje imate i koje imaju Vaši zaposleni. Svi poslovi koje radite su značajni, ali, ovaj je najznačajniji. Koliko ga dobro odradite, toliko ćete dobro poslovati.

Izvod iz zbirke znanja - Kako da poslujem bolje? - VirtualniGrad


Ostali članci

  • Čemu služi biznis plan?

© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas