Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Poliklinika Bonadea - Prof. dr Jovan Stojkov - Urologija

Poliklinika urologija, urološka ordinacija, ginekologija, interna medicina, kardiologija, hirurgija, imunologija, nefrologija, endokrinologija Više o firmi Poliklinika Bonadea - Prof. dr Jovan Stojkov - Urologija

Stomatološka ordinacija Rose Dent

Stomatološke usluge.Implantologija, oralna hirurgija, lečenje paradontopatije, mobilna i fiksna protetika, dečija stomatologija, konzervativna stomatologija. Više o firmi Stomatološka ordinacija Rose Dent

SZR Bravarija Mušicki

Izrada svih vrsta metalnih konstrukcija kao što su: hale, kapije, ograde, stepeništa, terase, police, regali. Uslužno savijanje, sečenje plazmom i izrada cevi. Više o firmi SZR Bravarija Mušicki

Praznici i slavlja

Božić - 25. decembar/7. januar

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Većina hrišćanskih crkvi slavi ga 25. decembra. Međutim, istočne crkve slave ga 7. januara, jer po Julijanskom kalendaru 25. decembra pada na taj dan. Božić je u mnogim državama sveta državni praznik.

Božić spada, zajedno sa Uskrsom i Duhovima, među tri najveća hrišćanska praznika. Božićno vreme traje od Božića pa do praznika Svetih Triju Kraljeva.

Budući da u Novom zavetu ne stoji kada se tačno rodio Isus, prvi hrišćani nisu slavili Božić, nego samo Uskrs. Božić se počeo slaviti u Rimu u 4. veku (u izvorima dokazana godina 336.). Do danas nije jasno zašto se Božić slavi baš 25. decembra. Prevladavajuće je mišljenje da se Božić počeo slaviti tog datuma zato što se tog datuma u tada još uvek većinski paganskom Rimu slavilo rođenje boga Sunca Sola pa je Crkva želeći potisnuti taj paganski praznik tada počela slaviti rođenje Isusa Hrista koji je Božansko Sunce sa visine.

Paganske svečanosti
Zimske svetkovine su se slavile u mnogim kulturama, uglavnom zato što je bilo manje poljoprivrednog rada tokom zime. Iz verskog ugla, Uskrs je bio važniji u crkvenom kalendaru, a Božić je bio manje važan. Neke od svečanosti koje su verovatno poslužile kao svojevrstan model Božiću bile su rimske Saturnalije, skandinavski praznik Jul (Yule) i rimski praznik Natalis Solis Invicti koji se održavao 25. decembra.

Isusovo rođenje
Prema Bibliji Isusa, Božjeg sina, rodila je Devica Marija blagodaću Svetog duha, uz pomoć svoga muža Josipa u gradu Vetlejemu. Car August zapovedio je popisivanje stanovništva pa su Josip i Marija krenuli na put. Zbog gužvi nisu mogli naći mesto u svratištima pa su na kraju završili u štali, okruženi domaćim životinjama gde se Isus rodio.

Anđeli su pastirima dojavili vest o Isusovom rođenju pa su prvi videli dete. Posle je zvezda repatica dovela sveta tri kralja do Isusa.
Tri Mudraca sa istoka donose darove Bogomladencu Hristu

Prizor u brojnim prikazima i umetničkim delima uključuje svetu porodicu, mudraca - Baltazara, Melkiora i Gašpara koji su Isusu doneli poklone - zlato, tamjan i izmirnu.

U one dane izađe naredba cara Augusta da se provede popis svega sveta. Bejaše to prvi popis izvršen za vreme Kvirinijevog upravljanja Sirijom. Svi su išli na popis, svaki u svoj grad. Tako i Josip, budući da je bio iz doma i loze Davidove, uziđe iz Galileje, iz grada Nazareta, u Judeju - u grad Davidov, koji se zove Vetlajem - da se podvrgne popisu zajedno sa svojom zaručnicom Marijom koja bijaše trudna. I dok su bili onde, navršilo joj se vreme da rodi. I porodi sina svoga, prvorođenca, povi ga i položi u jasle jer za njih nije bilo mesta u svratištu.

Došašće
U katoličanstvu priprema za Božić počinjala je došašćem, u dosta krajeva početak priprave bio je praznik Svete Katarine 25. novembra. U to vreme se odlazilo na ranojutarnje mise zornice, postilo se i duhovno pripremalo za veliki praznik. U novije vreme se proširio običaj izrade adventskog venca sa četiri sveće, a na svaku bi se adventsku nedelju palila jedna sveća.

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas