Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Produženi boravak i centar za učenje Plava sova

Produženi boravak za decu od 1. do 5. razreda osnovne škole. Škola engleskog i nemačkog jezika. Privatni časovi iz školskih predmeta. Priprema za prijemni. Više o firmi Produženi boravak i centar za učenje Plava sova

Ordinacija opšte stomatologije Maya Dental Office

Stomatološke usluge po veoma pristupačnim cenama. Plombiranje zuba, lečenje zuba, uklanjanje zubnog kamenca, stomatološka protetika, vađenje zuba, ortodoncija. Više o firmi Ordinacija opšte stomatologije Maya Dental Office

Jedan je svet

Adaptacija životinja u pećinskim uslovima

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Životinje koje žive u pećinama pod specifičnim uslovima adaptiraju se na odustvo svetlosti, nedostatak hrane i smanjenu količinu kiseonika. Naučna disciplina koja se bavi proučavanjem organizama koji žive u pećinama naziva se biospeleologija. Uslovi u pećinama su se menjali tokom vremena, tako da su ipak omogućili preživljavanje većine starih oblika životinja sve do današnjih dana.

Još iz doba kada su vladali drugi uslovi vezani isključivo za područje Srbije, otkriveno je više vrsta beskičmenjaka. Dugo se smatralo da evolucija pećinskih vrsta postoji samo u kontinentalnim regionima koji su bili izloženi velikim klimatskim promenama. Te promene su dovele do izolacije i obezbedile neophodne elemente koji olakšavaju evoluciju troglobionata - stalnih pećinskih stanovnika. Moguće je i da su mnogi troglobionti umerenih zona evoluirali i podlegli brojnim adaptivnim promenama, a da se njihova izolacija dogodila nakon adaptacija na pećinska staništa.

Adaptacije organizama koji žive u pećinama zavise i od načina formiranja pećina, njihove starosti, veličine, temperature u pećinama, vlažnosti i snabdevenosti pećina hranom. Kod podzemnih staništa odsustvo svetlosti je potpuno, takođe je i smanjena vlaga, temperatura, hemijski sastav vode, izolacija od uticaja drugih sredina i prostorna ograničenja. Zbog toga se mnogi troglobionti odlikuju različitim adaptivnim sposobnostima, a tokom evolucije kod njih su se razvili i specifični prirodni mehanizmi.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas