Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Kristina szr - torte i kolači

Radionica za pravljenje torti, kolača i peciva. Preko 50 vrsta torti (svadbene, dečije), kolači (posni, mrsni), koktel peciva, slavski kolač, kućna dostava. Više o firmi Kristina szr - torte i kolači

Britannica - škola engleskog jezika

Škola engleskog jezika, kursevi za decu i odrasle svih nivoa znanja, business English, priprema za sticanje Cambridge diploma. Školska biblioteka i čitaonica. Više o firmi Britannica - škola engleskog jezika

Advokatska kancelarija Žigić

Advokatska kancelarija u Novom Sadu, čiji je vlasnik i osnivač advokat Dane Žigić. Advokatske usluge, pravna pomoć, zastupanje pravnih i fizičkih lica. Više o firmi Advokatska kancelarija Žigić

Zdravlje i lepota

Analiza kamena u bubregu

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Kamen u bubregu osobe koje su ga imale najčešće opisuju kao najjači bol koji su ikada doživeli. Bubrežni kamenac koji remeti mokraćni kanal zaista izaziva uzrokuju užasno jak bol, koji se širi od boka prema genitalijama i bedrima. Uz to neretko ide i hitna potreba uriniranja, nemir, znojenje, mučnina i povraćanje. Traje u talasima između 20 i 60 minuta, a nastaje zbog stezanja mokraćnog kanala koji pokušava da izbaci kamen.  Jedino u laboratoriji Lin Lab se obavlja analiza bubrežnog kamenca, posle koje se pravi adekvatan lek.

Analiza kamena u bubregu


Vrste kamena u bubregu

Bubrežni kamenac je čvrsta ili kristalna masa koja se stvara u bubregu zbog prisustva minerala u urinu. Kamenje u mokraćnim kanalima se deli prema mestu na kojem je nastalo: u bubregu (nefrolitijaza), mokraćovodu (ureterolitijaza) ili mokraćnoj bešiki (cistolitijaza). Dele se i po hemijskom sastavu: kalcijum, struvit, urična kiselina ili drugi sastojci).

Simptomi kamena u bubregu

Oko 80% svih ljudi obolelih od bubrežnog kamenca su muškarci. Većina njih prve simptome dobija između 20 i 30 godina, a kod žena je to nešto kasnije. Bubrežni kamenci najčešće izlaze iz tela kroz mokraćovod, a mnogi od njih ne izazivaju komplikacije. Ipak, ako kamenci izrastu do veličine od najmanje 3 mm, uglavnom uzrokuju zastoj u mokraćovodu, koji može dovesti do posternalne azotemije i hidronefroze, te grča u mokraćnom kanalu. Ovo dovodi do bolova u trupu (područje između rebra i kuka), koje pacijenti opisuju kao nepodnošljive.

Analiza bubrežnog kamenca


Kamenci se dovode u vezu sa mučninom, povraćanjem, groznicom, krvi u urinu, gnojom u urinu i bolnim mokrenjem. Bolovi dolaze u talasima koji traju između 20 i 60 minuta, počinju u boku ili donjem delu leđa te se spuštaju prema donjem delu tela.

Analize i lečenje kamena u bubregu

Analiza urina, pregledi, pregled ultrazvukom i testovi krvi pomažu u dijagnozi. Kada kamenci ne uzrokuju nikakve simptome, posmatranje i čekanje su jedine opcije. Za kamence koji uzrokuju snažne simptome, kontrola bola je uglavnom prva mera, a koriste se nesteroidni antiupalni lekovi ili opioidi. Ozbiljniji slučajevi neretko zahtevaju hiruršku intervenciju. Na primer, neki kamenci se mogu razbiti u manje komade uz pomoć talasa šoka litotripsije. Određeni slučajevi zahtevaju invazivne oblike operacije. Na primer, citoskopske procedure, kao što je laserska litotripsija ili perkutane tehnike kao što je perkutana nefrolitotomija.

Ukoliko je Vaše telo izbacilo kamen iz bubrega ili deo njega, idealno bi bilo da se obavi analiza kamena u bubregu, kako bi se tačno odredila vrsta kamena, te odredila adekvatna i efikasna terapija. U Novom Sadu, jedino mesto na kojem se obavlja analiza kamena u bubregu je laboratorija Lin Lab.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas