Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Stomatološka ordinacija Micić

Stomatološki pregled, zalivanje fisura, popravka zuba, vađenje zuba, fasete, bezmetalne krunice i mostovi, totalne i parcijalne proteze, beljenje zuba. Više o firmi Stomatološka ordinacija Micić

Psihološko savetovalište Psychogenesis

Psihološko savetovalište Psychogenesis u Novom Sadu, usluge obavlja psiholog i psihoterapeut. Psihoterapija i savetovanje, psihodijagnostika. Više o firmi Psihološko savetovalište Psychogenesis

Mesta i predeli sveta

Amsterdam - Venecija severa

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Iako je sedište holandske vlasti u Hagu, glavni grad države je Amsterdam. To je ujedno i najveći grad u državi sa populacijom od preko 750.000 stanovnika, a pored toga, i grad koji u toku godine poseti najveći broj turista, preko 3,5 miliona.

Holandija je smeštena u zapadnoj Evropi, graniči se sa Belgijom na jugu i Nemačkom na istoku. Sever i zapad zemlje izlaze na Severno more. Iako je Netherlands zvaničan naziv zemlje (odnosno Nizozemska), ljudima je poznata i pod nazivom Holland (odnosno Holandija). Provincije Severna i Južna Holandija čine samo jedan deo Holandije.

Amsterdam, osim što je jedan od najpoznatijih gradova u svetu, predstavlja i grad sa najboljim urbanističkim rešenjima u severnoj Evropi. U 17. veku, Amsterdam je bio središte svetske ekonomije, dok je danas poznatiji po zabavi. Holandski praznici mogu biti prava gozba, posebno ako to podrazumeva parade. Ali, ne očekujte da banke, trgovine, muzeji rade prazničnim danima, jer čak i javni transport ima poseban raspored tokom ovih dana.

Da biste posetili Amsterdam, ne morate da birate određeni period u godini. Vrhunac turističke sezone je u julu i avgustu, kada su vremenske prilike najpovoljnije. Vreme, ipak, nikad nije previše ekstremno u bilo koje doba  godine, pa ako pripadate grupi koja praktikuje odmore van sezone, videćete da je grad jednako privlačan koliko i tokom sezone. Ne samo da avionski prevoznici, hoteli i restorani imaju mnogo jefitiniju uslugu u ovom periodu, već se u ovo doba održavaju i zanimljivi festivali. Na primer, polja sijalica u blizini Amsterdama blješte bojama od sredine aprila do sredine maja. Sezona kulturnih dešavanja je u punom zamahu između septembra i maja, kako u Amsterdamu, tako i u Hagu, Roterdamu, Utrehtu i mnogim drugim, manjim gradovima.


Amsterdam je primer moderne arhitekture koja se saživela sa fasadama istorijskih građevina. Pošto to nije veliki grad, sve znamenitosti se nalaze na malom rastojanju jedna od druge. To je glavni razlog što je Amsterdam toliko popularan kod ljubitelja arhitekture. Amsterdam svojim posetiocima nudi širok spektar zanimljivih i kulturnih znamenitosti, od starih građevina, poput Oud Kerka, do onih neobičnih, poput Muzeja marihuane. Muzeji su glavna turistička atrakcija Amsterdama, jer ih ima preko pedeset. Svima su poznati Rijksmuseum, Van Gogov muzej i Stedelijk Muzej, ali tu su i mnogi drugi.


Oud Kerk
je stara crkvica smeštena u okrugu Red Light, sa malim kućama poređanih oko nje. Oktagonalne tornjeve, gotsko-renesansnog stila, koji se nalaze u ovom okrugu, koristili su mornari kako bi se lakše orjentisali. Brana se nalazi u samom srcu Amsterdama, i vredi videti je, jer je istorijsko mesto koje je posetio čak i slavni Napoleon; mesto gde se odigrao i veći broj ratnih sukoba. Trg Rembrandtplein je prepun pabova, restorana, kafića i hotela i, samim tim, je magnet za turiste. Popularni centar noćnog života čine i tradicionalni holandski pabovi sa lokalnom muzikom. U centru trga je mali simpatični park gde se možete odmoriti ili odati počast Rembrantu, čija se statua tamo nalazi. U blizini možete pronaći kvalitetne noćne klubove, gej kvartove, ugledne dilere dijamantima i mnogobrojne suvenirnice. Vondelpark je smešten u južnom delu Amsterdama, samo pet minuta od Rijkmuseum-a i Van Gogovog muzeja. Sa preko 10 miliona posetioca godišnje, Vondelpark je najpoznatiji park u Holandiji. Poseta Holandiji ne bi bila kompletna bez razgledanja poznatih vetrenjača, kojih u gradu ima čak osam.


Kao vodeći centar kulture i zabave Amsterdam nudi pregršt opcija za dobar provod. Razni performansi odvijaju se na stotinama lokacija širom grada. Kako veče počinje da se spušta, Amsterdam se pretvara u svetlucavi grad, posebno u proleće i za vreme toplih letnjih dana. Bioskopi i teatri su krcati, a gradski klubovi, kafići i restorani su puni razigrane i dobro raspoložene mase. Leidseplein je još jedan deo grada koji je prepun teatara, bioskopa, kafića, kazina i klubova. Red Light okrug, okrug kojeg čine javne kuće, svakodnevno obilazi hiljade posetilaca, kako bi uživali u prelepim devojkama koje izviruju kroz prozore zgrada.

Svakog dana, tokom čitave godine, u Amsterdamu se održavaju mnogi zanimljivi događaji koji su obezbedili visoke pozicije u svetskoj kulturi, poput Holandskog festivala, IDFA festivala dokumentarnog filma ili World Press Photo takmičenja. Ali tu su i mnogi drugi događaji – filmski i pozorišni festivali, kulturna dešavanja, godišnje izložbe umetnina koje će Vašu posetu Amsterdamu učiniti mnogo zanimljivijom.

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas