Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Ordinacija Dr. Jarić - lečenje alergije i astme

Ordinacija koju vodi specijalista za plućne bolesti, obuhvata i savetovalište za astmu i alergijske bolesti disajnih puteva. Lečenje alergije i astme. Više o firmi Ordinacija Dr. Jarić - lečenje alergije i astme

Firange doo - zavese, tapete, mebl štofovi

Salon zavesa, prodaja zavesa - preko 20. 000 uzoraka zavesa Španije, Slovenije, Belgije i Nemačke. Zavese, draperije, sistemi za zavese. Mebl štofovi. Parketi. Više o firmi Firange doo - zavese, tapete, mebl štofovi

Stomatološka ordinacija Dr Jasna Uljarević

Plombiranje zuba - GJC i bele plombe. Lečenje zuba, vađenje zuba, protetika. Uklanjanje zubnog kamenca. Izbeljivanje zuba profesionalno i kućno. Povoljne cene. Više o firmi Stomatološka ordinacija Dr Jasna Uljarević

Nauka

Asteroidi - nesuđene planete

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

S vremena na vreme naučnici nas upozoravaju da će određeni asteroid proleteti vrlo blizu Zemlje, a oni najpesimističniji neretko tvrde i da postoji mogućnost da neki od njih, nekada, okrzne ili čak udari našu planetu, što bi dovelo do katastrofalnih posledica. Asteroidi su često proletali oko i pored nas, a to će se i dalje dešavati. A da li znamo šta su zapravo ova nebeska tela, koja se nalaze u Sunčevom sistemu?

Asteroidi, VirtualniGrad


Mogli bismo slobodno da kažemo da su asteroidi planete u pokušaju, koje su ostale na tome! Upravo tako - oni su ostaci materijala, kojem nije uspelo da se sjedini i postane stenovita planeta. Da im je kojim slučajem uspelo, bile bi to ogromne, masivne planete, i do četiri puta masivnije od naše Zemlje.

Umesto planeta, ostali su samo mali, suvi i prašnjavi objekti, koji nemaju svoju atmosferu. Naučnici su do sada otkrili više od 200 hiljada asteroida, koji su dobili i svoja imena. Postoji pretpostavka da ih ima više od milijardu.

Najveći broj do sada otkrivenih asteroida nalazi se između orbita Marsa i Jupitera. Ta grupa asteroida nazova se Glavni pojas. Ovi asteroidi teže da se kreću u smeru planeta Sunčevog sistema, a za obilazak oko Sunca potrebno im je oko 5 godina. Svaki od njih ima zacrtan pravac, ali i pored toga, dešavaju se sudari među asteroidima. Kada se, pri velikoj brzini, asteroidi sudare, raspadaju se na manje delove, ili znatno menjaju prvobitni oblik.

Izgled asteroida, VirtualniGrad


Kako asteroidi zapravo izgledaju, kada se posmatraju sa manje udaljenosti? Na površini asteroida nalaze se krateri, a ukoliko postoje glatke površine, one su nastale od brojnih sudara sa drugim asteroidima. Neki od najvećih asteroida - Ceres (Cerera) i Vesta, imaju sferni oblik, dok su manji primerci nepravilnog oblika.

Još u 16. veku se smatralo da u ovom delu postoji nešto, ali je Johan Kepler smatrao da je u pitanju planeta. Istu pretpostavku imalo je i 12 nemačkih naučnika, na čelu sa Francom Ksaver fon Zahom, koji su pokrenuli veliku pretragu ovog delića neba. Iznenadno otkriće Đuzepea Pjacija poremetilo im je planove - Pjaci je otkrio Ceres. Kasnije je otkriveno da nije u pitanju planeta, već potpuno novo telo - asteroid.

Udar asteroida, VirtualniGrad


Najveću opasnost po Zemlju predstavljaju oni asteroidi koji se nalaze bliže Zemlji, upravo zbog  mogućnosti da se sudare sa njom. Tri grupe asteroida koje su najopasnije po nas, zovu se Amor, Apolon i Aren. Postoje nagađanja da je, u želji da Zemlja ne prođe kao u nekim naučnofantastičnim filmovima, Američki Kongres zadužio NASU da prati sve potencijalno opasne asteroide, ali su ovi, zbog nedostatka novca, obavili tek trećinu zadatka.

Prvi bliski susret Zemlje i asteroida, kako su upozorili astronomi, mogao bi da se dogodi 2029, a pravi udar nebeskog tela Afoipis očekuje se 2036. godine.

Prva asocijacija većine ljudi, kada se pomenu asteroidi, komete ili meteori, jesu svetli tragovi koji ostaju iza njih. Upravo ti tragovi - kod asteroida su to plave linije - omogućavaju naučnicima da ih snime pomoću teleskopa, i verno nam prikažu njihov izgled. Uz sve divljenje, nadajmo se da ipak nećemo imati pilike da ih vidimo izbliza!


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas