Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Vinarija Aleks sutr

Proizvodnja i prodaja vina, rakije i gorkog likera. Vino Bermet Aleks, Game, Vranac i Rizling, pelinkovac Ljiljin Listić, medovača, voćna rakija od maline. Više o firmi Vinarija Aleks sutr

Dermatovenerološka ordinacija Lugonja cosmedics

Dermatološki pregled i lečenje kožnih bolesti. Estetska dermatologija: laserski tretmani, mezoterapija, lipoliza. Dermoskopija, dermatohirurgija, medical spa. Više o firmi Dermatovenerološka ordinacija Lugonja cosmedics

Just In - salon venčanica

Salon venčanica u Novom Sadu. Venčanice Justin Alexander, za savremene devojke sa stilom. Prodaja i iznajmljivanje venčanica. Prateća oprema za venčanje. Više o firmi Just In - salon venčanica

Mesta i predeli sveta

Božićno ostrvo, divlja lepota Zapadne Australije

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Božićno ostrvo (Christmas Island) je tačka u Indijskom okeanu i nalazi se 2.600 km severozapadno od glavnog grada Zapadne Australije, Perta (Perth). Iako je deo australijske teritorije, njen najbliži sused je ostrvo u Indoneziji, Java, udaljeno 360 km. Ima populaciju od 1.403 stanovnika koji žive u velikom broju naseljenih oblasti na severnom rtu ostrva, sa glavnim gradom Flying Fish Cove, poznatim i kao Kampong, Silver City, Poon Saan i Drumsite.
Božićno ostrvo, teritorija Australije
Božićno ostrvoBožićno ostrvoBožićno ostrvoBožićno ostrvoBožićno ostrvo
Ostrvo je četvorougaono sa udubljenim stranama, oko 19 kilometara u dužinu i 14,5 km u širinu. Ukupna površina zemljišta je 135 km², sa 138.9 km obale. Božićno ostrvo je skup podmorskih planina koje se strmo dižu na centralni plato dostižući visinu i do 360 metara, a koje se sastoje uglavnom od krečnjaka i slojeva vulkanskih stena.

Klima

Klima je tropsko-ekvatorijalna sa vlažnim i suvim godišnjim dobima. Vlažna sezona je od decembra do aprila, kada je ostrvo pod uticajem severozapadnog monsuna. Tokom ostatka godine, na jugoistoku stalni vetrovi donose nešto niže temperature i vlažnost vazduha, sa mnogo manje kiše. Zbog okeanskog uticaja, relativna vlažnost vazduha ne varira sezonski koliko padavine. Vlaga se obično kreće između 80 - 90%. Temperatura na ostrvu, od meseca do meseca, slabo varira. Prosečna dnevna maksimalna temperatura dostiže 28°C u aprilu, a prosečna dnevna minimalna temperatura padne na 22°C avgustu.

Božićno ostrvo, teritorija Australije

Kultura

Raznovrsnost izvornih jezika doseljenika i kultura su pod uticajem samog ostrva, a dokaz je niz etničkih festivala koji se održavaju tokom cele godine. Danas su većina stanovnika Kinezi, zatim Australijanci, Evropljani i malajski narod. Svi su stalni stanovnici Australije i većina poseduje australijsko državljanstvo. Iako je engleski službeni jezik, mnogo stanovnika uglavnom komunicira na malajskom ili jednom od četiri kineska dijalekta.

Atrakcije na ostrvu

Božićno ostrvo ima mnogo prirodnih lepota koje će odgovarati posetiocima svih uzrasta, interesovanja i zdravstvenog stanja. Neka od najljepših mesta za posetu na Božićnom ostrvu su uvala Flying Fish Cove pogodna za kupanje i ronjenje, minijaturna pećina The Grotto sa kombinacijom mora i sveže bazenske vode, koja je osvežavajuća tokom vrelih dana, a može da posluži i kao romantično mesto pod svećama, i Blowholes, niz stena gde se okean sudara sa kopnom i stvara spektakularan prizor.

Božićno ostrvo, teritorija Australije

Božićno ostrvo je jedno od najimpresivnijih prirodnih podviga, ostrvo puno čuda prirode: od jedinstvenih jednogodišnjih migracija crvenih rakova do retkih i neobičnih ptica i božanstvenih napuštenih plaža, gde su jedini tragovi u pesku tragovi gnežđenja kornjača. Sa tako mnogo endemskih vrsta, ostrvo se često pominje kao Galapagos u Indijskom okeanu.

Otkrijte čari morskog sveta uz prisustvo impozantnih kit-ajkula, posmatrajte zaista spektakularne tropske stanice morskih ptica ili šetajte kroz kišne šume nacionalnog parka. Ovo je samo mali deo avanture koji Vas očekuje ili se jednostavno smestite na neku od belih peščanih plaža i uživajte u prizorima Božićnog ostrva.

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas