Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Lingua - škola stranih jezika

Škola stranih jezika, standardni i intenzivni kursevi engleskog, nemačkog, španskog, italijanskog, francuskog, portugalskog, norveškog, danskog i ruskog jezika. Više o firmi Lingua - škola stranih jezika

Fortuna - izrada i prodaja zupčanika

Izrada i prodaja zupčanika. Proizvodnja rezervnih delova za mašine, izrada zupčanika, ozubljenje, proizvodnja lančanika, proizvodnja osovina i poluosovina. Više o firmi Fortuna - izrada i prodaja zupčanika

Prva privatna srednja optičarska škola Pašćan

Srednja optičarska škola Pašćan u Novom Sadu.Obrazovni profil mehaničar optike, tehničar optike, optičar optometrista. Nastava se odvija u školi u malim grupama Više o firmi Prva privatna srednja optičarska škola Pašćan

Jedan je svet

Bugenvilea - ukrasna tropska biljka

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Bugenvilea (lat. Bougainvillea) je monokotiledona ukrasna tropska biljka, poreklom iz južne Amerike, koja ima velik broj nadimaka. Na crnogorskom primorju nazivaju je bogumila, a u drugim zemljama, kao što su Filipini i Tajland, zbog njenog izuzetno zanimljivog izgleda i prozirne teksture koja podseća na papirus, meštani je zovu papirni cvet. Ono što je karakteristično za ovu biljku jestu sitni, beli, jednostavni cvetovi skriveni unutar brakteja jarkih boja. Brakteje su listovi u čijem se središtu nalazi cvet. Brakteje biljke mogu poprimiti najrazličitije boje - od bele, žute, oranž i crvene, do pink, lila, pa čak i ljubičaste boje. Postoji oko 300 različitih vrsta ove biljke.
Bougainvillea - ukrasna tropska biljka
Bougainvillea - ukrasna tropska biljkaBougainvillea - ukrasna tropska biljkaBugenvilea - ukrasna tropska biljkaBugenvilea - ukrasna tropska biljkaBugenvilea - ukrasna tropska biljka
Bougainvillea je istovremeno otporna i delikatna biljka, zahteva umereno vlažnu i dobropropusnu zemlju, obožava mnogo sunca i traži toplo stanište na kojem tokom godine temperatura ne pada mnogo ispod nule. Neke vrste mogu da istrpe temperature do -7°C. Ako se gaji kao saksijska biljka ili ako se drži u žardinjeri, ispod nje ne bi trebalo ni u kom slučaju da stoji podmetač, kako bi se izbeglo zadržavanje suvišne vode. Prevelika količina vlage dovodi do toga da Bugenvilea počne da gubi listove ili da neće da cveta, a ponekad čak i da ugine zbog truljenja korena. Za prihranjivanje se koriste sredstva bogata fosforom, uz dodatak gvožđa i magnezijuma. Obzirom na to da kod ove biljke važi pravilo bolje manje nego više, preporučuju se sporo rastvarajući fertilizatori, dokle god se ne preteruje sa količinom.
Bougainvillea - ukrasna tropska biljka
Ukoliko se odgaja u optimalnim uslovima, cvetovi, odnosno brakteje, traju od 4 do 6 nedelja. Svoj maksimum što se tiče izgleda, bugenvilea će dati na primorju, ako se neguje kao puzavica koja prekriva čitave fasade kuća ili ako se oblikuje kao visoko, cvetno drvo. U hladnijim uslovima, najprivlačnije izgleda gajena kao bonsai varijanta, niži cvetni žbun ili stablo sa cvetnom krošnjom. Ako želite da u kućnim uslovima Vaša bugenvilea zadrži oblik i kompaktnost, potrebno ju je odlučno šišati i oblikovati. Papirni cvet je prilično otporan na štetočine, ali se može desiti da ga napadnu mravi, crvi i vaši.

Mnoge od današnjih vrsta bugenvilee predstavljaju rezultat ukrštanja samo 3 od 18 južnoameričkih vrsta koje priznaju botaničari. Trenutno širom sveta postoji preko 300 vrsta ove biljke. Kako su mnogi od hibrida ukrštani kroz nekoliko generacija, veoma je teško odrediti njihovo poreklo. Pored toga, česte su i prirodne mutacije koje se dešavaju spontano u svim predelima gde se odgaja velik broj različitih biljaka. Ovo je dovelo do toga da jedna sorta dobije više imena i dovede do još veće konfuzije u vezi sa nazivom sorti bugenvilee.
Bougainvillea - ukrasna tropska biljka
Bougainvillea predstavlja jednu od najkoloritnijih i najupadljivijih ukrasnih biljki. Ono što joj daje pomenutu lepotu jeste upravo mnoštvo brakterija upadljivih boja. Obzirom na to da izuzetno brzo raste, ukoliko se ne obrezuje, ova drvenasta, bodljivaka puzavica može za jednu sezonu da naraste i do nekoliko metara, a ukupna visina može da dostigne i 12 metara. Ukoliko ne želite da izgleda divlje i zapušteno, već želite da je koristite kao sobnu biljku, redovno obrezivanje i oblikovanje je preko potrebno.

Iako je osetljiva na mrazeve, može se gajiti kao saksijsko cveće ili u visećim korpama i u hladnijim klimatskim uslovima. Sa druge strane, obzirom da je izuzetno otporna na sušu, idealna je za predele sa toplim klimatskim uslovima. Kako je njena otpornost na so izuzetno visoka, ona je prirodan izbor za ulepšavanje ambijenta u primorskim područjima.

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas