Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Elektromaterijal doo

Veleprodaja elektromaterijala domaćih i stranih proizvođača. Visokonaponska i niskonaponska oprema, kablovi i provodnici, instalacioni materijal, rasveta. Više o firmi Elektromaterijal doo

Zlatara Šandol sztr

Izrada i popravka nakita od zlata i kaučuka. Burme za venčanje. Zlatne ogrlice, narukvice, lančići, prstenje, minđuše. Bušenje ušiju. Otkup nakita. Više o firmi Zlatara Šandol sztr

Unikatni nakit Lili - izrada nakita

Izrada i prodaja unikatnog nakita. Unikatni nakit od drveta, kože, stakla, poludragog kamenja, žice itd. Unikatne ogrlice, minđuše, narukvice, prstenje. Više o firmi Unikatni nakit Lili - izrada nakita

Jedan je svet

Anthurium - biljka impozantnog cveta

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Anthurium, kod nas poznat kao Anturijum, Flamingov cvet ili Plamenac, pripada porodici Araceae. Ova prelepa biljka koju krase izuzetno trajni, najčešće crveni cvetovi poreklom je iz Centralne i Južne Amerike. Njeno ime vodi poreklo od dve grčke reči: anthos - cvet i oura - rep.
Anthurium - biljka impozantnog cveta
Anthurium - biljka impozantnog cvetaAnthurium - biljka impozantnog cvetaAnthurium - biljka impozantnog cvetaAnthurium - biljka impozantnog cvetaAnthurium - biljka impozantnog cveta

Osnovno o Anthuriumu

Anthurium je zimzelena biljka čija visina dostiže oko 75 cm. Tamnozeleni listovi su srcastog oblika i imaju svetle nerve. Kod odraslih biljaka listovi dostižu dužinu od oko 30 cm, sa drškom otprilike iste dužine. Optimalna temperatura, koja najviše prija ovoj biljci, kreće se od 16-29°C. Temperatura prostorije u kojoj se nalazi trebalo bi da bude što je moguće više ujednačena, odnosno da noću nema velikih padova. Voli povećanu vlažnost vazduha i puno sunčeve svetlosti, ali indirektne, mada podnosi i polusenku. Potrebno je povremeno orošavati listove mekom vodom, a preporučljivo je i da se posuda u kojoj stoji biljka postavi na podmetač napunjen vodom koja će isparavati. U prirodi se može naći u pukotinama stena ili na plitkom, skeletnom, krečnjačkom zemljištu.

Zemljište i prihrana Anthuriuma

Zemljište u kojem se Anthurium nalazi treba da bude lako i rastersito, a na dno posude obavezno postavite drenažu. Malo iskusniji botaničari mogu pomešati 3 dela treseta: jedan deo da čine usitnjene sfagnumske mahovine, jedan deo krupan pesak uz dodatak malo baštenske zemlje ili komposta. Zemljište se prvobitno obilno zalije, a zatim ostavi da se prosuši do sledećeg zalivanja. Prihrana se Anthuriumu se daje jednom, eventualno dva puta mesečno tokom vegetacije i to đubrivima koja ne sadrže karbonate. Ako želite da imate lepe i velike listove i cvetove, biljku treba redovno prihranjivati đubrivom od proleća do jeseni.

Presađivanje i razmnožavanje Anthuriuma

Presađivanje u kiseli supstrat se obavlja u proleće, pre početka vegetacije i to na svake 2-3 godine. Ono što je izuzetno bitno jeste da nadzemni deo biljke mora ostati iznad zemlje, jer kako biljka raste, raste i koren, tako da je on delom iznad zemlje i najbolje je prekriti ga mahovinom.

Razmnožavanje Anthuriuma je posao za stručnjaka. Mi to, međutim, možemo pokušati početkom februara i to razdvajanjem korena, tj. podelom bokora. Nakon toga biljka mora biti smeštena u toploj prostoriji u kojoj temperatura neće biti ispod 20°C.

Vrste Anthuriuma

Postoje tri vrste Anthuriuma, od kojih je većini omiljena Anthurium scherzerianum. Ona je neuglednija od ostalih, ali po pitanju održavanja, mnogo je lakša. Njeni listovi dostižu dužinu i do 20 cm i svi izlaze iz sredista pod različitim uglovima. Cvetovi se dižu uspravno i mogu biti cveni, beli, ružičasti ili pegavi.

Anthurium andreanum ima veće cvetove od Anthurium scherzerianum-a. Oni rastu na uspravnim i debljim stabljikama. Zbog svoje dugotrajnosti, rezani cvetovi ove vrste Anthuriuma su izuzetno na ceni.

Anthurium crystallinum je izuzetno težak za gajenje. On ima lepe, krupne listove srcolikog oblika,  prošarane srebrnim nitima-žilama.
Sve tri vrste Anturijuma spadaju u stalno cvetajuće biljke, što znači da može mesecima da se iscvetava. Posle cvetanja mora da ima period mirovanja. Dužina ovog perioda će zavisiti od toga koliko je dugo biljka cvetala, a može da traje i godinu dana. Sve tri vrste Anhturiuma su otrovne.

Saveti za sve vlasnike Anthuriuma:
  • Žuti listovi Anthuriuma znak su da biljka ili ima višak ili manjak vode, na promaji je ili joj je hladno.
  • Suvi listovi Anthuriuma znak su da treba da zalijte biljku i redovno je orošavate.
  • Klonuli listovi Anthuriuma znak su da je biljka na promaji i da je morate premestiti.
  • Ukoliko Anthurium ne cveta - prihranite svoju biljku. Ukoliko biljka ima zdrave listove, znači da će sigurno procvetati posle perioda mirovanja, tj. kada skupi energiju za ponovno cvetanje.

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas